Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До три дни установяват причините за спирането на БНР
Автор: Георги Кирилов 12:04 / 15.09.2019Коментари (2)417
©
Тече тридневен срок, в който ДАНС, Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията трябва да извършат проверка за причините, довели до безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември сутринта за часове в цялата страна.

Проверката беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира населението.

Проверката е възложена на ДАНС, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Тя трябва да приключи до 3 дни.

По-рано от Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) съобщиха, че проверки вече са започнали и резултатите от тях се очакват в началото на следващата седмица.

Тогава от СЕМ ще изслушат генералния директор и Управителния съвет на Националното радио.

Заради проверката на спрените предаватели генералният директор на БНР Светослав Костов и изпълняващият длъжността директор на програма "Хоризонт" в оставка Николай Кръстев снощи бяха изслушани в ДАНС. На излизане от агенцията те не коментираха подробности пред чакащите ги журналисти.

Припомняме, Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка заради спирането на излъчване на програма "Хоризонт“ на БНР между 6 и 11 ч. вчера.

Проверката идва след получаване на писмо-справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, който при кризи има мисията да информира населението.

Проверката е възложена на ДАНС, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Тя трябва да приключи до 3 дни.

По-рано днес от Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) съобщиха, че проверки вече са започнали, но резултатите от тях се очакват в началото на следващата седмица.

Тогава от СЕМ ще изслушат генералния директор и Управителния съвет на Националното радио.

В късния следобед генералният директор на БНР Светослав Костов и временно изпълняващия длъжността директор на "Хоризонт“ Николай Кръстев в оставка и още двама представители на БНР пристигнаха в ДАНС за изслушване по случая със спрените предаватели на БНР. По-късно те напуснаха сградата на ДАНС, без да коментират подробности пред журналисти.

Николай Кръстев заяви по-рано, че не е имало възможност да бъде спряна профилактиката на предавателите, която беше извършена вчера сутринта, и заради която програма "Хоризонт“ нямаше ефирно излъчване.

"Генералният директор водеше разговори тази профилактика да не бъде провеждана днес, но уви, технологичните възможности са такива, че тя не може да бъде спряна“, каза той на пресконференция, на която обяви подаването на оставката.

По-рано председателят на СЕМ София Владимирова каза, че първоначалното становище на регулатора ще е готово още до края на деня.

"Колегите правят проверка чрез нашата система за мониторинг, за да се установи кога е спряно излъчването на "Хоризонт" и колко време ще продължи това. Експертите подготвят доклад, а по отношение на правомощията, които има СЕМ към казуса, предполагам, че колегите от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която е компетентен орган по отношение на предавателите, също ще вземат становище, така че ще следим по нататъшните стъпки по отношение на възникналия казус. А в рамките на днешния ден предполагам, че ние ще имаме първоначално изготвено становище от нашите експерти", каза тя.

В съобщението на КРС се посочва, че се извършва обстоятелствена проверка, свързана с излъчването на сигнала на БНР.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Причината? Вие не разбрахте ли, че никой не пожела да заеме мястото на отстранената водеща?! Браво на нейните колеги! Това е солидарност!
+1
 
 
Много важно!Никой не разбра,че е спряно излъчването.И преди съм слушал съобщения за спиране за профилактика!Е,ако е спряно умишлено е вече друго!!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: