Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутатите започнаха работа с изявления от парламентарната трибуна
Автор: Алена Соколчева 11:14 / 04.01.2023Коментари (0)238
©
Работата на Народното събрание започна с декларации от името на парламентарните групи, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Пръв от трибуната се изказа кандидатът за министър-председател от ПГ на "Продължаваме промяната“ акад. Николай Денков. Той заяви, че от ПП са потърсили единственото нещо, което може да ни обедини като парламентарни групи – и това е предложената от тях декларация по националните приоритети на България. Помоли всички парламентарни групи да кажат какво не им харесва в документа, а в петък той да бъде обсъден.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че народът очаква редовен кабинет и ясни задачи за изпълнение. "А това е основното ни задължение. В момента хората искат редовен кабинет и основните теми за тях да бъдат и основните теми на политиците . Те ни дават ясен знак, че ни дават шанс да преодолеем кризите и не трябва да изпускаме този шанс. Трябва да успеем да покажем нов модел и нов подход към решаваното на проблемите“.

Той бе категоричен, че от ДПС настояват за редовен кабинет, но дотам ще се стигне само с диалог и общи усилия на партиите. По думите му предсрочните избори не са добра опция и резултатите няма да се харесат. "Изборите са най-демократичният инструмент и не ни притесняват, но без създаване на нормалност в политическите субекти, те не са решение., добави председателят на ДПС.

Според Костадин Костадинов от "Възраждане“ всеки обяснява приоритетите си, но това е политическо лицемерие и този парламент ще е с много кратък политически хоризонт.

"Всеки, който поне един път напуска политическия балон и види реалния живот, знае че хората не обръщат внимание на политиката. Имат други проблеми, не вярват в бъдещето и своята собствена държава, хората смятат себе си за обречени. В началото на работата на това Народно събрание ние се опитахме да поставим основни въпроси като демографията и провеждането на референдуми.“

Ако изборите са нещо лошо, дайте да ги забраним, призова Костадинов. "Нещо скъпо, лошо и несигурност, криза, а всъщност преди 30 години за разпадането на съветската система е защото нямахме право на избор. Сега ситуацията е същата някой решава вместо нас.“

От Възраждане считат, че трябва сами да избираме какъв да бъде нашият път. Той спомена кандидатът за премиер проф. Денков като каза, че имат съвсем различни представи как да бъде управляване България и е прав.

Костадин Костадинов обяви от парламентарната трибуна, че започват подписка за провеждане на референдум за запазването на българския лев и от 11 януари започват обиколки в цялата България.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова честити Новата година на депутатите и пожела мир, спокойствие и стабилност на държавата.

По думите й това много зависи от политиците. "Ние трябва да свършим определена работа. Най важните теми са образование и култура, здравеопазване и социална политика. За да има средства за тази политика трябва да има икономика. Крайно време е да наблегнем на качеството на образованието. Подкрепа за раждането на всяко дете, майчинство колкото минималната работа заплата, минимална заплата 50 процента от средната.

Крайно време е да спрем само да говорим за понятието “енергийна бедност", а да решим проблема“, допълни Нинова.

По думите й за тези цели трябва да има развита икономика. "Забелязваме, че покрай Плана за възстановяване се прокрадват и други закони, които няма нищо общо с него обаче“, допълни още лидерът на БСП.

Според съпредседателят на "Демократична България“ Христо Иванов на първо място е нужен разум. "Всички ние говорим за диалог и да бъде носителя на отговорността и после затъваме и дребнавие. Трябва да се кажат няколко думи и за възможностите и да дадем на гражданите нова сесия, която ще реши съдбата на политическия модел и да кажем, че има надежда. Трябва ни самочувствие, надежда и посока. Едното нещо отвъд кризите е, че започва трансформация и тя крие рискове“.

Христо Иванов каза, че трябва парламентът да излъчи правителство, готово за тази трансформация и трябва да има ясна програма. "Дайте да спрем възможността от трибуната да се леят проклятия, внушения и конспиративни теории и спрем с политиката на страха.“

Иванов подчерта, че най-важна е стратегическата яснота на страната ни.

Стефан Янев от "Български възход“ пожела много здраве на всички, така че да бъдат в състояние да изпълнят задачите, които стоят пред тях. "Реализирането на надеждата за по-добро бъдеще и за справяне с предизвикателствата. В първия ден на това Народно събрание заявих, че парламентът е място за диалог и предлагане, и търсене, и отстояване на решения в интерес на българите. За да намерим решенията, всеки един от нас трябва да е в състояние да предлага лидерско поведение, а не да търсим оправдания в електората. Основните решения, които предстоят е да намерят решения за съставяне на правителство и основната ни задача е това, а това е и основата на надеждата на българските граждани.“

Според Тома Биков от ГЕРБ е била пропусната сериозна възможност да бъде спряна политическата криза да спре като бе предложен проектокабинета на проф. Габровски и не бе подкрепен. Герб беше готова на компромиси и да удовлетворенията исканията с първия мандат.

Иновациите за връщане за искане на унищожаване на политическия опонент трябва да приключат с усилията на всички нас. На нас ни е странно как колегите искат подкрепа от тези, които искат да унищожават. Но свикнахме с поведение лишено от всякаква логика. Днес имаше призиви да се отнесем сериозно към декларацията на ПП, но тя не може да управлява страната ни и не е добре написана. Управлява се от правителство и министри. Призоваваме ви ако искате наистина да направите правителство да подходите максимално сериозно и да предложите състав на кабинет, както ние направихме. Всичко останало е отиграване на ситуацията и то не толкова сръчно.

Биков посочи, че демокрацията е крехко нещо и може лесно да рухне. Трябва да бъде изключително внимателни в отношения помежду си и когато търсим подкрепа да не поставяме ултиматуми. Пред Колкото и избори да бъдем изправени ще се окаже, че трябва да има диалог между нас.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че е била пропусната сериозна възможност да бъде спряна политическата криза с предложения проектокабинет на проф. Габровски, който не беше подкрепен. "ГЕРБ беше готова на компромиси и да удовлетворява исканията с първия мандат.“

На нас ни е странно как колегите искат подкрепа от тези, които искат да унищожават, допълни Биков. "Но свикнахме с поведение, лишено от всякаква логика. Днес имаше призиви да се отнесем сериозно към декларацията на ПП, но тя не може да управлява страната ни и не е добре написана. Управлява се от правителство и министри. Призоваваме ви, ако искате наистина да направите правителство да подходите максимално сериозно и да предложите състав на кабинет, както ние направихме. Всичко останало е отиграване на ситуацията и то не толкова сръчно.“

Биков посочи, че демокрацията е крехко нещо и може лесно да рухне. "Трябва да бъдем изключително внимателни в отношения помежду си и когато търсим подкрепа да не поставяме ултиматуми. Пред колкото и избори да бъдем изправени, ще се окаже, че трябва да има диалог между нас.“

Още по темата: общо новини по темата: 731
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: