Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветан Цветанов пита: Защо Горанов не е санкциониран веднага след като е хванат с издирвания автомобил?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:17 / 20.12.2021Коментари (0)657
© БГНЕС
"Трябва да се назначи проверка и да се изясни какво е предприето и защо Владислав Горанов е обърнал автомобила и е отишъл във вътрешността на страната. Защото в рамките на 3 часа той има повторно излизане (през ГКПП "Калотина" - б.р.), когато е могло да бъдат предприетите необходимите административни санкции за това, че той е напуснал мястото, в което е получил съответното разпореждане". Това каза пред БНР Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България" и бивш министър на вътрешните работи.

По думите му нито твърденията на Горанов, нито на фирмата, продала този автомобил, могат да бъдат приети, докато не се произнесат компетентните органи.

Цветанов изложи данни, че през 2010 и 2011 година са били засечени най-ниските нива на корупция в България - под 10%. Той подчерта, че тогава е имало изключително добра координация между МВР и главният прокурор - тогава Борис Велчев. 

"По времето на кабинета "Орешарски" всички оперативни дела, които бяха по разработки на ГДБОП, бяха прехвърлени към ДАНС, което го няма никъде като практика в ЕС. Това всъщност доведе до овладяването на всички тези оперативни разработки и цялата тази информация пое към прокуратурата", обясни още той и добави, че прокурорът може да се запознава с класифицирана информация, което означава, че е "нарушена презумпцията на необходимост да се знае":

"Това донякъде доведе до едно изземване на функции на държавното управление в борбата срещу организирана престъпност. От изпълнителната власт - в ръцете на прокуратурата. Това при втория и третия мандат на Бойко Борисов не беше променено, а беше усилено. Оттам вече се получи този разнобой и противопоставянето на МВР и прокуратурата".

Според Цветанов отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор е сложно за реализиране, защото може да мине само през смяна на ВСС или избор на нов Инспекторат на ВСС, което изисква конституционно мнозинство в парламента:

"Към настоящия момент трябва да се разчита само на желанието на Гешев да подаде оставката си".

Той прогнозира "игра на нерви" между институциите от изпълнителната власт, законодателната и прокуратурата - като част от съдебната:

"Предполагам, че няма да приключи скоро напрежението между МВР и прокуратурата. От тази борба печели само организираната престъпност".

Цветан Цветанов предупреди, че е грешка двете силни фигури от "Продължаваме промяната" (Кирил Петков и Асен Василев - б.р.) да са част от изпълнителната власт, защото така обезличават ръководството на парламентарната им група като тежест в Народното събрание.

Той изказа очакване за силен парламентарен контрол над управляващите, защото предстои по Плана за възстановяване да бъдат реализирани огромни средства. Според него обаче се върви отново към хипотезата за превръщане на Народното събрание в гумен печат на правителството.

Още по темата: общо новини по темата: 2
20.01.2022 »
21.12.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: