Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Човекът на ПП-ДБ за НЗОК, уличен в пране на пари?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:56 / 23.07.2023Коментари (0)267
©
Кандидатът на ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир Михайлов е укрил собственост на фирма. По този начин той е нарушил закона срещу изпирането на пари, за чието спазване е натоварена Държавната агенция за национална сигурност - ДАНС.

Документи, с които "Фокус" разполага показват, че през март 2015-та е създадена фирма "БАЛКАН КРЕДИТ", която функционира и днес. Дружеството се занимава с представяне на заеми на физически и юридически лица, външна и вътрешна търговия. Капиталът му е 50 хил. лв., а последният финансов отчет е от 2019-та.

Станимир Боянов Михайлов, който е кандидатът на ПП-ДБ за шеф на НЗОК, е изпълнителен директор на фирмата. Освен това е и акционер в дружеството. Как Михайлов нарушава Закона за мерките срещу изпирането на пари? Законът е приет през 2018 г. Според една от разпоредбите му изпълнителният директор на всяко дружество е задължен да подаде декларация, в която да бъдат оповестени действителните собственици на фирмата - физически лица, имена, гражданство, ЕГН, дата на раждане, ако нямат ЕГН, държавата на пребиваване. Това изискване обхваща и “БАЛКАН КРЕДИТ", в която Станимир Михайлов е акционер и изпълнителен директор.

Проверката на "Фокус" показва, че 5 години по-късно, до днес, Михайлов не е подал такава декларация. Възниква въпросът защо? Какво крие кандидатът за управител на НЗОК, с чийто подпис се разпределят над 7 милиарда държавни пари? "Фокус" го потърси за коментар. Той не отговори на позвъняванията ни.

Какво се цели със спестяването на декларация срещу прането на пари? Укриването на данните от въпросната декларация и умишленото неспазване на закона на практика крият реалните собственици на фирма “БАЛКАН КРЕДИТ". Така за ДАНС остава загадка кой фактически управлява това дружество. Любопитно съвпадение, че всичко това се случва в момент, когато Станимир Михайлов заема и позицията на изпълнителен директор на Токуда банк.

За подобно умишлено бездействие и укриване на данни от ДАНС, законът предвижда наказателна отговорност - глоба и задължителна всеобхватна проверка на агенцията, която пази националната сигурност на държавата. Кой е Станимир Михайлов? Името му нашумя след провала на предходната процедура за избор на управител на НЗОК, когато ГЕРБ-СДС номинираха Иванка Динева за поста, а в последствие тя се оттегли по лични причини. Тогава ПП-ДБ не издигнаха свой кандидат. Сега обаче те посочиха Станимир Михайлов за поста. Един от основните мотиви на коалицията е “дългогодишният му опит във финансово-икономическата сфера и професионален опит в областта на управлението на здравеопазването". Михайлов е член на УС на Токуда Здравноосигурителен фонд, участвал е в множество преговори с институции и корпоративни клиенти и притежава опит в този процес, пише в Мотивите към предложението за неговата кандидатура, с които медията ни разполага.

Михайлов е магистър по икономика, завършил ВМИ Карл Маркс през 1987 г. Кариерата му внезапно набира скорост в Токуда банк АД. Десетина години по-късно влиза в борда на банката на Петя Славова - "Инвестбанк" АД. Името му влиза отново в публичното пространство през 2022 г., когато става председател на Съвета на директорите на болница “Лозенец" по времето на тогавашния здравен министър Асена Сербезова.

Станимир Михайлов ще бъде изслушан на извънредно заседание на ресорната парламентарна комисия утре.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Избор на нов български патриарх
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: