Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Директорът на ИАРА: Никога съм наричала рибарите, които са били заловени, бракониери
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:48 / 26.03.2023Коментари (0)406
©
Все още изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) не е получила официални документи, разкриващи детайли около задържането на българските риболовни кораби от румънската страна. Това съобщи пред журналисти доц. д-р Ваня Стаматова, директор на агенцията.

"От румънска страна няма постъпило нищо официално за това какво точно се е случило. Имам информация, че българските инспектори, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари и са помолили румънските си колеги корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която имаме към момента. Ще помогнем с каквото можем в рамките на нашите правомощия“, каза тя, цитирана от Darik.  

Доц. Стаматова не потвърди, че българските кораби са задържани в общоевропейски териториални води, а не в румънски, като отново се позова на липсата на официален доклад по случая от северната ни съседка.

“Поискали сме по официален път въпросната забрана от румънките власти, на базата на която е направено задържането. До момента не сме получили такава. Пак казвам - не мога да кажа къде точно са били заловени нашите рибари. По време на проверката корабите са задържани по основание, че с тях е извършван незаконен улов. Проверката е била съвместна, заедно с гранична полиция на Румъния“, обясни още директорът на ИАРА.  

В Бургас Стаматова обяви, че рибари са поискали оставката ѝ заради обвинения за бракониерство към тях от нейна страна. 

“Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които са били заловени, бракониери. Дали са такива може да каже единствено съдът. Към този момент не мисля, че има необходимост да подавам оставка. Ако съм била разбрана неправилно, отново се извинявам на рибарите и пак казвам – ИАРА ще им окаже пълно съдействие, според правомощията, които има“, допълни тя. 

В петък три български кораба с общо десет български моряци бяха задържани на Пристанище - Констанца в Румъния. Плавателните съдове са ескортирани от румънските власти минути преди полунощ на 23 март. Установени са на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца - Порт 1, обявиха от българското посолство в Румъния.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: