Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Ирина Апостолова: Много млади момичета подражават на фолк визията, а няма по-велико нещо от природата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:44 / 27.10.2022Коментари (0)205
©
Дерматологът д-р Ирина Апостолова в интервю за дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус"

С днешния ми гост ще си говорим за здраве и красота. Наближава зимният сезон, който е предпоставка не само за настинки, но и за възникване на проблеми, свързани с кожата. Как да се справим със студа, с акнеичната кожа и как да се предпазваме от външни фактори – по темата разговаряме с дерматолога д-р Ирина Апостолова. Д-р Апостолова, наближава зимният сезон, както казах. Какво влияние оказва студът върху кожата ни и как да се предпазим от него?  

През студените есенни и зимни дни студът и вятърът водят до изсушаване на кожата. Нарушава се естествената водно-липидна мантия на кожата и тя изглежда по-повяхнала, суха, лющеща се. Освен това, ниските температури водят и до спазъм на съдовете, които хранят кожата, и определено ниските температури и студеният вятър водят до пресушаване и недобър изглед на кожата на лицето и ръцете, на откритите части предимно.  

А как да се справим със сухата кожа и как да се предпазим всъщност така, че да не се стига до там, докъдето казвате и вие? 

На първо място, домашната грижа би трябвало да включва кремове, по-богати на липиди, за да може да създаваме бариера срещу студа и вятъра и да предпазваме загубата на вода през кожата. Освен това има и процедури, които бихме могли да изберем. Tе са в посока на снабдяване на кожата с хиалуронова киселина, която отговаря за хидратацията и храненето на кожата, за да се справим с ниските температури и лошите атмосферни влияния. 

А можем ли да постигнем здравина на кожата не само чрез скъпа козметика? Т.е. от какво друго зависи това? 

Разбира се, че можем да постигнем, подбирайки правилните процедури според типа, индивидуалните нужди на кожата. Бихме могли да започнем с много лек пилинг, който да отстрани повърхностните мъртви клетки, и да улесни усвояването на козметичните продукти, които ползваме вкъщи. Като процедура на следващ етап бихме могли да нахраним кожата и да я хидратираме със скин бустер или мезотерапии, които снабдяват нашата кожа с хиалуронова киселина, аминокиселини и витамини.  

Вечният въпрос – как да се справим с упоритото акне и има ли методи за превенцията му? 

Действително в края на лятото и с настъпването на есента наблюдаваме едно задушаване на кожата при тийнейджъри и хора на всякаква възраст, дори вече наблюдаваме акне и в зрялата възраст и причините за това са, че през лятото, когато не сме полагали достатъчно гриза в насока слънцезащита, се наблюдава едно запушване на порите, активизиране секрецията на мастните жлези под действието на слънцето. Есенно време настъпва едно влошаване на състоянието на акнеичната кожа с поява на много възпалителни лезии, кисти и проблеми, които бихме могли да разрешим както с медикаментозно лечение в по-тежките случаи, така и с подбрани подходящи процедури.  

Но със сигурност е важно да кажем и на слушателите, че е хубаво да се обърнем към специалист, нали така? 

Определено, определено трябва да се мисли професионално в тази насока, защото едно нодуло-кистично акне или акне с много възпалителни лезии в последствие, при неправилен подход, по-скоро може да доведе до трайни белези и последствия, които трудно да бъдат повлиявани.  

Да, важно е правилното лечение. Вие се занимавате и с естетична дерматология. Кои са най-желаните от клиентите ви процедури? 

Действително в естетиката има мода и има желани процедури. Напоследък наблюдаваме един бум в развитието на естетиката и навлязоха много нови, иновативни, качествени продукти, които разбира се, естетичният дерматолог трябва да подбере съобразно нуждите на кожата, съобразно възрастта и да приложи индивидуален подход при всеки пациент. Предпочитани, разбира се, остават филърите за устни, хидратация, обем на устни, стягане на кожата на лицето с колагено-стимулиращи и хибридни филъри, повдигане на контура, скулптуриране на лицето. Там също е нужен цялостен подход след консултация с естетичен дерматолог.  

Точно, понеже споменахте подхода и това, че един дерматолог трябва да подбере правилното количество, когато става въпрос за естетика, кога красивото се превръща в гротескно? 

Действително много млади момичета следват една тенденция, която лично на мен не ми допада – подражават на една фолк визия. Не че имам нещо против фолк музиката, но фолк визия – имам предвид прекаляване с обемите относно устни, скули, нещо, което на едно младо лице не би стояло добре, а би изглеждало гротескно и вулгарно дори. 

Разбира се. И точно в този смисъл искам да ви попитам какъв е вашият съвет точно към тези млади момичета, които залитат повече от необходимото по интервенции и процедури? 

На младите момичета, които залитат по тези процедури, казвам, че наистина по-велико нещо от природата няма и всяко лице е красиво. Младостта е хармония, нежност и когато дойде такова момиче, се опитваме да обсъдим заедно с нея какво бихме могли да подчертаем нежно, леко така, че да оставим естествено красивото и да не прекаляваме с обеми и с изкуствена визия, така да го кажем.  

Да, всъщност, работата на дерматолога в този аспект наистина е много важна. Коя е рецептата за здрава и красива кожа, има ли универсална такава?  

Универсална рецепта за красива кожа, според мен, не съществува. Затова правим и консултация при посещението на всеки пациент съобразно с неговите генетични особености, съобразно предразположението към определени заболявания, възрастта. Всеки има индивидуални нужди. Затова правим програма при всеки един пациент индивидуална и съветваме какво и кога бихме могли да направим като процедури, за да постигнем едно хармонично излъчване.  

Да, тук пак стигаме, че е хубаво винаги да посетим специалист, а не да бъде по метода "съвет от приятелка“, кой какво използва, тъй като както казахте и вие, всичко е индивидуално.  

Определено е така, да. Затова правим консултации преди да започнем да правим каквато и да било процедура и обсъждаме какво клиентът или пациентът желае да постигне, какво не харесва в лицето си и какво бихме могли да променим, така че да постигнем естествен и хармоничен изглед на лицето без да променяме пропорциите драстично.  

А все повече виждаме салони за красота или козметични студия, в които поставят и фълири. Колко опасно е и до какво може да доведе инжектирането на филър от козметик, който всъщност няма медицинско образование? Видяхме много репортажи в тази връзка до какво се стига.  

Действително това напоследък е огромен проблем и смятам, че трябва да се борим с него, защото поставянето на филъри и правените на естетични процедури от немедицински лица крие сериозни рискове. Такива са инфекции, грануломи тип "чуждо тяло“. Чувала съм потресаващи неща от момичета, които са ходили при козметици за поставяне на филъри: неспазване на правила за елементарни за хигиена, септика, антисептика.  Отделно непознаването на анатомията на лице, кръвоснабдяване и нервация може да доведе до много сериозни последствия, застрашаващи здравето, не само външния вид. Има такива примери, които в последствие колеги пластични хирурзи полагат огромни усилия, за да се справят с последствията, но общо взето е много трудно. Другият проблем, който възниква в случая, че немедицинските лица често прибягват до продукти, които закупуват от интернет, и които изобщо не са подходящи. Станахме свидетели наскоро и на това, че филър, който се продава в интернет, не би трябвало свободно да се продава продукт за инжекционно приложение, но филър, който се прилага в стави, се дели от немедицинско лице на 5 отделни пациента и се поставя като филър в устните, което в последствие води до образуване на грануломи тип "чуждо тяло“. Некачествените филъри, неспазването на правилата за септика/антисептика, може да доведе действително до сериозни проблеми, образуване на съединителнотъканни грануломи, които в последствие биха могли да бъдат отстранени само оперативно с много негативен резултат и визуално, и в крайна сметка застрашаваме и здравето, което е недопустимо.  

Аз силно се надявам повече слушатели да го чуят и всъщност да се обърнем към тях с призив да посетят просто медицинско лице, защото проблемите наистина, които могат да настъпят, могат да бъдат и необратими.  

Абсолютно сте права. Трябва да се мисли и апелирам към младите момичета, които посещават такива места, първо да помислят, да се информират, да осъзнаят рисковете, които поемат, и тогава да предприемат нещо, тъй като не е оправдано да престъпват към процедура, която цели разкрасяване, а да си създадат медицински проблем, който в последствие месеци наред не може да бъде разрешен.  

Според мен, трябва да съществува и повече информация в медиите, в социалните мрежи, тъй като не всички са дотолкова добре информирани, а пък знаем, че те предлагат и по-бюджетни услуги, което всъщност може да е…  

Да, това е основната причина, да. Може би младите момичета търсят ниска цена, непресмятайки рисковете, които поемат. А всъщност, сме свидетели вече на много такива грануломи тип "чуждо тяло“, които обезобразяват устните и лицата на млади момичета, което е недопустимо.  

Дано повече хора да започнат да се информират по тази тема и да търсят наистина медицински специалист. Аз много ви благодаря за този разговор.  

И аз също благодаря.  

Габриела ГАНЕВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: