Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Ганев за изборите: Сблъсък на твърдите ядра и много ниска активност
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:28 / 09.09.2022Коментари (0)240
©
На предстоящите предсрочни избори ще бъдем свидетели на сблъсък на най-твърди ядра, никой не може да ви каже как ще завърши този мач. Това коментира политологът Димитър Ганев от "Тренд“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Нашият последен тренд беше втората половина на август, между 15 и 22 август. Всъщност отчетохме две ясни тенденции в сравнение с предишните месеци, а именно ерозия при "Продължаваме промяната“ от няколко процентни пункта и вече четиримесечна ерозия при "Български възход“, като през август месец той все още запазва шансовете си за представителство в следващото Народно събрание с 4,5%. Сега, когато говорим за "Продължаваме промяната“ и за ерозията, аз съм длъжен да отбележа, че по-скоро "Продължаваме промяната“ се връща на едни нива от месец май. Ако си спомняте, след напускането на "Има такъв народ“ и митингите в подкрепа на правителството на Никола Минчев, там стана една мобилизация в рамките на последните две седмици на месец юни – мобилизация, която успя частично да възстанови подкрепата на "Продължаваме промяната“. Това обаче се оказа, че не е възходяща тенденция за тях, а е било моментно напомпване, което като че ли сега, в последния месец и половина, започна вече да спада. "Продължаваме промяната“ се връща на нива от май месец, т.е. отпреди падането на кабинета. Длъжен съм да отбележа, че данните, които виждате, са при активност от около 2,6-2,7 милиона българи“, посочи Ганев.

На тези избори се очертава най-ниската избирателна активност от промените насам, прогнозира Ганев.

"При БСП вече има ерозия дори на ядрото. Но така или иначе, при една ниска избирателна активност, най-вероятно ще очакваме сравнително добра мобилизация и при ГЕРБ, и при ДПС. Представете си как изглеждат 700 000 избирателя при 2,2 милиона активност и при 2,7 милиона активност.  Съвсем различен процент. Едното би могло да приближи 30, другото би било около 22-23 да кажем. Така че избирателната активност със сигурност е ключова в това отношение“, отбеляза политологът.

Има шест сигурни партии с представителство в следващото Народно събрание, и две, които имат потенциал да влязат. Това са "Български възход“и "Има такъв народ“, прогнозира Димитър Ганев.

"Има такъв народ“ и "Български възход“ се движат около бариерата. Аз не съм склонен да давам категорични оценки дали едната ще влезе, дали другата няма. Все пак има още 3 седмици и половина от кампанията, но бих се придържал по-скоро към формулата 6 плюс 2“, посочи той.

Евелина БРАНИМИРОВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Почина патриарх Неофит
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: