Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Милена Любенова: Нова година е съвременно явление, празнуването не е било характерно в традиционната култура
Автор: Габриела Ганев 11:30 / 30.12.2022Коментари (0)272
©
Гл. асистент д-р Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Днес ще си говорим за позитивни, хубави, празнични теми и в навечерието на Нова година ще си говорим именно за традициите и обичаите, които спазваме. На пряката ни телефонна линия е главен асистент д-р Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика. Д-р Любенова, какви са поверията, какво повеляват традициите и обичаите на Нова година? 

Ние сме в един период от годината, който е пренаситен с празници. Новата година, така, както ние я празнуваме в настоящето, е съвременно явление. То не е било характерно, празнуването на 31 декември, в навечерието на 1 януари в традиционната култура. Но пък нещата се променят, в традициите навлизат иновации, така че празниците имат както традиционни елементи, така и нововъведения. Разбира се, празникът, който е най-характерен за този момент от годината, е Василовден – това е 1 януари. На този ден се почита свети Василий Велики. Православната църква почита този светец, но в традиционната култура той е наричан Василовден, Васильовден, Василица, Сурва, така са го наричали хората този празник. Това е денят на преход между старата и новата година и това е причината този ден да е изпълнен с много различни ритуали, практики, които са имали предпазващо и благопожелателно значение за хората. В съвременността, разбира се, ние свързваме този ден с първия ден на новата година и затова хората основно си честитят Новата година, пожелаваме си за много години и т.н. В традиционната култура на Василовден характерно е било това, че младоженците са ходели на гости на своите кумове и са носели задължително пита, варена кокошка и вино. На Василовден характерна е била варената свинска глава, която е била задължителна част от трапезата. Също така се е приготвяла т.нар. пача или пихтия, която също се е приготвяла от главата и от крачетата на прасето, което хората са отглеждали за Коледа. Това ястие е характерно и в съвременността за някои региони от страната, включително и тук, в Западна България, основно в Пернишко. Например, когато излизат сурвакарите, маскарадните групи на сурвакарите, това ястие е една от основните обредни храни, която се приготвя за този празник. Също така за Василовден основно се е приготвяла погача със сребърна пара, която на принципа на Бъдни вечер се е раздавала в семейството, и на който се паднело парчето от питата с парата, се е смятало, че той ще бъде здрав, с благополучие през новата година. Приготвяла се е и баница, която в различните региони на страната има различни наименования – делник, булгурник, тутманик. Тази баница също е била с късмети. В традиционната култура са се слагали клонки с дрян, като се е гадаело и се е наричало на семейството, на животните, които са се отглеждали в къщата, на нивите и т.н. В съвременността пък, знаем, ние си слагаме листчета с пожелания, които си намисляме, така че има и нововъведения на празника, свързан с трапезата и гаданията за бъдещето.  

Вие ни разказахте за традициите на Василовден и като цяло за обичаите, които спазваме тогава. Но аз обърнах внимание на нещо, което казахте в началото – че всъщност Нова година е съвременно явление, което преди не се е празнувало на 31 януари. Кога се е празнувало и как се различава сега Новата година от това, което е било преди? 

Това, по което се различава – че той е бил един цикъл от празници, свързани с прехода от старата към новата година и всъщност той започва още от Игнажден. Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, Василовден и след това идват Ивановден, Йордановден. Така че преходът от старата към новата година е бил един цикъл от ритуали, обредни действия в различните дни. Това е бил периодът, в който денят е най-кратък, слънцето е най-слабо и също така знаем, че в традиционната култура времето между Коледа и Йордановден са се наричали Мръсни дни, Погани дни или Караконджолови дни и се е вярвало, че това е едно от  най-опасното време на годината, когато именно тези вредоносни сили могат да излизат сред хората, да нанасят вреди на хората. Именно поради тази причина този период е бил изпълнен с много практики, свързани с предпазващ характер на селищните общности. И разбира се другото са гаданията за бъдещето. Преходът към новата година е свързан с много гадателни практики, които са се извършвали през това време. Те са били гадания за времето, какво ще бъде през новата година. Смятало се е, че каквото бъде на 1 януари времето през деня, такава ще бъде и цялата година. Гадаело се е, като се е нарязвал кромид лук на кръгчета, на 12 парчета, върху които се е слагало сол, и където солта се разтопи например, се е вярвало, че тези месеци ще бъдат дъждовни или със сняг, а останалите ще бъдат сухи. Това е било времето, в което се е гадаело за женитба на момичетата, на които им е предстояло да встъпват в брак. Смятало се е също така, че който кихне например в дома, е на добър знак, на късмет. Дори човекът, който е кихал на 1 януари, в семейството са го дарявали с първото агне, яре или теленце, което се е раждало в къщата, като се е смятало, че това ще донесе благоденствие. Това е разликата, защото в съвременността ние се концентрираме основно на 31 декември в празнуване. Разбира се, пак имаме пожелания, имаме късмети, подаряваме си подаръци, което също е късно явление и основно то тръгва от градската култура, докато в традиционната култура всички ритуали, практики са били насочени с оглед запазване здравето, благополучието на общността, да има плодородие през новата година, както в семействата, така и сред животните, които са отглеждани, нивите и т.н.  

Т.е. това са и вярванията, свързани с доброто ново начало.  

Разбира се, новото начало, здравето и благополучието на семейството, общността. В това са вярвали хората и това са наричали основно – здраве и плодородие.  

Още една много интересна тема, за която искам да поговорим, е сурвакането. Каква е символиката на този акт? 

Сурвакането – ще започнем първо с малките сурвакарчета, които също излизат на 1 януари. Знаем, че те сурвакат с дрянова клонка. Това е дръвчето, което най-рано се разлиства. Неслучайно то е част от ритуала – жизнено, здраво дръвче, устойчиво на зимните условия, така че сурвакарчетата основно от такъв тип дръвче правят своите сурвачки, с които благославят за здраве и благополучие своите семейства. В традиционната култура са се сурвакали и животните в къщата, не само хората, като се е наричало за здраве и плодородие. Знаем, че сурвачката се накичва със сушени плодове, с различни цветове конци, паричка се слага, пуканки, т.е. това е символ на изобилието и плодородието, което всички си пожелават за следващата година. Сурвакането е свързано и с още един ритуал, който е характерен за празника Сурва или Василовден – това са маскарадните игри, които са типични именно тук, в региона на Западна България. Те се изпълняват по Сурва и неслучайно една част от маскарадните групи се наричат сурвакари. В региона на Благоевградско пък те също излизат на Сурва, но пък там си имат своите локални наименования – бабугери, станчинари, старци и т.н. Така че Сурва е изпълнена с различни ритуали, като маскарадните игри са част от тези ритуали, характерни за деня и празника. 

Понеже заговорихме именно за тях, сега искам да поговорим за Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва“ в Перник, който всъщност е най-големият в България и на Балканите. Разкажете ни малко повече за него. Какви са неговите характерни особености? 

Фестивалът се създава през 1966 г. именно на база на традицията в региона. Ние знаем всички, че маскарадните игри в Пернишко са изключително жизнени, запазени са до съвременността. И през 1966 г. започва една инициатива, свързана със създаване на фестивал, който да представя не само маскарадните игри на Пернишко и Средна Западна България, но и на цялата страна, разнообразието на маскарадните групи от цялата страна. Постепенно фестивалът се развива, става международен през 1985 г., за да се превърне в едно от най-големите маскарадни събития на Балканите и в Европа в момента. Очакваме го след прекъсване, за съжаление заради пандемията и една година пък заради водната криза в Перник нямаше фестивал, така че три години хората нямаха възможност да участват в този фестивал, но тази година вървят подготовки, очакват много групи, които да се включат във фестивала. 

Да, защото това наистина е много позитивно нещо и добър старт на годината, така да го кажа. 

Разбира се, то всяка година е така. С голям ентусиазъм се включват както всички пернишки групи, така и групите от региона, от цялата страна. Идват винаги над 10-15 групи от чужбина, маскарадни, от различни части на света. Така че очакваме един фестивал, който да се възвърне с голяма емоция и хубави преживявания. Надяваме се, че така ще се случи, ще бъде позитивно за всички участници и гости на фестивала, разбира се.  

Със сигурност, особено след прекъсването, което е имало. Много ви благодаря за отделеното време и за разговора. 

И аз благодаря. Пожелавам весело посрещане на новата година, да е здрава, мирна и успешна за всички хора! 

 

Габриела ГАНЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 226
25.12.2023 »
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: