Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес е хубав празник
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:48 / 13.03.2023Коментари (0)262
©
На 13 март Светата ни църква отбелязва деня на Св. Никифор, патриарх Цариградски.

В Антиохия (Сирия) живели презвитер на име Саприкий и един обикновен човек на име Никифор. Дълги години те били като братя. Но в един момент дотолкова се скарали, че вече не искали дори да се виждат.

Но Никифор разбрал, че тези отношения не са добри и затова пратил свои приятели при Саприкий, за да му поискат прошка от негово име. Но Саприкий не му простил. След известно време Никифор отново изпратил приятелите си да му искат прошка, но отново без резултат. Последният за трети път изпратил своите приятели и за трети път Саприкий не му простил. Никифор сам отишъл при него, умолявал го, паднал на колене и искал прошка, но Саприкий пак не му простил.

Настъпили гонения срещу християните и Саприкий бил отведен на съд при управителя. Той безстрашно изповядал пред него вярата си. Управителят поискал от него да се отрече от Христа, като принесе жертва на идолите, но Саприкий отказал. Подложили на го мъчения, но и те не могли да го склонят да се отрече от вярата и той бил осъден на смърт чрез посичане с меч.

Тръгнали да водят свещеника към неговата екзекуция, но изведнъж шествието било спряно от Никифор. Той се хвърлил в нозете на Саприкий и започнал да го умолява: "Прости ми!" Но дори и тогава, Саприкий не му простил. И продължил към мястото, определено за наказанието му. Никифор бягал след него и го умолявал да му прости.

Но Саприкий бил непреклонен. Довели го до мястото за наказание. Екзекуторът вдигнал меча си и му заповядал да преклони глава. Саприкий го попитал:"За какво искаш да ме накажеш?" "Защото не искаш да принесеш жертва на идолите" – отговорил екзекуторът. “Ще принеса" – заявил неочаквано Саприкий, отказвайки се от вярата си.

Тогава Никифор паднал в нозете му: "Опомни се, възлюбени брате! – увещавал го той. – “Не се отричай от Господа, не изгубвай небесния венец, който ти си сплел чрез много страдания!" Но Саприкий не го послушал. Тогава Никифор казал на войниците:"Аз съм християнин, накажете мен със смърт вместо него". Така Никифор загинал на мястото на своя скъп приятел Саприкий, който в момент на слабост и страх се отказал от вярата си. Божията благодат го била напуснала, защото не склонил да прости на Никифор.

На 13 март имен ден празнуват всички, които носят името Никифор и което означава – победоносец и производните му.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: