Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Добромир Василев, МРРБ: Включването на частно съфинансиране в процеса по обновяване на жилищния фонд е наложително
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:46 / 19.06.2023Коментари (0)180
©
Получаването на средствата, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост за саниране на жилищни сгради, е свързано с провеждането на няколко реформи, които да позволят преминаването от 100% безвъзмездно финансиране към използването на частен ресурс. Това каза Добромир Василев – директор Дирекция "Жилищна политика“ към МРРБ, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Предвид огромните нужди в цялата страна включването на частно съфинансиране в процеса по обновяване на жилищния фонд е наложително, тъй като само с безвъзмездни средства няма да могат да бъдат постигнати заложените цели, обясни той. Подадените до 1 юни проекти са за 100% съфинансиране, а след тази дата то е 80%, допълни Добромир Василев.  

Той обясни, че една от необходимите реформи е свързана с приемане на изменения в Закона за управление на етажната собственост, които да облекчат провеждане на Общо събрание. Намалява се и процентът, необходим за вземане на решения за изпълнение на проектите за обновяване – от 67 на 51%. Законът е внесен в Народното събрание и вече е минал на първо четене. "Надявам през месец юли да бъде приет“, заяви той. 

Друга реформа, която се предвижда, е създаване на звена за обслужване на едно гише, които да предоставят информация на гражданите за възможностите за съфинансиране. В момента общинските администрации изпълняват тази функция, уточни той.  

"Третата, може би най-важна реформа, която трябва да бъде изпълнена, е създаването на Национален декарбонизационен фонд, който ще финансира всички проекти за енергийна ефективност на жилищни, производствени, административни сгради. Целта е той да започне да функционира до края на 2025 г.“, обясни Добромир Василев.  

До момента по програмата са получени над 3000 проекта за саниране на жилищни сгради на обща стойност 4 милиарда лева, обясни директорът на Дирекция "Жилищна политика“ към МРРБ. Предстои всички тези проекти да бъдат разгледани според специално изготвена методология за оценка. "Тя ще ни позволи да финансираме най-ефективните и най-ефикасните предложения, тези, които постигат най-много спестявания с най-малко средства“, допълни той.  

Той прогнозира, че оценката вероятно ще отнеме около четири месеца заради огромния брой подадени проекти. "С тези, които бъдат класирани и за които има достатъчно финансиране, ще бъдат сключени договори за безвъзмездна помощ с общините, които ги представляват, след което ще може да започне процесът по изпълнение на проектите“, обясни експертът. 

Той допълни още, че санирането на еднофамилни сгради и къщи ще се случва по Програма "Развитие на регионите“, която ще стартира до дни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: