Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До 350 евро заплата получават чужденците извън ЕС в хотелите по родното море
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:34 / 07.08.2019Коментари (0)478
© Plovdiv24.bg
В пика на сезона голяма част от хотелите по морето се напълниха, но се оказа, че липсват достатъчно хора, които да обслужат туристите. Това заявиха пред “Труд" от бранша. Проблемът с недостига на персонал в туризма е актуален през последните години, заради липсата на достатъчно подготвени кадри и ниските заплати в бранша. Поради трудния старт на летния сезон и липсата на туристи хотелиери и ресторантьори не наеха достатъчно работници в началото на лятото.   През август обаче местата за настаняване на първа линия до плажа се запълниха, а останалите са заети на 70-80%. Сега обаче няма кой да обслужи туристите.   Гости на едни от най-големите ни курорти се оплакаха, че при пристигане ги настаняват в непочистени от предните гости стаи, а кърпите в банята се сменят само веднъж през едноседмичния им престой.

Най-търсени са миячи и камериерки, тъй като за останалите длъжности в туризма има кандидати млади хора, които искат да съчетаят работата с морски купон. За най-тежките професии обаче кандидати няма. Затова и собствениците на хотелите са принудени да вдигнат заплащането за тези длъжности, за да си намерят служители. В началото на сезона в курорта Албена търсеха миячи без допълнителни познания или квалификация с по-високи заплати от рецепционистите, от които се изискваше владеене на поне един чужд език.

Два пъти повече са работниците, които са дошли от Украйна, Беларус, Русия, Киргизстан и Узбекистан през това лято, спрямо предходното, каза Гешо Любенов. Той е представител на една от най-големите компании, които помагат на родните хотелиери да наемат служители от чужбина.

"И в момента имаме заявки за нови работници“, заяви той. Като допълни, че сред причините за търсенето е не само пикът на сезона, а и фактът, че част от дошлите на работа у нас сервитьори, бармани и пикола вече са с изтекли тримесечни работни визи. "Средната заплата, която получават служителите от страните извън ЕС в хотелите у нас е около 300-350 евро“, каза Любенов. Но разходите на работодателите за тях са двойни. Още близо 350 евро плащат собствениците на хотели за настаняване и изхранване на тези служители, за транспорт и за застраховка, обясни Любенов.  

"Повечето младежи, които пристигат у нас от чужбина, за да работят през лятото са доволни от условията. Затова и повече от половината от тях се връщат и през следващата година“, обясни Гешо Любенов. Въпреки чуждите работници, голяма част от заведенията и хотелите продължават да търсят служители онлайн. В обяви в социалните мрежи има оферти за спасители край басейни, помощник готвачи, камериерки и миячи, като кандидатите трябва да са готови да започнат веднага. Друг е въпросът как се пресяват служителите, така че да се гарантира качество.   Защото, ако през това лято настанят хора в непочистени стаи или пък туристите чакат с часове за омлет, то догодина на родния туризъм наистина ще му е необходимо чудо.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: