Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Мангъров: Най-честите оплаквания към момента са грипоподобните, които се причиняват от ентеровируси или аденовируси
Автор: Йоланда Пелова 16:30 / 18.06.2023Коментари (0)347
©
Здравните власти в Гърция съобщиха за смъртни случаи на дечица заразени с бактерията стрептококи тип А. Прокуратурата се самосезира и започна разследване. Препоръката е родителите да ограничат контактите на децата въпреки, че според специалисти симптомите при тази инфекция са многообразни. Разговаряме в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" с педиатъра и специалиста по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров (бел.ред. интервюто е от 14.06.2023 г.)

Доц. Мангъров съществуват стотици щамове стрептококи, някои по-силни може би от други, които могат да се предават между хората и да заразяват в различна среда. Това, което се случи в Гърция е притеснително, както казах дори и прокуратурата се самосезира и започва разследване. Възможно ли е тази бактерия наистина да доведе до летален край?

Да, възможно е, но трябва да се знае, че тези стрептококи група А са част от това, което се нарича нормална резидентна флора, т.е. това са микроби, които ги има в носоглътката. Да не забраяме, че всеки от нас е една екосистема носът, гърлото, устата, дупето - не са стерилни тези места. Там, ако няма стрептококи има стафилококи, хемофилус и други. Първоначално тези стрептококи група А са част от нормалната флора, която живее там и те по принцип не са инвазивни, т.е. не са в състояние по принцип, да преодоляват защитите на човешкия организъм и да предизвикват септични състояния, каквото е станало при тези деца в Гърция. Но понякога, тези щамове, тези стрептококи могат да придобият инвазивни свойства и да причинят септични състояния, каквото се е случило с децата в Гърция, което е просто случайност и е част от живота. Това са неща срещу, които ние не можем да се скрием, нищо не можем да направим, просто инциденти, които се случват понякога.

Но можем да кажем, че това са силни и упорити бактерии или ...

Ами не, ние живеем с тях нормално в нашия нос, в нашата уста, навсякъде по нашите дупки ги има тези стрептококи група А и ние живеем щастливо с тях. Но понякога някои от тях могат да “полудеят", ако може да се каже образно, и да причинят много страшни заболявания, явно това се е случило там. Тоест, все едно да се страхуваме, че може да ни блъсне ТИР, винаги мже да ни блъсне ТИР, като отиваме за Пловдив и Варна.

Вашата практика с колко тежки случаи на стрептококови инфекции ви е срещала?

Стрептококите по принцип дават инвазивни заболявания при новородените, най-вече при недоносените новородени. Заболяването, което основно се причинява от бета хемолитичните стрептококи група А, това е скарлатината. Само че тя е неинвазивна стретпококова инфекция, там стрептококите се развъждат в гърлото и отделят един екзотоксин, който дава характерният за скарлатината обрив, но в тези случаи стрептококите не минават в кръвообращението, т.е. не са инвазивни. Докато в тези случаи, за които става дума в Гърция, там микробите преодоляват защитите на организма и навлизат в кръвообращението и дават сепсис.

А има ли как това нещо да бъде възпряно с лекарства? Може би нещо не е било направено, защо се е стигнало до фатален край, според вас.

Не, това се случва.

Случва се.

Ами просто тези деца или това дете е имало нещастието да се срещне с щам, който има инвазивни свойства и мал шанс. Евентуално, това което трябва да се следи в случаи като този, ако видимо състоянието на детето е много тежко трябва рано да се започне антибиотична терапия и то с масивни дози антибиотици, но това пък от друга страна не означава, че всеки, на който намерим стрептококи група А в гърлото и носа, трябва да се лекува с антибиотици, защото една от причините за това някои щамове стрептококи група А да "полудеят" е безконтролното използване на антибиотици за щяло и нещяло. Нещата са много двустранни и многостранни, бих казал.

Имате ли наблюдение кои щамове на стрептококите се разпространяват по-често през лятото?

През лятото по принцип се разпространяват най-вече вируси. Тези щамове със стрептококи група А ги има винаги целогодишно и по принцип те са по-характерни за студените месеци, но понякога ги има и през топлите. Това лято, още не сме лято, но не е от най-топлите.

Да, да. Но всички знаем, че се появяват и много вируси, както и вие казахте, с настъпването на лятото. Каква е статистиката ви към днешна дата, за какво най-често идват във вашия кабинет пациентите?



Най-често идват с това, което се нарича на жаргон “летен грип". Това са грипоподобни състояния, които се причиняват най-вече от ентеровируси или аденовируси. Протичат с температура, хрема, кашлица, болки в гърлото, общо неразположение, болки по мускулите, по костите, някой път са съпроводени с диария, също така при тях много често се наблюдават и обриви по кожата.

Доц. Мангъров, тези дни се заговори за това дали съществува опасност от настъпването на епидемия в Черно море след разрушаването на язовирната стена на “Нова Каховка" в Украйна и какви превантивни действия могат да се предприемат. От Министерството на околната среда и водите успокоиха и казаха, че няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, поне към днешна дата. От Румъния твърдят, че след 10 дни ще излязат първите резултати на водата там и тогава ще бъде установено дали има някакво опано замърсяване на Черноморието. Вашият коментар по темата.

Ами, това е бедствие, което за съжаление е предизвикано от човешка намеса. И когато такова огромно количество вода се изсипе през една територия, която е населена, тя отмива надолу всички тези битови отпадъци, които съпровождат човешкия живот. За щастие в тази част на Украйна няма индустриални предприятия и опасността от замърсяване с химически вещества е малка. Това са битови замърсявания, ако мога да направя една аналогия същото, което стана в нашата Берковица, само че в несъизмеримо по-голям мащаб.

Да. Доколко едно такова замърсяване може да се натрупа и да дойде до нашите брегове, защото други специалисти казват, че водата се върти като часовниковата стрелка и в един момент това може да стигне до нашите брегове.

Да, това ще стигне, но по принцип това са битови отпадъци, които ще бъдат унищожени по естествените механизми в Черно море, т.е. Черно море най-вероятно ще бъде в състояние да се справи с последствията от човешката лудост.

Още по темата: общо новини по темата: 1105
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: