Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диана Ковачева: Няма причина правителството да се бави с мерките за компенсиране на високите цени на парното
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:58 / 03.02.2023Коментари (0)336
©
Няма действителна причина правителството да се бави със създаването на мерки по Европейския регламент 1854, чрез които да бъдат компенсирани хората за високите цени на електроенергията, включително и парното. Това каза за bTV омбудсманът Диана Ковачева.

На 1 декември 2022 г. беше приет Европейския регламент 1854, според който всички крайни потребители на електроенергия трябва да бъдат компенсирани за високите сметки с пари, получени от преразпределението на свръхпечалбите на енергийните компании. И до днес обаче не са предприети действителни мерки по прилагането на този регламент.

"Вече няколко месеца трябваше всички крайни клиенти на енергия да бъдат финансово подпомогнати с конкретни мерки чрез преразпределение на свръхпечалбите на енергийните компании“, каза Ковачева и добави, че заради липсата на мерки се изпуска много добра възможност за помощ на хората.

"Мерките за прилагането на регламента трябва да бъдат приети от правителството чрез механизъм за изпълнение на регламента, тоест няма причина правителството да се бави с изработването на такъв механизъм“, обясни Ковачева.

Същевременно на 11 януари тази година Министерският съвет определи стойностите, които ще служат за таван на пазарните приходи на производителите на електроенергия. Тези средства се събират във фонд "Сигурност на електроенергийната система“, а оттам трябва да бъдат преразпределяни за компенсации. Това обаче не може да се случи, докато не бъде създаден съответният механизъм.

Ковачева очерта и друг проблем, който е свързан с високите цени на парното – в Закона за енергетиката все още липсва определение за това кои хора се определят като енергийно бедни.

"И до днес няма приета дефиниция за енергийната бедност, нито пък критерий за определяне на енергийно бедните и това е сериозен проблем. Хората, които се нуждаят от подкрепа всъщност са много повече“, каза Ковачева.

През декември 2022 г. дефиницията за енергийно бедни беше създадена от специална комисия към Министерския съвет. Тя обаче не беше гласувана от Народното събрание, а разпускането му означава, че това няма да се случи и в следващите 3 месеца.

На фона на високите цени на парното Диана Ковачева коментира, че жалбите към нея вече са десетки.

"Буквално всеки ден получаваме оплаквания. Предполагам сега тепърва ще растат, тъй като времето се застудява и хората започват да ползват повече парно“, каза тя.

През юли 2022 г. Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увеличи цената на топлинната енергия с 40% за клиентите на Топлофикация-София и със средно 30% за топлофикационните дружества в страната. Това беше предизвикано от високите цени на газа и очакванията, че през зимата цената ще се увеличава.

През последните месеци обаче цената на газа пада. В четвъртък КЕВР утвърди цена на природния газ за месец февруари от 124,34 лв./MWh, което е намаление с 31% спрямо януари. В същото време цените на топлоподаването за бита остават без промяна до края на отоплителния сезон.

Още по темата: общо новини по темата: 417
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: