Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Румен Драганов: Курортите в Гърция са два пъти по-скъпи
Автор: Георги Иванов 11:03 / 28.05.2024Коментари (0)962
© Фокус
Курортите са абсолютно подготвени и готови за летния сезон и няма проблеми с кадрите по Черноморието. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма доц. д-р инж. Румен Драганов.

"Около 360 000 общо взето ще бъдат ангажирани за работа в туризма в цялата страна това лято, толкова бяха и в предходните години. Движим се с около 1,5 милиона легла на Черноморието и още 3 пъти по толкова столове в места за хранене.  Средно годишно ние имаме от порядъка на 7 000 души, които идват от чужбина, но при 360 000 да кажем, че някакви нискоквалифицирани и слабограмотни хора от чужбина ще ни оправят туризма, това е невъзможно,“ смята той.

По думите му паниката от липсата на работна ръка идва от това, че работодателите, които търсят работници, се обръщат към десетина фирми, които доставят работници. Тези десетина фирми си сумират заявките и казват: "Ми липсват 70 000“. Така че тук има едно пълно преекспониране на това какво трябва като работници.“

 

Българските курорти са напълно съпоставими с тези от Гърция и Турция, категоричен е Румен Драганов, като даде пример с изследване направено от английския Travel barometer, където се сравняват 40 курорта, и по данните на който Слънчев бряг е на 7 място наравно с Мармарис в Турция. "Ние спрямо Турция сме много добре, спрямо Гърция – в Гърция е два пъти по-скъпо. Самолетите, хотелите като качество на услугите и обслужване са едни и същи, като обслужващият персонал в Турция и Гърция повечето са българи, възпитани в български училища по туризъм.“

 

Разлика има в местата за настаняване, като в България те са 17 300, в Гърция това са 68 000 и в Турция се от порядъка на 86 000 местата за настаняване. Разликата според доц. Драганов е, че в Турция може да отидете за една седмица със семейството си в скъп хотел, който да струва от порядъка на около 30 000 евро, а в България такъв хотел няма, тъй като по думите му в България е много по-евтино.  По същия начин е и за Гърция, където цените са по принцип по-високи.

 

"Англичаните са очаровани от храната тука. Те намират порциите много богати. Примерно виенският шницел те го намират много голям за цената, която плащат. Те намират напитките, които консумират като изключително евтини. Тук пин бира в България струва от порядъка на евро и половина – това е нечувано нещо за Великобритания. Там само да им го кажете маркетингово, те питат "Къде е самолетът за тая държава?“.

 

Според експерта в България по принцип има изключително голяма поддръжка на плажове – това е както от интерес на концесионерите, така и от интерес на туризма. "Затова ние имаме охраняеми плажове. Вие такава охрана на плажове не може видите на много места в така наречени "конкурентни дестинации“, защото никой не ви пази: ако искаш се дави, ако искаш не, това е твой проблем,“ обясни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: