Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Уаил Мохамед каза кои са болестите, с които можем да се справим с помощта на вендузите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:48 / 04.03.2024Коментари (0)764
© Фокус
Интервю с д-р Уаил Мохамед за "Здравето на фокус"

Днес в предаването “Здравето на фокус" се  фокусираме върху един нетрадиционен начин за лечение, това е лечението с вендузи. Какво представлява? На какво се дължи магическият ефект на този начин на лечение. При нас е д-р Уаил Яхия Мохамед, който лекува именно с вендузи. Добър ден, д-р Мохамед, благодаря ви, че се отзовахте на поканата ни и сте в нашето студио.

Добър ден.

Надявам се в следващите минути да имаме възможност да отговорим на възможно повече въпроси, които ще си задават и нашите слушатели в хода на разговора. Нека най-напред да кажем каква е същността на лечението с вендузи и на какъв принцип се случва, образно казано магията?

Благодаря, че отделяте такова внимание на този вид лечение вендузи. Аз не съм съгласен много с думата алтернатива или не конвенционална. Защото всички наем, че от много време, 5000 години преди нашата ера вендузите са били един основен метод на лечение. Всяка наука претърпява развитие. Може би донякъде спряха вендузите да се развиват, навлезе съвременната медицина и затова вендузите останаха на заден план. Ние започнахме от 2005 г. да създадем някаква новост, революция в този метод на лечение и успяхме донякъде да докараме до това ниво, до което можем да постигнем резултати, каквито конвенционалната медицина достига, а в някои случаи и по-добри от конвенционалната медицина.

Вас лично какво ви насочи към този метод на лечение, вие сте лекар, имате си медицинско образование?

Аз работих известно време, може би към 9 години с Националния отбор на Судан по футбол, първият отбор в страната. Използвах вендузите с цел съкращаване времето за връщането на един спортист на терена. Просто търсех по-добри резултати. Тръгнах с вендузи, успях да стигна до това нещо. След това, в моята страна много трудно се намират диагностични средства като рентген, магнитен резонанс, скенер и т.н. И се насочих как мога да използвам вендузите в диагностиката. Разликата в това, каквото правя аз в момента, с това, което се прави досега с вендузи е, че аз започнах да слагам вендузите по гръбначния стълб. В цялата литература по алтернативна медицина пише, че не трябва да се слагат по гръбначния стълб. Мен като лекар ме притесняваше този въпрос - защо не, като знаем, че всички нервни окончания произлизат от гръбначния стълб. Защо да търся причината другаде, когато мога да я търся в източника. И започнах с това, това ми създаде добри условия за т.нар. Диагностика с вендузи. Гледам на човешкото тяло като на електрическо табло и започвам от...

От таблото да търсите причината за крушката, която не свети в даден момент.

Това става чрез освобождаване и търсим ефекта. Започваме от ниво на сервикалния отдел, от шията долу до последната точка на кръста. В момента когато се слага вендузата на място от където произлиза проблема, пациентът винаги казва “да, болката намалява, усещам затопляне на крака, усещам мравучкане, примерно по краката." Това подсказва, че от тук тръгва проблемът и там започва диагностиката. Направих едно проучване между 2008 до 2012 г. върху 500 пациента диагностирани с вендузи. Примерно, казвам един пациент идва при мен с болка в коляното. Слагам му вендузите като тест на гръбнака, откривам откъде тръгва, за мен това отговаря на ниво, например L-4 (ломбален прешлен № 4), L-5 (ломбален прешлен № 5 )и го пращам след това на магнитен резонанс, без да има предварително проблеми с кръста. И веднага излиза на магнитния резонас - да, има проблеми на L-4 и  L-5. На 500 пациента точността на методиката беше към 94%. Първата ми изява беше в Истанбул на Втората интернационална конференция по алтернативна медицина. И тогава за първи път се заговори за диагностика с вендузи. Защото всеки знае за лечение с вендузи, но за диагностика с вендузи за първи път.

Какви са предимствата на лечението с вендузи, спрямо другите методи?

Вендузите са безопасен метод, достъпен, и както казах резултатите се явяват веднага. Едно е да кажеш на един пациент имаш прищипан нерв, друго е да го прищипваш, да го ощипваш и да започне пациентът да се чувства добре веднага. Едно е да казваш имаш това, а друго е да му помогнеш да му премахнеш болката, нали. Мисля, че това е много важно за пациентите, защото хората страдат от много време с болки, не могат да спят, загубват понякога физическата активност. И ти по този метод, по този начин го възстановяваш и го връщаш към нормалния живот, който той иска.

Сега насочваме вниманието си към това, кои заболявания се повлияват добре при лечение с вендузи, д-р Мохамед?

Както казах основните проблеми на гръбначния стълб, тук влизат ошипяване, дискови хернии, ишиас, мигрена, всичко, което произлиза от гръбначния стълб. Знаем, че основните нервни окончания тръгват от гръбначния стълб. Така че всичко, което се казва болка, не казвам, че 100% можем да намалим болката, но на един пациент 80% да му намалиш болката, пак е добре за него. Тук става въпрос също за проблеми болки по стави, крампи, ошипяване, както казах, мигрена също. И така наречените полиневропатии, лошо оросяване на долните крайници или на горни крайници, изтръпване.

Конкретно ще ви питам за всички тези заболявания, за начините по които се случва лечението, но нека най-общо да уточним, че тук става въпрос за повишаване на кръвообращението в дадени точки на тялото. Правилно ли съм разбрала?

Правилно е, тук играят законите на физиката. Винаги се говори за стесняване на гръбначния стълб, стесняване на пространство. Когато заменяш течност, както изтегляме с вендузи, ти създаваш пространство. Така казват законите на физиката - когато изтеглиш течност, освобождаваш пространство. Тази течност в момента е кръвта, изтегля се на ниво на кожата и веднага се образува пространство, което е необходимо за нормална функция на нервната система. За нас на първо място освобождаваме нервни окончания. От там нататък, когато имаш добро нервно снабдяване ще има и добро кръвоснабдяване. Така че всеки орган, когато получава добре нервно снабдяване, получава добро кръвоснабдяване, това означава, че органът ще функционира в най-оптималния си вариант. Друго мога да кажа, че с вендузите създаваме добра връзка между мозъка и тялото . Мозъкът е източникът на цялата информация, дали психическа, дали моторна, работата на мускулите, движения, балансът в организма. А когато има някакъв проблем по гръбначния стълб, тази връзка се губи. Значи сигналът тръгва от мозъка и спира, примерно на някакво ниво, където има прищипан нерв и информацията прекъсва до там. И това създава условия, че от там нататък, каквото иска мозъка да каже на тялото не стига до там. И това е за мен, 20 години опит имам с работа с вендузи и всеки ден се учудвам на възможностите на организма. В момента, в който му създаваш добър път, сигнал на мозъка до тялото, веднага се явяват много други неща и качества, балансът особено при по-възрастните хора, много се вижда това нещо.

Има ли група от хора, за които вендузите са противопоказни, при тях не бива да се прилагат?

Принципно всяка методика, когато нямаш опит как да работиш с нея, може да се ограничава прилагането на вендузи. Но в ръцете на един опит човек с медицинско знание къде да се слагат, как да се слагат, противопоказните случаи са много редки, а това са основно кожните заболявания. Защото вендузите се слагат на кожата, където кожата е засегната, ти не можеш да слагаш вендузи там. Иначе това е основното, по принцип за всяко нещо, за всяка възраст, аз съм слагал вендузи на деца 4-5 години с успех и на възрастни на 80-85 г. без проблеми.

При вендузите има ли нежелани реакции?

Нежеланите реакции се получават, когато се слагат вендузите, както казах на нарушена цялостта на кожата или върху кожна подложка. Нашите вендузи не се слагат на костта, защото причиняват болка, слагат се на гръбначния стълб, което е наш патент, но с определено внимание. Там играят роля големината на вендузата, колко време трябва да се задържи. Така че проблемите идват от незнание, от недобър опит и виждам напоследък много хора започват да говорят за слагане на вендузи - аз слагам вендузи, и от там идва проблемът.

Дори редица масажни студия предлагат подобна услуга.

Не е толкова лесно да кажеш, че аз слагаме вендузи. Не всеки човек, който има комплект вендузи може да тръгне да работи. Гледам, че хората все още ги е страх сами да слагат вендузи.

Кажете ни, д-р Мохамед, най-напред дали е болезнена самата процедура?

Слагането на вендузите е болезнено, ако се слага не както трябва. Пак казвам, че опитът и знанията са много важни, за да се слагат вендузи. Намира се начин, не е казано, че вендузите трябва да се слагат много време, секунди. По нашата методика слагаме вендузи за съвсем кратко време, 30 секунди е максимумът.

Това е времето за самото поставяне, а не за престоя или?

Поставяне и се повтаря, вече освобождаваш. Когато се слага вендузата за 20 секунди се изтегля определено количество кръв, както казахме. И да се слага още 5 минути, пак същото количество остава, така че няма смисъл да се оставя повече време. Освобождава се и пак се слага на същото място с цел да се събере още по-голямо количество кръв. Както казах в началото, заменяме течност за пространство. Така, че колкото повече слагаме вендузите, толкова стават проблемите - зачервяване на кожата, притискане на кожата от образувания хематом върху кожата и стигат до една степен изгаряне на кожата, до втора степен, с образуване на мехурчета и т.н.

Колко вендузи се поставят? Кой преценява колко вендузи и къде да бъдат поставени?

Мога да започна с това, че хората си мислят, че колкото повече вендузи слагаме, толкова по добър ефект има. Аз имам пациенти на които една вендуза, най-малката вендуза от комплекта дава решение на проблема. Затова казваме, че трябва да знаем къде да я слагаме вендузата. Има хора, които имат нужда от една вендуза, има хора, които имат нужда от няколко вендузи. А винаги, когато имаме един проблем, да кажем прищипан нерв, има засегната и мускулатура. Така че освобождавайки нерва, трябва също да отделим внимание на засегнатата мускулатура, така че слага се и по гръбначния стълб, слага се и странично. Горе-долу на сеанса, може би да се слагат около 20 вендузи с прекъсващ ефект. Както казах - слагат се, освобождава се и т.н.

Могат ли да се използват вендузите за профилактика, ако нямаме никакви оплаквания, но искаме да подобрим кръвообращението си като цяло в организма?

Точно в момента започваме една, може да се каже като кампания профилактика с вендузи. Защото не съм съгласен, че ако нямаме нищо. Всеки човек има нещо, особено след Ковид. А нашето виждане към Ковид е може би по-различно от това, което мисли медицината в момента, че Ковид за нас е засегнал гръбначния стълб. Всеки човек след Ковид, дали е прекарал Ковид или не, дали е слагал ваксини или не има до някаква степен проблеми в гръбначния стълб, това се изразява в болки, примерно, изтръпвания, дискомфорт, умора, физическа умора и т.н. Така че в момента правим програма за профилактика. По-добре е при мен да дойде пациент за профилактика, отколкото да дойде за лечение. Това всички хора го знаят.

Колко сеанса трябва да направим, ако целта е само профилактика?

Сеансите се движат между 5 и 10 процедури, като се прави по една процедура всяка седмица. До петата процедура вече можем да кажем, че сме стигнали до голям процент профилактика. Може да се продължи след това, като поддържане на това ниво на освобождаване до което сме стигнали.

Д-р Мохамед, огромен проблем за дамите е целулитът. При този вид естетически проблеми могат ли да повлияят вендузите?

Сигурно повлияват, защото както казахме, ние правим смяна на кръвта, от дълбочината го изтегляме в подкожието, а там започват да се стягат слоевете на кожата и по този начин се премахва този проблем. Има естетичен ефект, аз лично нямам голям опит с това и основно се занимавам с освобождаване, с болка, с лечение, но имам колеги и колежки, които се занимават с това с много добър успех. Фактът, че самата философия за слагане на вендузи - смяна и обмен на кръвта, на течност, това потвърждава, че може да има добри резултати като козметичен ефект.

Можем ли да използваме вендузите самостоятелно вкъщи, сами да си ги поставяме?

Връщам се на думата “вендузите на бабата", на всеки като кажеш на някой вендузи, казва да, баба ми слагаше на времето и т.н.  Щом бабите на времето са могли да слагат вендузи, така и ние можем. Само че къде трябва да ги слагаме, за каква цел да се слагат? Това е вече програма, по която започнахме активно да работим “Вендузи вкъщи" или “Кафе с вендузи"- Примерно, сутринта като става пациентът, или човекът, след 7-8 часа спане, притискане на шия, не подходящи възглавници. Докато си пие кафето се слага на определени точно 3 точки на шията и по този начин се възстановява 80% от прихода, притока на информация от мозъка към тялото. И да не забравя да кажа, че основно при слагане, освобождаване на шията и т.нар. “освобождаване на атласа" се подобрява кръвотока към мозъка. Мозъкът представлява 2% от цялото ни тяло, но получава близо 15% от кръвта, която излиза от сърцето при един удар. Това означава, че мозъкът има нужда от кръв. Осигурявайки кръв към мозъка, всички центрове започват да функционират, гарантираме си добро функциониране на тялото.

Вендузите могат ли да заменят фитнеса?

Мога да кажа със сигурност - могат. Защото елементите на физическата готовност, нали ние ходим на фитнес, за да може да се раздвижи мускулатурата, да се тонизираме. Значи това са центрове, които се намират в мозъка. Когато подобряваш кръвотока към мозъка, се подобрява храненето на мускулите, подобрява се отичане обратната кръв, венозната кръв да се връща към сърцето, нали. Подобрява се и най-важното сигнала, баланса, координацията. Защо често става падане при възрастните хора, спъване и падане, счупване на таобедрената става и т.н. Защото има нарушен сигнал. Пациентът в един момент не може да се ориентира как правилно да постави крака на земята. Така че аз мисля, когато ходиш във фитнес, можеш да попаднеш на такива уреди, които не трябва да ги ползваш. И тогава стават грешките.

И понеже говорим за връзките между мускули и мозък, сърце и тяло, като цяло. Ако един пациент примерно има оток на крайниците, поради нарушена сърдечна дейност. Могат ли вендузите да повлияят за по-добро кръвообращение  и премахване на този оток?

При нарушение на сърдечна дейност, зависи до каква степен, най-напред трябва да се оправи работата на сърцето. Но отоци по долни крайници с неизяснена причина, винаги вендузите помагат. Защо? Казвам тонусът, подобрява се тонусът на кръвообращението на долните крайници, а основно на венозната кръв, която се връща нагоре към сърцето, т.нар. мотор, нали. Пускаш мотора, кръвта започва отдолу да се движи нагоре към сърцето и изчезват отоците. Но при сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност и т.н. не сме имали такъв опит. И мисля, че е редно да се лекува сърцето първо, след това да се слагат вендузите там.

Могат ли вендузите да повлияят такива заболявания, които са свързани с множествена склероза, с паркинсон?

Точно за множествената склероза, имал съм доста случаи, при които както казах подобряване на сигнала. Значи има един проблем при множествената склероза, че пациентите губят равновесие, губят усет за стъпката. А това е функцията на мозъка с подобряване нивото на шията, с подобряване, освобождаване на прешлените на шията получаваме много добър ефект. Даже аз тук в България имам доста случаи, които успяват след нашето лечение да спортуват и да се чувстват донякъде нормално в техните движения.

Разкажете ни за някои от най-интересните случаи от практиката ви?

Най-интересните случаи, това са т.нар. периартрит на раменната става, болката или т.нар. Замръзнало рамо, където ние гледаме за основния проблем в рамото - шията. Имал съм хора, които преди 4-5 години с болки в рамото, с ограничени движения и при първото слагане и освобождаване веднага се получава ефект. Пациентът започва да си движи ръката нагоре, надолу, а то става за секунди това нещо. Аз не се хваля с моята методика, но това е истината,ч е когато освободиш един нерв, независимо колко години е прищипан този нерв, веднага тръгва в действие и веднага дава ефект. Веднага болката се премахва и веднага се възстановява обем на движение на ставата и т.н.

Знаете, д-р Мохамед, голяма част от младите хора са непрекъснато наведени над някакви мобилни устройства. Вашият съвет какъв е към хората като цяло?

Аз ще започна с това, което казах за мозъка - представлява 2% от тялото, получава 15% при кръвта. Така че при често използване на мобилни телефони, не правилно сядане, не правилно спане, примерно на 2-3 възглавници, винаги се нарушава кръвотока към мозъка. И това намалява много жизнеността на организма, функцията на мозъка и създава големи проблеми на млади и възрастни хора. Най-често забелязваме, че мозъчните инциденти стават в легнало положение 2-3-4 часа през нощта. Това подсказва, че както инфарктите се получават по това време, това показва, че се по това време се получава намален приток на кръв към мозъка, независимо дали се ползва висока възглавница или доста време преди да заспим отделяме доста време за мобилния телефон. Затова винаги трябва да се гледа това шията и мозъка. За нас основно, шията е по-важна от кръста, по нашата методика.

Има ли възможност или някакво противоречие между това да бъдем на традиционно лечение, имам предвид с лекарство и в същото време да прилагаме метода на вендузите?

Ние винаги прилагаме медикаментозно лечение, когато имаме такъв пациент. Защо? Защото ние премахваме механичната пречка, остава нуждата от противовъзпалителни средства, примерно, да се възстановят освободените нерви. Имаме нужда от мускулни релаксанти, да освобождават мускулният спазъм, витамини от групата на В1, В6, В12. Така че в нашата методика само, когато правим за профилактика вендузи не използваме донякъде медикаментозно лечение. Но винаги хората с проблеми, със заболявания, винаги се комбинира вендузи с медикаментозно лечение. Това е част от лечението.

Има ли в България хора, които вие лично сте учили за терапия с вендузи?

Мога да кажа, че имам мои състуденти, д-р Ходжев в Сливен, д-р Иванова, за мен беше голяма чест, че ми бяха на гости в Судан. Изкараха обучение три седмици. Те имат възможност да работят по моята методика, както аз работя до някъде. Имам един д-р Скерлев в Свиленград, в София имам д-р Желева, която работи по моите методики. Единствено това са хората, които работят по моите методики.

И на финала да кажем, че вие работите в Свищов, но имате приемен кабинет и тук в столицата. Така че всички, които проявяват интерес по темата, по която говорихме днес, могат да ви открият, да се срещнат, да зададат своите въпроси, които ние не успяхме.

Разбира се.

Благодаря ви за това гостуване.

И аз ви благодаря.

Наш гост беше д-р Уаил Ахия Мохамед, който прилага лечение, и не само лечение, но и диагностика с вендузи, това е негов патентован метод на диагностика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: