Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: Няма никакви притеснения за криза и рецесия на пазара на петрол
Автор: Живко Кръстев 14:29 / 04.03.2024Коментари (0)760
©
Тенденция към успокояване на пазарите има световен мащаб. Вече преминаха зимните месеци и не станахме свидетели на ускоряване на негативните процеси в икономиката. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Това означава, че пазарите се фокусират върху запазване на тази ситуация и преминаване към икономически растеж и растеж на цените на акциите, допълни той.

Цачев поясни, че ако централната банка на САЩ предприеме стъпки към намаляване на лихвените проценти, това ще доведе до още по-голям растеж на цените на финансовите инструменти, особено на акциите. "Мисля, че централните банкери разбират този голям проблем и знаят, че ако прибързат с понижаването на лихвите и вкарат пари в икономиката, това ще доведе до още по-високи цени на акциите и до опасността да се повтори балонът от 2000 г. Ситуацията мога да я определя като кръстопът. Пътищата, които виждаме, са опасни в дългосрочен план, но в краткосрочен един от тях би бил добър за инвеститорите, защото ще доведе до големи покачвания на цените на акциите“, обясни експертът.

Според него лихвените проценти трябва да бъдат свалени до 4%. В момента американското правителство емитира книжа на нива 5,20-5,50%. "Това наистина зависи от икономиката и от пазарите, защото ако не видим някакъв спад, намаление на цените на акциите и сътресение на финансовите пазари, няма причини централните банкери да променят лихвата надолу“, заяви Цветослав Цачев.

Той коментира и решението на ОПЕК+ да удължи съкращенията на доставките на петрол до средата на годината в опит да предотврати глобален излишък. Саудитска Арабия намалява производството с 10%, за да поддържа цените с 20-25% по-високи, което означава нетно по-голяма печалба. "По този начин Саудитска Арабия държи баланса на търсенето и предлагането и поддържа цена от 70-80 долара за барел. В противен случай цената щеше да е значително по-ниска. Към момента това не се отразява негативно на световната икономика и няма никакви притеснения, че това може да бъде фактор за криза и рецесия. Затова и пазарът го приема добре“, обясни експертът.

Той отбеляза, че единствено при тази суровина само един от участниците на пазара може да контролира и да задържи цената по-висока. При златото например се наблюдава по-голямо производство и цената му изостава спрямо останалите суровини. При производството на индустриални метали се наблюдава нещо подобно, посочи Цветослав Цачев.

За пореден месец индустрията в Китай се свива. Причина за това е, че вътрешното потребление не расте и не успява да компенсира слабостта в световен мащаб, обясни главният инвестиционен консултант. "Китай си остава фабриката на света и най-големият потребител на суровини, който ги преработва и изнася в световен мащаб. Проблемът е, че икономическият растеж на Китай се дължеше на инвестиции в инфраструктура, в строителство десетилетия наред. Неговата финансова система не позволи на хората да спестяват и да получават възвращаемост от това и те търсят в какво да инвестират парите си, за да имат доходи, когато се пенсионират. Те го правят чрез инвестиции в недвижими имоти. И когато този пазар, заедно с пазара на акции, падна толкова силно през последните години, хората станаха по-спестовни, не харчат пари и това доведе до единствения възможен начин да се развива икономиката – като се търси индустриалното производство да излиза навън. Инвестициите, които доскоро бяха в недвижими имоти, сега се насочват към индустрията. Затова индустрията в Китай произвежда все повече на по-ниски цени, но това сваля и печалбите. И когато има търговски ограничения, негативният ефект се пренася в световен мащаб. Ако по-евтините стоки не влизат в западните страни, там виждаме инфлация, а в Китай виждаме още повече дефлация“, обясни експертът.

Според него Китай ще продължи да работи по тази система още дълго време, защото финансирането и банковото кредитиране е насочено към бизнеса, а не към потреблението. Това неравновесие ще продължава, докато икономиката работи за износ.

Единствената страна в региона, която се представя по-добре, е Австралия, тъй като тя произвежда суровини и ги изнася за Китай.

В Япония лихвите са много ниски. Там има огромна задлъжнялост, но се наблюдава активизиране на икономиката и на финансовите пазари заради рекордни цени на акциите, каза още Цветослав Цачев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: