Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Деница Сачева: Моята майка е осиновена, самата аз осинових дете, темата за осиновяването беляза нашия житейски път
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:36 / 15.12.2023Коментари (0)599
© NOVA
Моята майка е осиновена, самата аз осинових дете, темата за осиновяването беляза нашия житейски път. Дълго време мислех, дали тази история трябва да стане публична. Смятам че в рамките на разумното тя трябва да е такава, защото като общество трябва да се замислим какви са нашите предразсъдъци, какво е отношението ни към децата, към ближния. Ако в обществото има повече етика и емпатия много от темите няма да са толкова полемични и драматични. Това каза депутатът от ГЕРБ – СДС Деница Сачева в ефира на NOVA. 

"Хората се сродяват с любов, а не с кръв“, каза тя. Сачева допълни, че ако връзката между осиновителя и осиновеното дете е достатъчно силна нищо не може да я разруши.

Когато говорим за осиновяването нещата не могат да бъдат разглеждани черно-бели, трябва да се подхожда етично и индивидуално, смята депутатът.

Сачева подчерта, че част от текстовете са предложени от депутата от ПП-ДБ Христо Петров.  Тя поясни, че става дума за отпадане на доказване на т.нар. "важни обстоятелства“.

Депутатът посочи, че не пада тайната на осиновяването, но се дава възможност по-лесно хората да намират информация за своя произход. Това отново ще става през съда и след изслушване при закрити врати на биологичните родители, ако те бъдат открити, допълни тя.

Срещата между осиновени деца и биологични родители е доста емоционална и изисква психологическа подготовка, каза тя. По нейни думи е въпрос на лична преценка дали те ще имат нужда от посредничество. Политикът допълни, че са дали такава възможност. Социалните работници могат да бъдат такива посредници, както и неправителствените организации, поясни Сачева.

Броят на осиновените деца за миналата година са 370, за тази до 1 октомври са около 260, а 987 деца чакат да бъдат осиновени, каза политикът. 1800 са регистрираните кандидат-осиновители, поясни тя. По нейни думи целта на промените е връзката между децата и бъдещите осиновители да бъде по-лека и достъпна.

Сачева коментира и забраната на ранните бракове. "Не може да си затваряме очите, когато деца раждат деца и когато толкова млади момичета напускат училище, защото имат бебе", каза тя. Политикът обясни, че ще работят с институциите по серия от мерки, с които тези проблеми могат да бъдат предотвратени.

Сачева коментира и причината да не влезязат в петък в пленарната зала е. Тя каза, че се е очаквало отново да занимават обществото със скандали и форми на протест. Излишно да се дава трибуна на подобни страсти, каза политикът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: