Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Иван Маджаров: В България може да се купи антибиотик по всякакъв начин
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:10 / 03.04.2024Коментари (0)1035
©
В годините ще видим дали мярката с въвеждане на електронните рецепти за антибиотици ще има ефект. Постепенно ще влизат и други медикаменти към електронното предписване. Това е възможно и сега - всеки медикамент може да бъде предписван електронно. Това коментира в БНТ председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Друг е въпросът, че Министерство на здравеопазването не прави нищо, за да започне тази инициатива, която ние предложихме на министър-председателя, да определим едни практики, които срещу някакви стимули, да изпробват системата и да се види как работи и какъв е ефектът и в кабинетите, и в аптеките", каза той.

По думите му, в момента на 100% електронно се изписват антидиабетните лекарства, но отново има забрана за техния износ, което според него, означава, че не предписването е единственият проблем, а има и други проблеми - нещо, което са твърдели от БЛС.

"За тези 5-6 месеца нито веднъж не се е събрала тази прословута работна група, която беше обявена в кабинета на премиера. Не се промени нищо, освен това, че "Информационно обслужване" обяви, че е направило възможно офлайн изписването, но това е най-малкият проблем. Нищо друго от проблемите, които ние изтъкнахме, не беше променено."

"Има съмнения, че някой се интересува по-скоро от набиране на база данни, на анализ кой какво изписва. Все още няма механизъм, в който се проследява движението на лекарствата при отпускането и дори при вноса и износа им в и от страната. Затова има и заповед за забрана за износ на антибиотици за деца", каза Маджаров.

"Защо пък е нужно да се знае какво точно изписва лекарят и защо пък изписването на хартиена рецепта не може да бъде хванато. Никога не сме твърдели, че антибиотичната резистенстност е свързана с предписанието на лекарите. Напротив, това е твърдение на Министерството на здравеопазването и то се доказа, че не е вярно. Борбата с антибиотичната резистенстност има съвсем други канали за провеждане, тя минава и през използването в болници, и през това кой какво може да изписва в извъболничната помощ. Предписанието на лекаря е последното нещо, което би увеличило използването на антибиотици", обясни д-р Иван Маджаров.

По думите му, в България всеки може да си купи антибиотик, както си иска, независимо дали има хартиена или електронна рецепта. Антибиотици у нас се продават свободно, добави той.

Още по темата: общо новини по темата: 32
30.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
02.04.2024 »
30.03.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: