Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Павлина Върбанова: Избираме "дума на годината", има интересни предложения
Автор: Живко Кръстев 13:59 / 11.01.2024Коментари (0)439
© Личен архив
Всяко общество има нужда да си даде равносметка какво се е случило през изминалата година и това доста добре може да проличи чрез кампания като "Думи на годината". Тези думи на годината говорят не само за важните събития, но и за това кое ние сме преценили за важно, съществено и ключово. Това каза основателят на платформата "Как се пише" д-р Павлина Върбанова в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус". 

Кампанията "Думи на годината" се провежда за трета поредна година. Организатори са Павлина Върбанова и Доротея Николова, която е журналист и преподавател по български език и литература. Останалите членове на журито са доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – писател и журналист, и Иван Ланджев – поет и есеист. До 12 януари на "Фейсбук“ страницата на платформата "Как се пише" всеки може да даде своето предложение за думи на годината. Журито ще определи първите 10 думи и изрази, а от 15 до 20 януари на сайта на кампанията хората ще имат възможност да гласуват в анкета за трите думи или изрази на годината. 

Сред направените до момента предложения най-често се срещат думи като "сглобка“, "ротация“, "демонтаж“. "Първата дума, която беше предложена, е "флекс“ – във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия. Най-любопитно и оптимистично, поне за мен, е това, че доста хора предлагат "Времеубежище“ и дори "Букър“. Доста предложения има за "изкуствен интелект“ и "ChatGPT“. Макар и небългарски, "Барби“ и "Опенхаймер“ също се срещат, което мен ме впечатли“, коментира Павлина Върбанова.  

Тя обърна внимание, че сред предложенията не се срещат думи като "Близък изток“, "Израел“ и "Хамас“, както и "домашно насилие“. "Това за мен е много интересно и много показателно. Миналата година имаше многобройни протести срещу домашното насилие. Липсва ставащото в Близкия изток, в ивицата Газа. Това е една кървяща рана в момента. Способни ли сме ние да изпитваме съпричастност към жертвите на конфликтите, към жертвите на домашното насилие?“, коментира тя. 

Павлина Върбанова обясни, че в партньорството със системата за глобален медиен мониторинг и анализи "Сенсика“ ще бъде представена и класация на думите, които са били най-често употребявани в медиите през изминалата година. Новост ще бъде и класацията на най-споменаваните личности в медиите. "Сенсика“ обработват наистина колосално количество информация – над 9600 онлайн източника на български език, съдържащи текстова информация, и над 10 милиона текстови единици, т.е. статии. Това е наистина огромна информация и работа, която не може да се извърши без помощта на изкуствения интелект“, обясни тя. 

По думите й навлизането на чужди думи в българския език е естествен процес. "Чужди думи е имало в старобългарския език – доста гръцки думи тогава са навлезли. Сами по себе си чуждите думи не са зло, важно е как боравим с тях. Страшното става тогава, когато толкова наводним речта си с чужди думи, че тя стане неразбираема за събеседника.“  

Динамиката на времето определя и динамиката в обогатяването на езика ни с чужди и нови думи, отбеляза Павлина Върбанова. "Чуждите думи се оказват много удобни. Ние просто нямаме достатъчно време да помислим за български съответствия на тези думи, най-удобно е да ги заемем в готов вид.“ 

Павлина Върбанова създава сайта "Как се пише“ през 2012 г. "Тогава не предполагах, че ще изминат толкова много години и той все още ще бъде сайт без конкуренция в българското интернет пространство. Очаквах, че сравнително скоро ще се появи онлайн официалният Правописен речник на българския език, издаден от Института за български език при Българската академия на науките. Наистина за мен е изненадващо, че толкова много време отне на една държавна институция да създаде онлайн един толкова необходим на всички пишещи българи сайт. Знам, че много хора разчитат на информацията в "Как се пише“, на това, че тя е проверена, достоверна. Аз съм застанала с името си зад този сайт и се грижа за това информацията да е актуална и наистина вярна, за да могат хората да имат доверие“, заяви тя.  

През април тази година се очаква да се появи платформата "Берон“ на Института за български език. "Тази платформа ще включва цялата информация от хартиения официален Правописен речник на българския език и допълнителни езикови ресурси“, поясни Павлина Върбанова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: