Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Попов: "Ивермектин" дава много добри резултати при лечение на COVID-19
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:21 / 23.12.2020Коментари (0)711
©
Полк. доц. д-р Георги Попов, е началник на Катедра "Инфекциозни болести" във ВМА. Участва във военни мисии в Босна и Херцеговина, Украйна, Косово и Македония. Хоноруван преподавател по "Инфекциозни болести" на студенти от специалностите "Медицина" и "Медицинска сестра" при Медицински факултет към Софийски университет "Св. Климент Охридски". През 2018 г. печели приза "Лекарите, на които българите вярват". "Блиц" потърси мнението на доц.Попов по най-актуалните теми в здравеопазването. 

- Доц. Попов, измина близо месец от наложените от правителството ограничения срещу разпространяването на пандемията от COVID-19. За последните 4 седмици заболелите от вирусната инфекция са почти два пъти по-малко. Възможно ли е медицинските резултати да са още по-добри и през следващите дни и седмици?

- Взетите мерки бяха твърде навременни и ето, че вече виждаме първите положителни резултати. Това се забелязва осезаемо при нас и болниците, които работим най-активно със заразените от коронавирусната инфекция. Във ВМА имаме 10 т.нар. COVID клиники, в които има настанени средно по 20 пациента и аз ги обхождам всеки ден, за да ги консултирам. Забелязвам в нашите клиники значително намаляване от почти наполовина по-малко приети болни. Подобно нещо се отчита и в нашите два центъра за интензивни грижи, в които болните са намалели в голям обем. Убеден съм, че ограничителните мерки дават своя резултат и удължаването им след 21 декември ще доведе до по-малко заболели български граждани.

- Пазят ли се отговорно нашите сънародници от COVID-19?

- Аз смятам, че здравната култура на населението се повиши. Изминаха повече от 7 месеца от навлизането на коронавирусната инфекция в България. Мерките, които са неспецифични - носенето на предпазни маски, дизинфекцирането на ръцете и социалната дистанция промениха профилактиката към респираторните инфекции и то не само по отношение на COVID-19 и вече забелязваме по-малък брой на заболели в началото на зимния период. 

- Какво е мнението Ви за ваксинацията?

- Първо искам да кажа, че аз категорично ще се ваксинирам и подкрепям ваксинацията. Преминавайки от предишния Ви въпрос за неспецифичната профилактика за предпазване от вируса, преминаваме към специфичните мерки. На първо място това е ваксинацията, а на второ - медикаментите. Говорейки за ваксинацията, искам да уверя, че на 27 декември тя ще започне във всички държави от ЕС, включително и в България. За ВМА ще се заделят 100 ваксини. Вече са определени и първите 100 човека, които работят на първа линия в борбата срещу коронавирусната инфекция и ще бъдат ваксинирани. Първият ваксиниран във ВМА ще е нашият началник генерал-майор Мутафчийски и после всички ние, които работим на първа линия. В първите дни на януари 2021 г ще пристигнат допълнителни ваксини, които ще обхванат всички наши колеги, които лекуват пациенти с COVID-19.

- Хиляди българи започнаха да използват лекарството "Ивермектин“ при лечение от COVID-19. Какво е мнението Ви като специалист за този медикамент?

- Този препарат се появи в полезрението при лечение на коронавирусната инфекция още през април 2020 г.  В началото качествата му бяха подценени, защото се смяташе, че може да се използва най-вече при лечение на паразитни болести, проказа и филариаза. Проведени бяха и изследвания за качествата на "Ивермектин"-а в нашата страна. Аз съм особено радостен, че и нашата болница, участваше в това проучване, заедно с още 9 медицински центъра в цялата страна. Аз бях поканен като клиничен консултант в това проучване и като такъв съм подписал споразумение за конфиденциалност. По тази причина сега не мога да коментирам в детайли резултатите от проучванията, но ще отворя малко вратата като кажа, че то е към своя край. Проучването е двойно слято и плацебо контролирано, провежда се по всички изисквания на световната практика. Ние сме към края на това проучване и с колегите дадохме мнението си във връзка с използването на този препарат. Мога да кажа, че съм голям оптимист за стоте болни в цялата страна, които получиха този медикамент като част от българското проучване за "Ивермектин"-а.

- В кои стадии от развитието на вирусната инфекция е най-подходящо да се приема "Ивермектин"?

- С този въпрос улучихте точно в десетката, защото отговорът е, че "Ивермектин"-ът се използва твърде рано в лечението на коронавирусната инфекция. "Ивермекнин"-ът няма показания при една седмица след заболяването. Показанията му са две: като профилактика, знаем, че има две много важни проучвания в Аржентина и Израел, където е включен в националния център за профилактика на вирусната инфекция. В Аржентина проучването завърши с много добри резултати по отношение на профилактиката. Второто приложение на "Ивермектин"-а е непосредствено след започване на лечението от COVID-19. Неговият прицел е в профилактиката, като намали възможността вирусът да проникне в клетката. Това е и голямата сила на този медикамент и с тази цел се използва още в началото на лечението.

- "Ивермектин" вече се използва в държави като САЩ и Израел. Кога може официално да бъде приложен и в България?

- Моите наблюдения са, че след клиничното проучване на "Ивермектин"-а, което е съвсем към края си, той ще бъде предоставен на Националната лекарствена агенция в България и ще чакаме нейното разрешение за официалната му употреба в нашата страна като превантивно и лечебно средство. След като разрешението бъде получено, "Ивермектин"-ът ще бъде въведен официално в клиничната практика. Независимо, че официалните документи ще бъдат подписани през януари, този препарат вече се използва в много аптеки и болници. Колегите от "Пирогов" съобщават за много добри резултати при лечението с този препарат.

Още по темата: общо новини по темата: 11866
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: