Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветозар Томов: Ако не пламне ЦИК, ще пламне някоя РИК
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:34 / 10.02.2021Коментари (0)332
©
"Изобщо не очаквам от тези избори друго, освен да извлечем необходимия брой поуки как не трябва да се провеждат избори по време на пандемия“. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той определи процеса по подготовката за парламентарния вот на 4 април като "тъжна балканска реалност“. Време за ваксиниране на хората от изборната администрация няма да има, категоричен е Томов. За да се получи имунитет трябват около пет седмици, срокът от първата игла е около 35 дни. "Тези пет седмици просто ги няма, защото членовете на СИК няма да бъдат известни преди началото на март“, поясни Цветозар Томов.

"За мен цялата тази работа е един кьорфишек, който върви от самото начало и не знам какви ще бъдат последиците от него“, коментира той в предаването "Преди всички“.

"Трябва да престанат да лъжат хората, че ще бъдат ваксинирани, ако са членове на СИК“, призова Цветозар Томов, който се усъмни дали и членовете на районните избирателни комисии ще могат да бъдат ваксинирани в оставащото време до изборите.

Отдавна трябваше да са ваксинирани членовете на Централната избирателна комисия, посочи Томов. "Ако не пламне ЦИК, ще пламне някоя районна избирателна комисия, със сигурност“, предупреди той.

Призива за включване на вече преболедували хора в състава на секционните избирателни комисии Томов нарече "отчаян вик в празно пространство“.

Решението на ЦИК за възнагражденията на членовете на СИК според Томов изглежда сравнително разумно. Това обаче само по себе си няма да реши проблема с намирането на подготвени хора за секционните комисии, допълни той.

"Не ЦИК решава кой да влиза в СИК. Това го решават партиите и, както обикновено, секционните комисии ще бъдат пълни с партийни сътрудници, чиито имена ще бъдат внесени около един месец преди изборите“. 

Този път ще бъде изключително сложно попълването на състава на СИК, смята Цветозар Томов, който акцентира върху риска "куцо, кьораво и сакато“ да влезе в съставите на секционните комисии.

"Не бих казал, че вината е толкова в ЦИК. Не бяха приети нито едно от разумните предложения за ремонт на Изборния кодекс“, изтъкна още Цветозар Томов в анализа си на предизборната подготовка. По думите му "ЦИК действа в тези условия доста послушно“, много послушно чака и здравния протокол за провеждането на изборите.

Ако ЦИК вземе решение за забрана на видеонаблюдението по време на изборния ден, тя ще бъде незаконна и административният съд ще я отмени, няма основание за такава забрана, заяви Цветозар Томов.  

"Хората имат право да заснемат и броенето на бюлетините, имат право да заснемат дейността на СИК и гласуването и в хода на изборния ден. /…/ Това, което не можете да снимате, са действията на избирателя  в тъмната стаичка“. 

Въвеждането на нова технология за гласуване като машините има и предимства, има и недостатъци, подчерта Томов. 

Възможно е както да заменим хартията, така и да останем с традиционния начин на гласуване. Но ние не вземаме нито едно от тези алтернативни решения, вземаме хибридно решение, отбеляза той и открои като основен недостатък начина на отчитане на машинно подадения вот.

Още по темата: общо новини по темата: 225
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
19.01.2022 »
19.01.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: