Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До 1 млн. лева получават кандидатите за изграждане на ВЕИ инсталации
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:13 / 15.02.2023Коментари (0)221
©
Министерството на иновациите и растежа отвори кандидатстването на фирмите за изграждане на ВЕИ инсталации и батерии за локално съхранение на енергия по Плана за възстановяване, от 75 000 лв. до 1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ могат да получат българските компании, информира пресцентърът на министерството.

Кандидатстването по третата отворена мярка по Плана за възстановяване е до 16:30 ч. на 15 май 2023 г. и е с общ бюджет 200 млн. лв.

Късно снощи Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване за фирмите трета процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Общият бюджет на мярката е 200 млн. лв. Насочена е към българските фирми, които искат да изградят свои нови ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално съхранение на енергията.

От 75 000 лв. до 1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ могат да получат българските компании за изграждане на системите в задължителна комбинация с батерия като технология за съхранение.

Мярката е насочена към микро-, малки, средни фирми и дружества с до 3000 служители от различни икономически сектори.

Съфинансирането е до 50% по линия на Плана за възстановяване, като интересът на компаниите към мярката се очаква да е изключително голям, както стана ясно при обиколката на страната от министър Александър Пулев с мобилната приемна на МИР и проведените от него срещи с местния бизнес и местната власт във всички области.

Със средствата, осигурени от МИР по линия на НПВУ, ще могат да се изграждат мощности до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията. Фотоволтаичната система с батерия трябва да се изгражда върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от тези системи ще може да се използва единствено в рамките на конкретното производство, без да може да бъде продаван. Инвестициите ще помогнат на компаниите да намалят разходите си и да станат по-малко зависими от свободния пазар на електроенергия. Мярката е насочена единствено към слънчева фотоволтаична енергия и има като задължителен елемент придобиването на технологии и съоръжения за съхранение под формата на батерии, което допринася за баланса в произведената мощност.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020 (https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active)  до 16:30 ч. на 15 май 2023 г. В същата платформа до 21 дни преди изтичането на кандидатстването могат да се задават и въпроси по условията.

Припомняме, че това е трета отворена мярка за бизнеса по линия на Министерството на иновациите и растежа по НПВУ. Първите две - за технологична модернизация на фирмите и за ИКТ решения и киберсигурност - приключиха с огромен интерес от страна на предприятията с над 10 200 кандидати. На 30.12.2022 г. МИР публикува първите 953 одобрени проектни предложения на фирми в България по НПВУ, които ще получат близо 260 млн. лв. за технологичната си модернизация.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: