Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Даниел Парушев за живота на студентите в общежитията: Как да говорим за образование, ако живееш в мизерия
Автор: Харитина Агопян 12:34 / 09.01.2024Коментари (0)388
©
Студентите не са промишлени, а битови потребители. Нужна е законова промяна, която да им позволи да плащат битов, а не промишлен ток. Това е кауза на Националното представителство на студентските съвети, обяви Даниел Парушев от НПСС в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

За съжаление повечето общежития не са основно ремонтиране в изминалите 50 г. Ние сме членове и на Европейския студентски съюз и виждаме, че другите държави, които са част от него, изобщо отдавна не коментират основните битови условия на живот на своите студенти. В България проблемът продължава да бъде актуален, подчерта той.

"НПСС има уверението на партиите в управляващата коалиция, че това ще се случи – водим разговори. Едно общежитие се ползва за спане, не с цел производство. В допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката пише, че студентските общежития е разглеждат като небитови потребители – това е нонсенс. Има студенти, които през 2021 г платиха по 500-600 лв ток за една стая! През 2023 държавата реши да се дотират до 200 лв на мегаватчас , но в бюджет 2024 няма компенсации за общежитията – студентът, който си е пуснал духалката, му се начисляват 288 лв на мегаватчас! Представете си от 50 000 души в общежитията колко следят кога точно да пускат печката, за да им излиза токът по-евтино.

Един естонски колга сподели, че дори един приют за животни е по-уютен от някои български студентски общежития. Не можем да говорим за качество на обучение, когато живееш в отвратително битови условия – как да се готвиш за изпити, как да ходиш на семестриални занятия със самочувствие?

Родители на студенти от провинцията ни звънят и ни питат Молим Ви, кажете къде има добри условия, за да изберем къде да учи детето ни? За семействата е важно децата им да живеят в нормална среда и вече подбират къде ще учат синовете и дъщерите им по условията в общежитието, разкриха от НПСС.

На 17 декември Народното събрание за пръв път с пълно мнозинство приеха допълнителни 100 млн. лв за ремонт на студентските общежития. Това се прибавя към други 100 млн. в същата посока и през следващите 2 години ще се отпуснат 200 млн. лв за реновиране на тези общежития, поясни Парушев. НПСС успя да осигури парите, но кандидатстващите имат нужда от над 300 млн. Поне 15 блока ще могат да бъдат ремонтирани.

Не трябва да оставаме с впечатление, че цялата материална база на всеки университет е лоша – има университети, които работя ежедневно за подобряване на своите общежития. Има 153 общежития в цяла България – половината разполагат с прилични условия на живот, каза още Парушев. В Пловдив, София, Варна непрестанно има недостиг на места в общежитията – около 2000 души в Пловдив са принудени да живеят на квартира, за да учат, отчете Даниел Парушев.

Издръжката на студент е около 300 лв на месец - представете си, с включен наем. Много студенти отиват в столицата, за да получат качествено образование и много от тях се изхранват в студентския стол. Студентите плащат по 4 лв на хранене, но храната не е достатъчна и трябва да бъде по-качествена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: