Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Die Welt: Как България, най-бедната страна в ЕС, тайно спаси Украйна
Автор: Георги Кирилов 10:34 / 18.01.2023Коментари (6)310
©
Миналата пролет украинската армия изпитваше отчаяно недостиг на гориво и боеприпаси необходими за битка с руснаците.

Спасението дойде от неочаквана страна: България.

Благодарение на разпокъсаната си вътрешна политика – и проруските наклонности на голяма част от нейния елит – България се стараеше по време на инвазията да подчертава, че не въоръжава Украйна. Това разказва в свое разследване Филип Фолкман-Шлук за германския всекидневник Die Welt. 

Това обаче е била димна завеса. Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, Die Welt събра картина на това как България се намеси в пробива и използва посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година.

Петков, който беше български премиер при избухването на войната, се опитваше да издърпа страната в по-западна, пронатовска траектория, трябваше да се бори с интензивен ответен удар от прокремълски политици, включително сред неговите коалиционни партньори - БСП. Той дори трябваше да уволни министъра на отбраната си Стефан Янев заради неговото шикалкавене относно войната. 

Поне публично Петков, за да запази коалицията здрава, се опитваше да омаловажи всяка идея, че България – въпреки значителните запаси от оръжия от съветско време – ще се засили и ще въоръжи Украйна.

България ще остане в историята с официалната си позицията, че е единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставя оръжие. Това, което обществеността не знае: по време на пътуването до Киев българското правителство вече е било започнало процедура за цялостна военна помощ за Украйна, показва проучване на германската медия.

Петков избягваше транзакции между правителствата на България и Украйна и използваше посреднически компании в България и чужбина, за да отворят маршрути за доставка по въздух и суша през Румъния, Унгария, и Полша. 

 

"Смятаме, че около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България“, каза Петков пред WELT.

Според изчисленията на Die Welt България покрива осигурява и 40% от дизела за армията. Което е куриозно и предвид факта, че единствената рафинерия, която има България, e руска собственост. 

 

Също толкова чувствително е, че дизелът, който България доставя на Украйна, е преработен от руски суров петрол в черноморска рафинерия, която по това време принадлежи на руската компания Лукойл.

"България стана един от най-големите износители на дизел за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна“, каза бившият финансов министър Василев пред Die Welt.

Правителството в Киев потвърди тази версия на събитията. Кулеба каза пред Die Welt, че страната му е застрашена от изчерпване на мунициите миналия април.

"Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, така че президентът Зеленски ме изпрати да набавя необходимия материал“, каза Кулеба.

Това беше въпрос на "живот и смърт" по това време, обясни Кулеба, защото в противен случай руснаците щяха да окупират повече села и градове, "убивайки, измъчвайки и изнасилвайки" повече украинци.

 

"Кирил Петков показа почтеност и винаги ще съм му благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, продължи Кулеба. Историята, каза той, е проста: докато някои членове на българската коалиция застанаха на страната на Русия, Петков реши "да бъде от правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим срещу много по-силен враг“.

Планът на Кирил Петков и Асен Василев

На 25 февруари, само един ден след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, на неформална среща на Европейския съвет в Брюксел, Петков подчерта пред колегите си лидери, че на Зеленски може да му остават по-малко от 48 часа живот, и че Съветът трябва незабавно да вземе трудни решения относно санкциите. Европейската комисия в крайна сметка подкрепи тези ходове.

Същевременно финансовият министър Василев участва в среща на финансовите министри от ЕС в Париж. И там имаше нерешителност, както той я описва той. Всички все още бяха в шок от нападението. След това Василев произнесе реч. Не за числата и икономическите последици, а за това какво е имал предвид Путин под "денацификация на Украйна“. Той се позова на собствения опит на България.

"Това направиха руснаците в България след Втората световна война, избиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници“, каза Василев. Той също призова за незабавни решения, а участници в срещата потвърдиха пред Die Welt, че българският министър е обърнал настроенията на събралите се делегати.

Два дни по-късно Брюксел приложи тези мерки. В средите на ЕС те бяха стилизирани като "българското предложение“.

На 19 април, малко преди посещението на Петков в Киев, украинският външен министър Кулеба пътува до София, тъй като започва нова и несигурна фаза на войната. Украинците бяха изтласкали нашествениците от по-широкия район на Киев и севера, но много западни оръжия все още не бяха доставени. Кулеба казва днес, че боевете са били толкова интензивни, че Украйна спешно трябваше да попълни запасите си, особено съветски боеприпаси.

Това е, което Зеленски смяташе, че Кулеба може да осигури при мисията си в София.

"Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти“, каза Петков. Кадри от април показват товарни самолети, "натоварени догоре“ с оръжия, които летят между България и Полша. Известно е, че полското летище Жешув, на 70 километра от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е основен пункт за доставки.

"Погрижихме се сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също да бъде отворен за камиони“, каза Петков.

Кулеба потвърди тези доставки. Той подчерта, че не става въпрос българското правителство да предоставя пряка военна помощ на Украйна, "а по-скоро украински компании и фирми от страните от НАТО да получат възможност да доставят необходимото от български доставчици“.

Според информация, предоставена на WELT, САЩ и Великобритания са платили за доставките.

БСП в правителството продължаваше да заплашва да разбие коалицията, ако има някаква пряка подкрепа за Киев - но не можеше, защото такава подкрепа официално не съществуваше. С тайните линии за доставки към Украйна Петков поема голям риск. Социологическите проучвания в България показаха, че 70 на сто от гражданите се притесняват да не бъдат въвлечени във войната и поради това се противопоставят на твърде голямата подкрепа за Украйна. Президентът Румен Радев, подкрепен от БСП, подклаждаше тези настроения, като твърдеше, че България ще стане страна във войната, ако бъдат доставени оръжия. 

  

Едва наскоро играта на криеница приключи. От началото на годината рафинерията на Лукойл в Бургас се контролира изцяло от България, без връзка с централата в Русия, и вече търси петрол от други страни. Правителството в София официално поиска от Европейската комисия през ноември разрешение за износ на дизелово гориво, рафинирано от руски петрол, за дестинации, включително Украйна.

 

Не убягна от вниманието на Кремъл, че България под ръководството на Петков и Василев полага огромни усилия в полза на Украйна.

Още през май Москва бомбардира страната с кибератаки. Те удариха електроснабдяването и пощите, а на моменти не можеха да се изплащат пенсии на държавни служители.

Москва също се опита да подкупи депутати и да проникне във властите. Между март и юни България изгони около 70 служители от руското посолство в София за шпионаж.

 

Москва знаеше, че България е най-зависимата от руския газ страна в ЕС преди войната и реши да даде пример от това.

Още на 27 април Газпром избра България за първата страна от ЕС, в която ще прекрати износа на газ. Но София не се примири. В рамките на 24 часа премиерът Петков представи решение, което ще позволи на близо 7 милиона жители на България да живеят без газ от Русия. Той организира два танкера с втечнен природен газ от Съединените щати - на същата цена за кубичен метър, каквато таксуваше Газпром.

Сега Петков обяснява защо САЩ са били готови да се съгласят с това.

"Дадох ясно да се разбере по време на разговорите, че танкерите са политически сигнал към цяла Европа, че винаги има начини за излизане от зависимостта от Русия. Той също така завърши изграждането на тръбопроводна връзка с Гърция, за да катализира алтернативи на руските доставки.

 

Правителството на Петков беше свалено с парламентарен вот на недоверие през лятото. Проруските сили също изиграха своята роля в това. Оттогава страната е в политическа безизходица, но отношението към Украйна се е променило донякъде.

През декември парламентът реши официално да разреши доставките на оръжие за Украйна. "Дълбоко сме благодарни на България за това", каза Кулеба. Въпреки това той отбеляза, че вече вижда опити за торпилиране на това решение. "Не е за вярване колко упорито тези сили се опитват да дърпат България на страната на агресора и касапина.

Петков и Василев вече влязоха в историята с безпрецедентната си скрита помощ. Със своята партия "Продължаваме промяната“ те искат да се кандидатират отново на следващите избори и да продължат борбата си за България, която се справя с корупцията на стария ред и поема по по-западен път.

Петков настоява, че едно нещо е необратимо: "Ние показахме, че е възможен свят без зависимост и страх от Русия“.

Още по темата: общо новини по темата: 3420
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/570 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Каквото и да говорите Аз се срамувам от тези политици, не от действията, а факта , че са извършили толкова неща зад гърбът на населението,че не искам да си помисля какви други подлости са направили без да знаем. И не знам дали ще узнаем.
+1
 
 
За пръв път политик ме кара да се гордея с държавата ни!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: