Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Добромир Иванов разказа какви са преимуществата на дружествата с променлив капитал 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:54 / 15.06.2023Коментари (0)273
© Фокус
Новият тип търговско дружество ДПК или "дружество с променлив капитал" решава някои много ключови въпроса, които не са уредени в България, и са причина за пререгистрацията на много успешни български компании в чужбина, където тези механизми са уредени. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" Добромир Иванов – изпълнителен директор на BESCO. Това е най-радикалната промяна в Търговски закон, приет от депутатите на първо четене и са част от законодателния пакет по Националния План за възстановяване и устойчивост.

Въвеждането на възможност новият тип дружество да е с променлив капитал ще доведе до по-голяма гъвкавост в управлението му, съответстваща на динамиката на съвременния свят. Всички промени, създаването и внедряването на ДПК са свързани с разработването и внедряването на иновативни продукти, услуги и бизнес модели, и до намаляване на административната тежест и разходите, свързани с увеличаването и намаляването на капитала.

ДПК ще стимулира работниците с още един инструмент, освен пари и отпуска – служителите ще могат да получават и дялове на фирмата, разказа Добромир Иванов: "Това касае всеки един предприемач, който има служители и потенциално търси инвеститори. Едно от тези неща е option pool или опцията компанията да даде дял на служителя си. Това е един нов начин, по който работодателите си стимулират служителите. В началото тази промяна ще бъде само за микро и малки предприятия. Логиката е да се стимулира самият старт в началото, когато една компания е доста трудно да конкурира заплатите, които големите работодатели плащат, и тогава това, което може да даде на своите служители, е че те са част от нещо, което тепърва ще променя света и ще бъде голямо.“

Такива дружества има в повечето държави от Европейския съюз, каза още Добромир Иванов, "ЕС се опитва да отговори на новата динамика на света, като си модернизира правото, което е в момента. Това е масова тенденция да се създават такъв вид дружества, за да се създаде рамка. "Франция са едни от пионерите в това отношение, създавайки през 1994 година своето Société par actions simplifiée (SAS или Улеснено акционерно дружество). "Ние сме работили с юристите от всичките държави, стъпваме на натрупания опит от тези държави. Горе-долу 2007-2008 година започва да става дружеството, което най-много се използва във Франция. То е по-доброто дружество за всички компании. Най-вероятно и в България през следващите 20 години то постепенно с практиката ще се доизчисти и подобри, и най-вероятно ще стане най-използваното дружество“, уточни той.

На практика всички партии в парламента подкрепят това дружество да се случи. "Вярваме, че ще има по-дълъг живот сегадействащият парламент и ще има мнозинство, с което промените ще минат“. Предстои отново всичко да се изговори с юристите на различните парламентарни групи и преди второ четене в зала. "Надеждата ни е до края на юли месец, напълно реалистично е, да се случи“, каза още Иванов. След приемането на ДПК ще е необходимо някакво време за въвеждането му в експлоатация, което ще бъде регламентирано в закона, защото е необходимо малко техническо време на институциите и бизнесът да се подготвят за прехода.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: