Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Кунчев: Морската вода е безопасна за къпане, не очаквам проблеми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:35 / 19.06.2023Коментари (0)220
© БНТ
Морската вода по българското Черноморие е безопасна за къпане и към момента няма данни за приближаващо замърсяване. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с притесненията за замърсяване на морската вода след изливането на водите от язовира "Нова Каховка" в Черно море.

Здравните власти взимат проби от 92 места по Черноморието и отклонения засега няма. Няма данни за замърсяване и в съседна Румъния, където първо би достигнала потенциално опасна вода.

"От много говорене се опитваме да си създадем проблем, който в момента не същуствува. Сега, ако някой искате да даде гаранции, че следващата година всичко ще е наред, няма как да бъдат дадени, но пак казвам - в момента няма никакъв проблем с водите за къпане. Функция на Министерство на здравеопазването е всеки сезон да изследва проби за микробиологично замърсяване на 92 места по нашето Черноморие. Аз не очаквам, че чисто микробиологично - това , за което ние отговаряме, би се появило нещо или би било първо. Напротив, ако има някакво замърсяване, то ще бъде или с разлив на нефтопродукти или с предмети, които плават и няма как да се разтворят или утаят във водата. Но риска при тези предмети не е голям. Това, че ще намерим такива предмети, не значи, че водата е опасна за къпане", каза доц. Кунчев.

Към момента ограничения за къпане в морската вода заради изливането на водите от Нова Каховка има обявени единствено за Одеския залив.

"Нещата не се случват за минути и часове, зависи от морските течения и климата, но морската среда, по принцип, не е кой знае колко добра за микроорганизмите, тя има ефект на самоочистване, така че аз лично не очаквам проблеми, но затова се вземат проби - ако има нещо, да вземем мерки", каза Кунчев.

През летния сезон здравните власти ще обръщат специално внимание освен на морската вода, и на хигиената в детските лагери.

"Не е невъзможно да хванете нещо от водата, но аз в 40-годишната си практика на епидемиолог, не съм виждал човек, разболял се от инфекциозно заболяване от морската вода. Заразяват се най-вече от храната или от лоша хигиена. Децата са най-уязвими, не случайно контролираме специално зелените училища, лагерите, които се организират", каза доц. Кунчев.

Още по темата: общо новини по темата: 1105
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: