Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Бацелова заговори за опасни и тежки зарази след наводнението
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:34 / 05.09.2022Коментари (0)334
© Фейсбук
При такъв тип бедствия като това в селата в Карловско има риск от чревни инфекции. Това каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“. Тя уточни, че има и риск от инфекции, предавани чрез ухапване от комари.

"При наводненията, тъй като се нарушава организацията на сметосъбирането, сметоизвозването, това може да доведе до разпространение на чревните инфекции, техните бактерии и вируси. Разбира се, липсата на чиста питейна вода, достъпът до чиста питейна вода е сериозен, което също води до разпространение на чревни инфекции“, обясни тя.

Епидемиологът посочи и симптомите, които се наблюдават при подобен вид инфекции.

"При чревните инфекции това, което е най-рисково при предаване по време на бедствия, свързани с наводнения, това а вирусните хепатити А и Е, хигелози също. Реално при вирусните хепатити понякога симптомите се припокриват, а вече съответно инфекционистът, на базата на изследванията и опита си, преценява дали става въпрос за вирусния хепатит А и Е. Но като цяло имаме една много нехарактерна отпадналост, гадене, повръщане, диария, болки в корема, загуба на апетит, потъмняване на урината или пък изсветляване също е възможно на изпражненията до такава степен, че да станат сиво-бели, болки в ставите и разбира се, пожълтяване на кожата. Така че има ли такъв тип симптоми или съмнение, трябва веднага да се потърси медицинска помощ“, уточни д-р Христиана Бацелова.

Тя обърна специално внимание и на ухапванията от комари, които според нея също представляват риск за населението.

"При комарите проблемът е, че те се размножават във водните басейни. Имаме ли застояла вода, тя също ще бъде едно местообитание за размножаване на комарите. По тази причина е много важно бързо да се отводни цялата тази вода, която се е събрала. Риск за България представлява Западнонилската треска. Тя се предава от ухапвания на комари. И само ще спомена, че до този етап това лято в България няма регистрирани случаи на Западнонилска треска, но пък има в нашите съседи. Като цяло за Европейския съюз случаите са 442, но в Гърция има 118, в Румъния има 18, в Сърбия има 105, така че рискът да има и при нас разпространение на вируса на Западнонилска треска е много голям“, заяви епидемиологът.

Д-р Христиана Бацелова уточни, че и при зараза, пренесена от ухапване от комар, симптомите са отново болки в ставите, в мускулите, висока температура.

"Също може да има и повръщане и диария и има и характерен обрив при това заболяване, но действително повечето хора, например от 10 човека 8 няма да проявят и симптоматика, така че заболяването трябва да се търси, за да го регистрираме“, каза още тя.

Още по темата: общо новини по темата: 86
01.09.2023 »
10.04.2023 »
27.01.2023 »
12.12.2022 »
28.11.2022 »
28.11.2022 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: