Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Буруджиева: Казусът с третия мандат е много голям
Автор: Йоланда Пелова 17:22 / 20.04.2023Коментари (0)313
© Фокус
Много е тежък изборът в този парламент за третия мандат. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Татяна Буруджиева.

"Президентът ще очаква в тези консултации окончателно да си състави мнение за какво иде реч, до колко и какви са точно в този момент проблемите пред политически сили, техните нагласи, за да прецени какво да прави с третия мандат. Защото с първия и втория е ясно, но е много голям казусът с третия мандат, където също по процедура той трябва просто да го даде, няма как да се откаже", коментира политологът.

Тя обясни, че ако държавният глава избере да даде третия мандат на БСП, той го обрича. "Просто няма никаква логика, позициите на БСП, които се изказаха, ясното заставане в ситуация на опозиция точно срещу първите две, без чийто гласове не може да се състави правителство, всичко това е обрича третия мандат".

Доц. Буруджиева обърна внимание на възможността третият мандат да попадне в ръцете на ДПС: "С тази партия първите две не желаят да съставят правителство, също в голяма степен мандатът ще бъде обречем, макар че ДПС се е справяло с трети мандати, и то доста успешно, на няколко пъти в близката ни демократична история".

По думите й, ако третият мандат обаче отиде при "Възраждане" там нещата са ясни: "Възраждане“ би трябвало да предложи свой проект за кабинет на малцинството с ясен бюджет, както казаха те, и приоритети в политиките, които най-вероятно ще се разминават с онова, което могат да подкрепят в отделни пунктове, в някои ще се подкрепят, в някои – не, което поставя под много голям въпрос въобще създаването на мнозинство, тъй като до този момент "Възраждане“ не показва желание за колаборация, което означава по-силните партии да кажат: "Ами добре, правете вие каквото си искате, да вярно можем да ви свалим всеки един момент“. И излиза, че едно такова правителство би било гласувано само и само заради момента, нещо, което пък избирателите на тези партии трудно биха приели, и би дало много власт оттук нататък, ако се справят добре със задачата "Възраждане“ и отново да продължат да растат по-бързо от самото тяхно очакване. Това е партия с много сериозен растеж", обясни политологът.

Тя допълни, че това поставя много сериозни проблеми пред другите партии за подкрепата към нея.

"И остава "Има такъв народ“, който принципно би могъл да изиграе тази роля, точно като най-малка политическа партия да обедини първите две в правенето на един пак тип експертен кабинет. Проблем е с "Има такъв народ“, защото те веднъж провалиха цяло Народно събрание с първи мандат. Чисто психологически нямам представа дали биха могли да бъдат натоварени да изиграят тази роля, макар че има и още един вариант - ГЕРБ да предложи правителство на малцинството", добави още доц. Татяна Буруджиева.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: