Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Демократична България" внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:33 / 25.11.2022Коментари (0)213
©
"Демократична България" внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие, информира пресцентърът на ДБ.

Изострянето на проблема с домашното насилие в България е причината "Демократична България" да внесе в деловодството на парламента промени в Закона за защита от домашното насилие. Той бе разработен от екипа на правосъдния министър Надежда Йорданова и бе внесен в предходния парламент, но не стигна време за обсъждането му в комисии и пленарна зала. Като съвносител от ПГ на ДБ Йорданова се надява в 48-ото НС законът да бъде променен, се казва в прессъобщението.

За постигане основната цел за решаване на проблема с изострянето на домашното насилие в законопроекта се въвеждат нови мерки за защита от домашното насилие:

- забрана насилникът да контактува под каквато и да е форма, включително по        телефон и имейл, с пострадалия;- забрана насилникът да придобива и носи оръжие за определен срок;- насилникът задължително да посещава специализирани програми за     преодоляване на агресията и справяне с гнева;- насочване на пострадалите към специализирани услуги за защита, помощ и   подкрепа или програми за възстановяване;- насочване на пострадалите деца за ползване на специализирани услуги за защита, помощ и подкрепа на деца, жертви или свидетели на насилие.

Към кръга от хора, които могат да потърсят защита по реда на закона, се добавят онези, пострадали от домашно насилие, извършено от гледачки и гледачи, роднини по права или по съребрена линия до четвърта степен, съпрузи или бивши съпрузи на родителя.

Предвижда се безплатна правна помощ за най-уязвимите - деца, затворници, тежко болни, хора на преклонна възраст..

Законопроектът се основава и на детайлно изследване на общественото мнение, поръчано от правосъдното министерство по времето на министър Йорданова. Според проучването, една трета от анкетираните декларират, че са запознати със случаи на домашно насилие в техния непосредствен социален кръг.

Докато очаквано жителите на София и на големите градове са по-чувствителни по темата, значително повече участници в проучването от селата декларират, че са запознати със случаи на домашно насилие в техния социален кръг. 95 % от българите смятат, че от защита от домашно насилие трябва да се ползват всички лица, включително непълнолетните и хората с увреждания. За близо 60% от анкетираните действащият закон не изпълнява основните си функции за защита и превенция на пострадалите и на лицата в риск, се казва в прессъобщението.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: