Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До средата на юни правителството ще каже ще има ли по-високи пенсии и заплати
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:41 / 10.05.2011Коментари (8)433
© Blagoevgrad24.bg
До средата на юни правителството ще е наясно дали ще има възможност за вдигане на пенсиите и заплатите, каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на конференция за представяне на стратегия за привличане на инвестиции в България. Борисов добави, че правителството има желание, но всичко ще зависи от разчетите.

Според него 20 години държавата се е борила за оцеляване, но сега трябва да се подредят нещата така, че в следващите 10-15-20 години икономиката да започне да носи приходи, понеже от нея се плащат заплати и пенсии.

"Това не е да чакаме дали юни или юли ще спечелим от тотото и от тези пари да дадем. Трябва да направим икономиката и индустрията да носят приходи. Дадох пример с фабриката в Чепеларе за производство на ски - над 1 милион ски ще произвежда, но Австрия има 20 000 км писти, ние сигурно имаме 100 или 200 км. Каква е конкуренцията? Те изкарват милиарди от туризма, а ние изкарваме стотинки от туризма. Затова ще работим сега по тази стратегия, за да може да дойдат пари в държавата, които да дадем за възрастните хора и социалнослабите", каза Борисов.

Той подчерта, че много време е пропуснато и сега няма как нещата да станат изведнъж.

"Тези хора, които 22 години са дремали, сега наведнъж няма да стане и няма как да стане. Ако искат - да си върнат Станишев и Доган пак да ги излъжат", заяви премиерът.

В следващите десет години България трябва да се утвърди като лидер в привличането на инвестиции за сектори като ИТ технологиите, механика, електроника, химия, биохрани и биоземеделие. България трябва да се утвърди като модерна туристическа дестинация. Това каза от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Ние искаме да осигурим работа както за висококвалифицирани специалисти, така и за нискоквалифицирани", каза Трайков.

За последните 20 години към страната са се насочили 40 млрд. евро инвестиции. 5% от тях идват от приватизация. От 1996 до 2009 г. инвестициите са 11% от БВП. В същото време в Румъния например този процент е 5%. През последните години световноизвестни фирми са навлезли на българския пазар.

Голяма част от инвестициите влязоха в сектори с ниска добавена стойност, като строителството. Кризата през 2009 г. и 2010 г. удари най-силно именно тези сектори. За първи път от повече от десет години инвестициите са предимно в сектори като промишленост и енергетика. 1,3 млрд. евро са инвестициите в промишленост и енергетика. Най-високият ръст в износа е при авточастите, фармацевтичните продукти. Въпреки кризата България може и нашият потенциал не е само в това, което изкопаваме от земята", каза Трайков.

Привлечените инвестиции във високотехнологични сфери обаче остават твърде малко. "Конкурентната среда е остра, защото пропуснахме да вземем средствата още в при влизането си в ЕС. Кризата пренареди световните икономики и България трябва да се позиционира правилно", каза Трайков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дянков е против,то е ясно,но решението ще бъде политическо,и това е ясно.Избори идват все пак!
+1
 
 
какво да кажа - официално се замразиха заплатите,а средната работна заплата расте всеки месец - каква е тая работа? може би с цел да се пести от пенсии,може би с цел депутатите да взимат повече(нали заплатата им е 3 средни за страната).Б.Б. е поредния идиот
0
 
 
ооооощте има не забравяите че идват избори,нали някои трябва да гласуват пак за тях.аз няма да съм един от тях.всички са едни и същти само говорят а не правят нищто смешници
+1
 
 
Този виц с изчакването ни е ясен. Когато го чухме за първи път трябваше да изчакаме някакви си "само 800 дни" и ... после някой много се смяха ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: