Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Гърдев: Нидерландският отказ за Шенген е предварително взето решение, играе се с вътрешнополитическите страхове на хората
Автор: Йоланда Пелова 10:36 / 05.12.2022Коментари (0)274
© Facebook
Нидерландският отказ за Шенген е предварително взето решение, играе се с вътрешнополитическите страхове на хората. Това каза в предаването на Радио "Фокус“ "Добро утро България“ Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външни политики.

"Това разделяне е удар по имиджа на страната. Българите ще имат същите затруднения при пътуванията примерно към Гърция лятото заради опашките и проверките, българският бизнес заради тези опашки от тирове на румънската граница. Нидерландия заяви, че имаме технически проблеми, но задължително трябва да го посочи като фактология. Всички държави бяха поканени в България преди две седмици да дойдат и да направят допълнителни инспекции. Нидерландия не изпрати такава група, но има претенции. Нещо ме навежда на мисълта, че това е предварително взето решение, което поставя двойни стандарти пред Европа, което е абсолютно недопустимо", заяви той.

"Липсата е на активност в българските политици. Тези въпроси, за които сега си говорим, трябваше да ги чуем от тях в международен план. Но тях ги е страх. Предпочитат да си въртят собствената вътрешнополитическа игра. Изключително трудно е да получим до 8-ми промяна на позицията на Нидерландия, ако нямаме активни действия, но времето е кратко. България трябва да отложи това решение на 8-ми декември, защото бяхме изненадани и поставени в такова положение. Ако позицията на Нидерландия е предварително решена, без активно въздействие върху тази държава в самите европейски структури и във външно политически план, нищо няма да получим. Това отлагане след една година на нас не ни върши работа. Аз съм против и срещу крайните действия. Трябва да използваме и да гледаме всеки един ход на тази държава дали е съобразен с европейската политика на равнопоставеност и българския интерес, но не по този груб начин", подчерта дипломатът.

По думите му България се нужда от единна позиция навсякъде от всички. Гърдев добави, че трябва да има общо действие на всички политически сили. Според него ако ни приемат в Шенген трябва да дадат много пари, защото тогава границата с Турция става външна за шенгенското пространство и трябва да бъде предварително оборудвана. Той поясни, че България трябва да поставя постоянно този въпрос във външнополитически план, че бежанците са общоевропейски въпрос.

"Темите за Шенген се свеждат до техническа готовност и изпълнение на изискванията по две системи. От 2011 г. сме изпълнили всички тези условия. Всичко останало е допълнително надграждане, което няма общо със Шенген. Нидерландия в момента остава в изолация, няма ясни критерии за това, че спира България. Поставя допълнителни условия, някои от тях чисто политически. Има съмнение, че по този начин се играе с вътрешнополитическите страхове на хората", обърна внимание Гърдев.

Още по темата: общо новини по темата: 461
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: