Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цвета Караянчева: Изборният кодекс винаги взривява парламентарния мир, а кучето е заровено в съставянето на СИК
Автор: Йоланда Пелова 11:59 / 22.11.2022Коментари (0)385
©
Председателят 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-жо Караянчева, наблюдавайки политически процеси отстрани, как ви се струват действията на депутатите днес?  

Ситуацията, както вие отбелязахте, е много сложна, защото още преди сформирането на това Събрание се начертаха много червени линии. Линии, които за 2 години набъбнаха толкова много, че изглеждат сякаш непреодолими. Спомняте си миналата година, когато от новата зала, която беше в другото Народно събрание, се преместиха народните представители в старата сграда с лозунга, че връщат парламентаризма, традициите и всичко останало. За тази година и половина, и повече, виждаме, че всичко това се потъпка. Виждаме отношението между самите партии, виждаме лепенето на етикети за различни видове коалиции – коалиция на хартиената бюлетина, коалиция на войната. Всяка една политическа сила има програма, тя е поела ангажименти пред своите избиратели, и тази политическа сила следва своята програма. Това, че в определени моменти различни политически сили имат едни и същи позиции по определени политики, не може да се именува по различни видове коалиции. Защото това са ангажименти, които са поети. Аз виждам, че нашите опоненти изключително много искат да ни опаковат с ДПС, но всъщност реалният опонент на ДПС в избирателните региони е ГЕРБ.

Погледнете картата на България, потърсете структурите на "Продължаваме промяната“, на "Демократична България“, на всички онези, които говорят за тази симбиоза между две политически сили, които реално са опоненти. Не е редно също така да се слагат етикети на личности. Виждам, че тук един колега днес е написал, че Борисов бил българския Мадуро. Извинявайте, най-малко не му отива на този колега да говори по този начин. Ако наистина сме политици, които вярват и искат да направят нещо за България, те трябва да чуват дневния ред на обществото, те трябва да работят за дневния ред на обществото. Не може да търсиш някакви политически дивиденти, а още повече виждаме как и "Демократична България“, и "Продължаваме промяната“ вече определено са се устремили към избори, колкото и да не искат да го казват, защото казват: "ГЕРБ е първа политическа сила, отговорността е нейна“. Да, но вие не желаете да седнете на масата на преговорите, да уточним някои важни неща, които са за държавата, за да можем да продължим напред.  

50 дена лутане вече, скандали, нападки почти 2 месеца. Докога можем да я караме така, г-жо Караянчева? Това не е ли национално безотговорно положение, включително и на ГЕРБ, на вашата партия?  

Да, това е изключително безотговорно отношение, но не на ГЕРБ. Ние от началото на мандата сме изключително конструктивни. Ние сме готови да правим отстъпки, дори понякога въпреки това, че нашите избиратели и членове не са съгласни. Но отговорността на държавника е точно това – да можеш да преодолееш своите политически пристрастия и понякога, разбира се, не бива да потъпкваш принципите си, и ние не го правим, ние искаме да седнем на масата прозрачно и ясно. Не в мола, не някъде другаде, ако трябва и вътре в самата зала, но там няма как да се случи. Спомняте ли си едно време, когато се включиха камерите на Народното събрание какво се случваше в залата? Всеки искаше да се изяви по свой си начин, да покаже колко е отговорен, колко е информиран, колко много може да помогне. Ето това се случва и в момента – нека да има преговори на масата, но преговори с ясни цели. А в никакъв случай не може да се каже, че ГЕРБ е безотговорна. Колегите правят всичко възможно, за да направят възможни тези разговори, да подадат ръка. Дори ние бяхме сформирали по предложение на нашия председател на Изпълнителната комисия, бяхме предложили изявени личности, които да бъдат равноотдалечени отвсякъде, за да може да се намери пресечната точка. Ние търсим точката пресечната, за да отстраним тези червени линии.  

Говорите за г-н Росен Плевнелиев и г-н Соломон Паси.  

И г-н Соломон Паси, да. Безспорни личности и авторитети.  

Работата им обаче сякаш не даде резултата, който може би вие очаквахте от ГЕРБ.  



Всички граждани очакваха този резултат. На никой вече не му се ходи на избори. Какво ще се възпроизведе след едни следващи избори? Хората са изключително недоволни от това, че трябва да се ходи отново на избори, че няма диалог. Знаете ли, аз понеже доста често съм си в избирателния район, хората казват: "Стига вече сте се карали, седнете и говорете. Не можем повече, цените са непосилни“. Всичко това, което "Промяната“ направи за 8 месеца, тези цени на газа, 30% през посредници, и отново плащаме на "Газпром“, но някой друг, тези високи цени и на хранителните продукти, тази инфлация, която идва, сега отоплителният сезон.  Всичко това изключително много тежи на гражданите, и те няма да отидат да гласуват. Ако някой си мисли от колегите, които са се устремили на избори, че хората отново искат да ги избират, не, това няма да стане. От активност 40% от ноември 2021 година ще отидем на активност 30%. Може би само най- най-твърдите ядра ще отидат да гласуват. Така че стягайте се, сядайте на една маса, говорете си, защото виждаме, че когато човек не иска, се чувайте, чувайте кой какво говори, оставете лозунгите, предизборните говорения настрани. Това е посланието на гражданите, което аз чувам.  

Да, в Кърджали, нали така?  

Да, в Кърджали.  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че трябва да се направи правителство, дали ще бъде технически или експертно, защото не може да се допусне една седмица да се блокира работата. Във връзка с това предложи да се отложи със седмица гласуването в зала на промените в Изборния кодекс, препоръча да се направи крачка назад една седмица, за да се възстанови диалогът. Какви са според вас реалните възможности сега за съставянето на кабинет, как виждате вие нещата?  

Честно да ви кажа, много трудно. Ако нещо стане, мога да оприлича на чудо. Защото тази липса на диалог, която се демонстрира от останалите политически сили, не ме прави оптимист в тази посока. Изборният кодекс е нещо, което винаги взривява парламентарния мир. Но аз мисля, че предложенията, които БСП внесе като изменения в Изборния кодекс, са много чакани от гражданите. И няма нищо лошо да се говори, нищо лошо да се дебатира. Но за мен една седмица е предостатъчно, но да седнат и да говорят хора, които разбират от тази материя, не хора, които си служат с лозунги, които са чули за някакви фалшификации…  

Кои са тези хора, според вас, които могат да дебатират успешно това?  

Хора, които пряко са участвали в изборите, хора, които знаят, познават самия изборен процес, хора, които наистина ще направят предложения и ще покажат дали наистина машината има недостатъци, която сме ние убедени, и да седнат, но експерти да говорят. Политическото говорене да остане настрани. Ето, аз мога да ви кажа една теза, чувствам се неексперт, но горе-долу познавам нещата. От 15 години се занимавам с избори. За мен е много важно за моите избиратели в региона да има хартиена бюлетина. Нека да има и машина, но хартиената бюлетина дава спокойствие на хората. Представете си, нека да си представим местни избори догодина. Имаме само машини. Трябва един избирател да превърти машината 4 пъти – спомнете си какво се случи по време на изборите за президент и за парламент едновременно. Много от хората по погрешка натискаха квадратчето, което пропускаше едното гласуване и оставаше или само за президент, или само за парламент. Не си спомням първо за кое се гласуваше, може би за президент. Само едно. И много хора идваха в офиса и казваха: "Ама аз не можах да гласувам, защото превъртях листата и няма как да го върна“. Това е едно. Представете си има местни избори. На машината имаме избор за кмет, за общински съветници, за районен кмет и за кмет на населено място. Тези хора, които да, теглят пари от банкоматите, но тя е отработена операция. Когато се гласува само за един избор, примерно за парламент, да, говорим за самата техническа част. После ще кажем няколко думи за тези флашки, които се разнасят, какво има в тях, как е направен софтуера, кода – там е нашето притеснение. Та, да се върнем на начина на гласуване. Тези хора, представете си една възрастна жена, която трябва да превърти 4 пъти екрана. А една комисия от 9 човека: те я гледат… Разберете, хората се притесняват от това, че ще объркат, ще се изложат, и те въобще не отиват да гласуват. Какво пречи на всички тези партии, които говорят за демокрация, говорят за Конституция – един е редовен нарушител на Конституцията, няма значение, всички се сещат кой е – тези партии да дадат възможност равно избирателно право на всички български граждани кой както иска да отиде да гласува. Но много важният момент в тази част е отговорността на партиите към съставяне на секционните избирателни комисии. Там е заровено кучето. Защо? Ще ви дам конкретен пример от изборите, които минаха само преди 2 месеца в Област Кърджали. Партиите нямат структури в района, не могат да си намерят хора. Набирането на хора става наизуст. Техният човек в РИК им подава разни имена, които те слагат в съответните комисии, след което тези хора въобще не отиват на изборите в изборния ден.

Оказва се, че 50% от хората, които не са отишли в секционните комисии, са на "Продължаваме промяната“ в Област Кърджали. Да ви кажа ли, че 350 човека бяха изтеглени от "Възраждане“ в деня преди изборите като членове на СИК. Защо? Защото тази партия няма структури в Кърджали, и в областта говоря. Тя не може да намери 350 човека, които да запълнят тези места. Записват хора от Хасково, Ямбол, Търново мисля, че имаше. И когато, тъй като тези хора, които са записани от други области, те се записват отдолу като членове на комисии и всъщност техният глас отива в избирателен район Кърджали, не отива за тези райони, където са тези депутати. Изтеглиха ги последния ден и всъщност 350 места в СИК останаха незапълнени от "Възраждане“. Цялата тежест падна върху другите членове на СИК. Същото нещо е за "Промяната“, същото нещо е за "Демократична България“. В последния момент набират хора, вкарват ги неподготвени в комисиите, защото аз спокойно мога да кажа, че членовете на комисиите, които участват в Област Кърджали от партия ГЕРБ и още 1-2 партии, тук те са подготвени, те години наред участват, те си четат протоколите. Когато един председател дойде отнякъде същия ден, когато той е неподготвен от друга партия, как ще подготви той този протокол, и този протокол няма ли да бъде с грешки? Това е според мен отговорността на партиите. Ако партията не осигури подготвени хора в СИК, защото този човек, който е изпратен в 12 без 5 в тази комисия, той не знае за какво е там.  

Радомир Чолаков, вашият колега, председател на Комисията по правни въпроси, депутат от парламентарната група ГЕРБ-СДС в 48-ото Народно събрание, заяви преди няколко дни в нашия ефир, че не може частна фирма да прави изборите в България.  

Това е другият голям проблем. Не може частна фирма, защото не се знае кой работи с кода, как точно се залага информацията в тази машина, дали това, което ще излезе в протокола е точно това, което е пусната в кутията с бележките, които излизат от машината, тази флашка докато стигне до ЦИК какво се случва с нея? Това не е сигурно и ние няма как да се съгласим машината да бъде използвана по тази начин, по който се използва. Има много неизвестни и никой не ни е отговори.  

Може би потенциално порочните практики и са на двете възможностим за гасуване – и на хартиената бюлетина, и на машините.  

Да, разбира се. Но нека да, аз ви казах къде е проблемът в хартиената бюлетина. Проблемът е в подбора на членовете на СИК, тяхното обучение, което се прави. Защото сериозните партии, като нашата, обучават своите членове на комисии. И някой тук ще ми каже, че някакъв си разговор, който бил записал как се прави. Това нещо е минало. Хората са изключително отговорни и аз мога да разчитам на 100% на хората, които изпращаме в СИК. Нали членовете на СИК са гаранта за това да има избор, демократичен избор. Обаче те виждат бюлетината и за тях това е така. Но това, което се случва в машината, никой не го знае какво е. Излиза един протокол – дали е точно така или не, ние не можем да кажем. Затова една седмица, нека да излязат, нека да покажат по какъв начин се структурира машината, програмата или софтуерния продукт. Не съм специалист по темата и сигурно някои колеги от "Да, България“ ще останат възмутени от моя изказ по информации технологии, но не претендирам, че съм специалист. Аз имам моя специалност, по която мога да кажа, че съм добра. Така че нека да се види за една седмица, не повече. Всичко останало е разтягане на локуми, прикриване на всичко това, което се случва, защото парламентарните практики, някои от лошите парламентарни практики колегите от "Промяната“ добре са ги научили – това, което се случваше, бавене на самото второ четене на Изборния кодекс, защото аз го проследих цялото мога да кажа. Но всеки има право да изразява своето мнение, защото народният представител е човекът, зад който стоят над 10 000 избиратели, и той е гласът на тези хора в Събранието.  

Вчера Румен Радев отрито заяви за възможността за предсрочни избори през месец март. Как ще коментирате действията на президента? 

На този етап мисля, че президентът дава възможност за различните политически сили да говорят помежду си. Виждаме, че това не се случва. Аз за поведението на президента мога да говоря много за изминал период и за едни партии, които коленичиха пред него, а сега изведнъж се оказа, че те са разочаровани от неговото поведение. И поведението на президента ние сме го оценили още много преди някои от другите партии да се убедят в това, което ние говорим. Тогава говориха за по-голямото зло. И трябва време, за да може да се сформира правителство, защото ако партиите не осъзнаят, че трябва да бъдат на нивото на своите избиратели, започва да се прокрадва сянката на президентската република. Нека да го осъзнаят. Нека да анализират всичко каквото се случва, защото докато си играят на инат, докато обясняват онези борци срещу корупцията от ПП, онези радетели за съдебна реформа от ДБ, които все още не знам да са входирали нещо конкретно за съдебната реформа, а са се фокусирали само за смяната на главния прокурор, ами няма как да се случат нещата.  

Вчера се прокара и тезата, че между президента и ГЕРБ има някаква координация за избори през месец март.  

Много тези се прокрадват, но не всичките са верни. Мисля, че най-сериозният критик през целия изминал период от 2020 година лятото, когато президентът вдигна юмрук, мисля, че най-изявеният критик е партия ГЕРБ. Тогава казвахме какво ще се случи, казвахме, че чертането на разделителни линии ще доведе точно до това. Казвахме, че разнасянето на ковчези не е само агресия срещу нас самите, защото идва един момент, когато това, което правиш, то ти се връща стократно. Защото хората осъзнават в един момент, че всичко понякога, че е било една обикновена пропаганда, едно говорене без доказателства, защото виждате, че основната теза на предизборната кампания на "Промяната“, на "Демократична България“, на другите партии бяха кюлчета, и магистрала "Хемус“, и в крайна сметка се оказа, че няма нищо, няма реални доказателства. А много лесно да очерниш някой по телевизията, по радиото, защото това са медиите, които се слушат, социалните мрежи. Но когато трябва да кажеш истината, тогава се оказва, че никой не я чува, или тя се казва много тихичко и това не достига до широките маси. И те използваха точно това говорене на черния пиар. И ние още тогава бяхме изключително разумни и говорихме, че това няма да доведе до нищо добро. Къде отидоха тези партии, които вееха червени байраци, слагаха ковчези, бесилки окачаха? Това не трябва на хората. Разберете, нека политиците, които много обичат да се разхождат по жълтите павета и да обясняват как видите ли всички са за машинно гласуване, всички са много различни, разберете, че в тази България живеят още 5 милиона човека, които не живеят в столицата. Тези хора имат различни проблеми. И тези проблеми трябва да бъдат чути. Много от партии така с високомерието си са обречени на ерозия. И аз се радвам, че ние продължаваме да работим на терен, да чуваме това, което хората ни казват, и да го казваме в Народното събрание.  

Г-жо Караянчева, като за финал: кой би бил успешният ход на ГЕРБ в тази заплетена политическа ситуация?  

За мен е важно да продължим по същия конструктивен начин, който работим не само в последните 2 месеца, защото от 45-ото Събрание натам ние сме подложени на изключително голяма атака, дори и в личностен план. Но да продължим с разум, да повече държавници така, както сме в момента, да правим отстъпки, но не на всяка цена. Защото всяка отстъпка си има граница донякъде, не бива да разочароваме и нашите избиратели. Аз съм убедена, че колегите работят точно по този начин. Все още не сме получили мандат, за да кажем какво ще се случи с първия мандат. Разбира се, ще се опитаме да го реализираме по всяка вероятност, това е мое мнение разбира се, и оттам нататък вече ще видим какво ще се случи и с останалите колеги. Най-важното е да се опитаме да преодолеем червените линии, но както виждам, те на практика са непреодолими с това говорене на нашите опоненти, с това лепене на етикети, с тези нелицеприятни послания, които се чуват от парламентарната трибуна. Но все пак аз по принцип съм оптимист и винаги си мисля, че доброто може да победи.

Още по темата: общо новини по темата: 731
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: