Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дадоха ход на делото срещу втория помощник-капитан на кораба "Вера Су"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:51 / 13.01.2023Коментари (0)366
©
Делото срещу втория помощник-капитан на кораба "Вера Су“, който заседна в плитчините край Яйлата през септември 2021 г., ще се гледа по общия ред в отсъствието на подсъдимия К.А., реши на днешното разпоредително заседание Окръжният съд в Добрич.

Делото бе отлагано многократно поради нередовно призоваване на подсъдимия, който е турски гражданин, припомнят от пресцентъра на съдебната институция. С цел да бъде изпълнена процедурата по връчване на книжата на К.А. и призоваването му, през юли м. г. съдът разпореди да бъде изпратена съдебна поръчка до Министерството на правосъдието на Република Турция.

На днешното заседание стана известно, че съгласно получено в съда писмо от главна дирекция "Международни отношения и Европейски съюз“ към турското правосъдно министерство от името на турската държава съответното длъжностно лице е отказало да изпълни възложените действия, приемайки че възможността делото да бъде проведено задочно на територията на България противоречи на турския правен ред. Не са направени конкретни предложения във връзка с изпълнението на поръчката.

Затова Окръжният съд прие, че са налице предпоставките за разглеждане на делото в отсъствието на К.А., тъй като той се намира извън пределите на страната ни и макар местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде призован заради отказа на турското министерство на правосъдието да изпълни действията по съдебната поръчка. Според съда разглеждането на делото в отсъствието на подсъдимия няма да попречи за разкриване на обективната истина.

К.А. е обвинен, че на 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и курортен комплекс "Русалка“, като вахтен помощник-капитан на кораба "Вера Су“, плаващ под панамски флаг, е заспал и допуснал плавателния съд, превозващ 3000 тона азотни торове, да заседне. От извършеното по непредпазливост деяние са настъпили значителни имуществени вреди за корабособственика в размер на близо 6,7 млн. лева. 

Според обвинението, като е допуснал да заспи по време на вахта, подсъдимият е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, вследствие на което се е стигнало до засядането на кораба.

Следващото заседание по делото е насрочено за 24 февруари. Съдът разпореди за него да бъдат призовани експертите по делото и посочените в обвинителния акт свидетели, които са български граждани. Насрочени са още две съдебни заседания – на 13 април и 12 май, за когато ще бъдат призовани останалите свидетели, които са граждани на Турция и Азербайджан.

К.А., родом от Истанбул, бе предаден на съда от Окръжната прокуратура през април. Другият подсъдим по случая – капитанът на "Вера Су“, вече бе осъден на три години "лишаване от свобода“, чието излежаване се отложи за срок от пет години.

Както БТА писа, плавателният съд бе продаден на 20 декември, когато се състоя четвъртата процедура по наддаване, организирана от Изпълнителната агенция "Морска администрация“. В търга участва една компания – "Варса шипинг“ ООД, която предложи да купи кораба на обявената начална цена от 276 000 долара без ДДС.

Операцията по изтеглянето на "Вера Су“ струваше на държавата 2,8 милиона лева. Плавателният съд бе обявен за продажба с цел покриване на разходите по спасяване на екипажа и предотвратяване на екологична катастрофа в Черно море.

Още по темата: общо новини по темата: 59
28.09.2022 »
09.09.2022 »
15.02.2022 »
06.12.2021 »
01.12.2021 »
01.12.2021 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: