Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Мартин Захариев: Официалният летен сезон се открива на 17 май в Несебър
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:18 / 28.03.2024Коментари (0)879
©
Тази година летният туристически сезон официално се открива под патронажа на президента Румен Радев на 17 май в Несебър. Поводът е, че през 1983 г градът влезе в ЮНЕСКО. Старинният град беше застрашен да отпадне от последния доклад на организацията, но Слава Богу миналата година това не се случи, припомни в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус" д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм. 

Градът трябва да представи план за опазване, а срокът за влизането му в действие е 18 месеца, считано от срещата в Рияд миналата година. Началото на летния туристически сезон от гледна точка на официално откриване беше на 21 май през 2023 г. в "Св. Константин и Елена". 

По думите му и тази година великденските празници съвпадат с Гергьовден и туроператорите и хотелиерите ще се опитат да отворят сезона по-рано, около 1 май. "От много години се правят такива опити, за да работят по-продължително в туристическия бранш, но това са сметки без кръчмар.Времето е съществен фактор за откриването на летния сезон, а ние не можем да предвидим отсега какво ще бъде то в началото на май", поясни д-р Захариев. 

"Увеличени ще бъдат цените вследствие увеличаването на минималната работна заплата у нас, вдигането на цените на енергоизточниците също е фактор за това. Тези тенденции обуславят съвсем логично да се повишат цените на туристическите услуги с между 10 и 15%. Това е нормално с оглед инфлацията, каза още д-р Захариев. В Гърция, Китай, Съединените щати туризмът също се оскъпява - това е световна тенденция и туризмът не е изолиран случай", подчерта д-р Захариев. 

Той посочи, че резервациите са динамична величина, която не позволява да се правят сериозни изводи за предстоящия сезон. "Не всички туристи взимат в аванс решение предварително къде да почиват, макар че, ако гоп равеха, можеха да си спестят известна сума при ранна резервация", подчерта д-р Мартин Захариев.

Зам.-председателят на Националния борд по туризъм каза, че България трудно разработва дестинации от трети страни и причината е лошата политика на Министерство на туризма. "Ниското финансиране не позволява да привлечем не само туристи от нови държави, но и по-платежоспособни туристи от по-висока класа. Голям въпрос пред сектора е недотам добрата свързаност - липсва достатъчен капацитет самолетни превози, които да превозват с чартъри туристи до България. Това вече е световен проблем, защото авиационната индустрия се възстановява много трудно след пандемията. Чартърите се насочват към държави с по-дълъг летен сезон от нашия, например Испания, Турция, Гърция. Тези държави получават и държавна помощ - нещо, което България в момента не прави и не си позволява", подчерта д-р Мартин Захариев. 

Проблемът с работната ръка е сериозен, особено с нискоквалифицирания персонал. Наемат се работници от Бангладеш, Киргизстан, Узбекистан и др. "Законът позволява тези работници да устанат у нас до 90 дни годишно, а ние се борим да удължим летния сезон. Битката на сектора е сезонът да е увеличи до 180 дни. Законът престоява в Министерски съвет от много време, внесен в Парламента, но виждате, че политическите обстоятелства правят така, че той в момента да не е в дневния ред на политиците", каза още д-р Захариев. 

"Постиженията на върховата 2019 г за туризма ни, в която имахме 5 милиона туристи, трудно ще бъдат достигнати. Сложна е и геополитическата ситуация, България е незабележима на международната туристическа карта заради изключителните маркетингови усилия на други държави да се изтъкнат. Четвърта поредна година нямаме видеоклип, който да представя България като дестинация! Албания се превръща в перла на Западните Балкани с ръст около 30% на туристопотока за миналата година. Гръцкият ръст е около 25%. България остава с някакви 4-5% ръст за 2023 г и това е притеснително", завърши д-р Захариев.

Още по темата: общо новини по темата: 64
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
23.04.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: