Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Дела-шамари" срещу журналисти активизират АЕЖ-България
Автор: Росица Лаханова 21:22 / 23.01.2023Коментари (0)405
©
Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) се обръщат към министъра на правосъдието Крум Зарков с призив България да подкрепи инициативата на Европейската комисия срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и защитници на правата на човека, т. нар. "стратегически дела срещу публичното участие" (от анг. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP – "дела шамари"), информират от  АЕЖ.

SLAPP се водят срещу журналисти и активисти, с цел оказване на натиск и тормоз, с привидно легитимната цел за защита на накърнени граждански права. Този тип дела се използват за сплашване и заглушаване на критични журналистически публикации и разследвания, както и на гражданска активност.

Проблемът е разпознат на ниво Европейски съюз и през април 2022 година Европейската комисия представи законодателна инициатива за защита от този тип дела.

Инициативата призовава националните държави да предприемат действия, които да предотвратят възможността журналисти и активисти, които защитават обществения интерес, да бъдат обект на такъв тип атаки и тормоз.

На обществено обсъждане е подложен текст на европейска anti-SLAPP директива, като активно застъпничество и подкрепа за приемането ѝ осъществява Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE), обединяваща различни граждански организации.

България е страна, която често е критикувана заради медийната среда и нереформираната съдебна система. По тази причина е много важно страната да подкрепя всички европейски инициативи, целящи защита на свободата на словото и в частност на журналистите от нелегитимни съдебни производства. АЕЖ и ПДИ призовават министър Зарков и българските власти да подкрепят предложенията на Европейската комисия за създаването на правни ограничения срещу воденето на този тип дела.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: