Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Домакинските уреди, които "изцеждат" джоба със сметката за ток
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:51 / 26.12.2023Коментари (0)501
© Sofia24.bg
Електроенергията е едно от основните пера в бюджета на всяко домакинство. Дори не си даваме обаче сметка кой уред колко ток харчи. А тези машини и устройства в дома ни консумират електрическа енергия всеки ден и при част от тях това количество е значително.

В едно средностатистическо българско домакинство, уредите с най-голяма мощност са тези, които осигуряват отоплението през студените месеци (печки, климатици) – те са отговорни за около 50% от потреблението на електроенергия. Следвани от тези, за затопляне на вода (бойлери, електрически кани за вода, кафемашини) – на тях дължим 20-30% от общия разход и охлаждане на продукти (хладилници) – изразходващи не по-малко от 7-10% от електроенергията. Осветлението е на трето място с около 7%, като този дял постоянно намалява, но нека не забравяме, че в дома имаме още перални, готварски печки, тостери, миялни, сушилни и куп други.

Фурна, включена за един час, ще добави около 80% към сметката за ток, а пералня, настроена на висока температура, ще добави още.

Един стандартен хладилник с хладилна камера консумира около 150 kWh електроенергия. Консумацията на електроенергия на хладилника може да бъде по-висока, ако е поставен много близо до стена или в ъгъл, където няма циркулация на въздух, или в много топло помещение.

Потребителската електроника - компютри, телевизори, музикални центрове консумират допълнително 4-10 kWh на ден или 120-300 kWh на месец.

Как да намалим сметката за ток?

Трудно е да ограничим драстично ползването на електроуреди у дома, но можем да намалим сметката за ток.

Най-важно е да се направи домът топлоизолиран и да не се оставят вратите и прозорците отворени, когато работи отоплителен или охлаждащ уред.

Едно от най-важните неща е да се ползват само електрически уреди с най-висок клас енергоспестяване от тип А, А+, А++ и т.н. Един хладилник от инверторен тип с добра топлоизолация на корпуса може да спести над 30% от разхода за електроенергия, който е имал стария хладилник, пишат businessnovinite.bg. 

Ползвайте колкото се може повече нощна тарифа.

Изключвайте компютъра и телевизора, когато не ги ползвате. Един средно голям телевизор – 50 инча има консумация 62 kWh/годишно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: