Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Деница Сачева: За 20 години неравенствата не се преодоляха, а неграмотността се засили
Автор: Алена Соколчева 12:09 / 08.04.2024Коментари (0)783
©
За 20 години неравенствата не се преодоляха, а спиралата на неграмотност се засили. Това написа депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър Деница Сачева в профила и във Facebook относно проблемите, свързани с ромската общност по повод Международния ден на ромите, който традиционно се отбелязва на 8 април.

Сачева смята, че въпреки многото програми за интеграция, общността няма особен напредък в развитието си и това не е по тяхна вина, а заради невежеството на политиците.

Ето какво пише бившият министър на труда и социалната политика:

"20 г. след старта на т.нар. "ромска декада“ думата "интеграция“ изглежда пълна с повече намерения и общи лозунги отколкото с реални действия. За тези две десетилетия прилаганите решения се въртяха в кръг без реално да преодолеят неравенствата и продължиха да възпроизвеждат спиралата на неграмотност в ромския етнос. Действително, за да сработят, някои мерки се нуждаят от повече кредит на време. Но се изисква управленска решителност да бъдат променени спрямо бързо променящата се действителност и нуждите на хората и пазара на труда. Винаги съм смятала, че най-устойчивият път за приобщаване на ромите към нормалния обществен живот е през системата на образованието. Именно там съм виждала най-добрите практики на местно ниво, които обаче сякаш отказваме да припознаем, да мащабираме и да направим работещи за по-големи групи. Механизмът за обхват, който стартирахме през 2018 г., е добра стъпка в посока всички деца да бъдат обхванати в детските градини и училищата. В същото време са необходими поне три политики, в които да инвестираме време, средства и усилия. Първо – гражданското образование трябва да формира в тях чувство за принадлежност към обществото и държавата ни. Едновременно с това трябва да привлечем децата към обучението чрез нови технологии. Дори в най-бедните къщи в ромските махали, които съм посещавала, има сателитни чинии и мобилни телефони. Все повече децата ще учат чрез преживяване и в онлайн пространството, така че придобиването на дигитални умения може да се окаже съществено за тяхното развитие и за намаляване на неравенствата в обществото. Отделно, трябва да се засили фокусът на обучение върху предприемачеството, включително чрез модела на учебно-тренировъчните фирми. Ромите са свободолюбив етнос и са доказали склонността си да поемат повече рискове. Това ги прави добри предприемачи и уменията им трябва да бъдат развивани чрез образованието. И накрая – задължително е да излезем от мантрата, че системата трябва да работи единствено с децата и не трябва да стои близо до семействата. Много от ромските родители днес имат същите образователни потребности. Ако с тях не се работи, резултатът след години ще бъде същият. Образованието и семейството са от една и съща страна на монетата. И пет декади да минат, ако непрекъснато чакаме някое от двете да се нагоди към сегашния модел и се спираме да прилагаме работещи решения, "интеграция“ ще продължи да бъде само намерения и лозунги. Днес – в Международния ден на ромите, трябва да си дадем ясна сметка, че повече никой няма полза от това. И днешният ден не е празник. Той е ден, в който се почита паметта на жертвите – роми, от Втората световна война. Ден, в който още веднъж си струва да припомним, че омразата не е решила нито един проблем – точно обратното. И за съжаление, също както и любовта, може да е вечна. Дотогава докато ние самите не победим себе си и не я спрем", завършва публикацията на Сачева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: