Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Лозанов: Христо Грозев може да очаква повече подкрепа от Европа, отколкото от българското правителство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:34 / 29.12.2022Коментари (1)215
©
"Христо Грозев може да очаква повече и по-ефективна помощ и подкрепа от Европа, отколкото от нашите служби и правителство. ". Това каза в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Георги Лозанов, преподавател по Масови комуникации в СУ и бивш председател на Съвета за електронни медии в коментар по темата за българския разследващ  журналист Христо Грозев обявен за издирване от Русия.

"Това е посегателство върху свободата на словото и това не е изненада на режима на Путин. Свободата на мнение там не е гарантирано", каза Лозанов.

Специфичното в ситуацията е, че тази репресивна машина се задейства по отношение на чужд на Русия гражданин. България би следвало по Конституция  да защити от такъв тип посегателство и репресия всеки гражданин на страната, включително и журналиста, като на него е необходимо да му осигури и охрана, стана ясно от анализа на медийния специалист.

"Бавно, но все пак правителството и президентът направиха изявления по казуса, но друг е въпросът, доколко нашите служби имат възможност да организират и осъществят охраната на Грозев", допълни Лозанов.

Той коментира и привикването на руския посланик Елеонора Митрофанова в МВнР, като нарече акта "символичен".

"Трябва да се разбере какви са претенциите на Русия, но от това едва ли ще последва нещо, това са символични действия", каза Лозанов.

Той подчерта, че Грозев сам е казал, че обявеното  издирване е сигнал за симпатизантите на Путин да се саморазправят с него.

"Действията на МВнР с руския посланик са символични, но рискът за българския журналист съвсем не е символичен. Не очаквам нищо особено да извърши  Митрофанова, за да защити човешкото право на мнение, но тя  Русия така действа - чрез заплахи. Така действа и спрямо Грозев - със заплаха", допълни още специалистът по комуникации.

Необходимата реакция от страна на България е охрана и защита, солидарност с него. Не е ясно дали достатъчно категорично нашето правителство е формулирало позиция по казуса. На европейско ниво това също е много важно, тъй като страните членки изказаха вече категоричната си подкрепа за Грозев, става ясно от думите на Лозанов.

"Христо Грозев има привилегията да е гражданин на държава член на Европейския съюз и в такива моменти се вижда ефектът от нашето членство в  ЕС. Той може да очаква повече защита от европейските институции, отколкото от българското правителство", каза Лозанов.

Още по темата: общо новини по темата: 29
03.05.2023 »
27.04.2023 »
24.04.2023 »
21.04.2023 »
13.03.2023 »
21.02.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И каква стана тя? Първите две правителства, предложили подкрепа и защита на Грозев, са на Нидерландия и Австрия! Тези, които не ни искат в Шенген и би трябвало да ни мразят, са първите, притекли се на помощ на нашия съгражданин. В същото време, евразийското служебно правителство на евразийския проект на Решетников, които бяха много възмутени от гадните Нидерландия и Австрия, се спотайваха два дни, напикани от страх, преди да измънкат нещо в защита на един българин пред чужда държава.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: