Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Членове на СИНПИ: Нашата идея е да предизвикаме дискусия в обществото за българските национални интересни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:32 / 21.11.2022Коментари (0)297
©
Големият въпрос, на който се опитваме да отговорим, като се опитваме и да формулираме е какви са българските национални интереси. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ посланик Чавдар Минчев, член на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

"Трябва да се гледа този въпрос от две страни. Първо, ще цитирам един сингапурски наш приятел, който казва: Когато слоновете се бият на моравата, страда тревата“. Това обяснява може би защо винаги на Балканския полуостров е имало външни сили, които влияят на бъдещето на страните от този полуостров и разбира се на България. Но винаги, когато сме имали ясно обозначени национални интереси, ние сме успявали винаги да ги защитим. Първата стъпка, която се опитваме да направим – това е тяхната формулировка.

На въпрос на водещата кои са националните ни интереси, посланик Минчев отговори: "Има национални интереси, които са били винаги защитавани . Териториална цялост, бъдеще на държавата и т.н. Но според мен трябва да бъдем по-практически настроени, т.е. трябва да съхраним и да развием интересите на обикновения човек – да изхраним българския народ, работа, здравеопазване, образование. Всички тези отрасли трябва да бъдат точно вкарани, съхранени, развивани и защитавани от страната. Не може да има силна държава без тези основни ценности на живота. Разбира се моето мнение е, че ние трябва да имаме силни позиции в славянството и в православието, тъй като това е била базата за съхраняването и съществуването на нашата нация. Не трябва да се стряскаме от това, че великите сили имат интереси на Балканите към България. Някога, когато България беше империя, ние бяхме тези, които развихме езика и религията в Киевска Рус и Московска Рус. Тогава ние бяхме великата сила, която се опитваше да навлезе в тези необятни земи. т.е. ние трябва да използваме не само нашите груби националистически идеи за съхранение на бъдещето на България, но и трябва да ползваме интересите на великите сили, които съществуват на Балканите, да ги ползваме в наш интерес. И това е основният път, по който трябва да се развиваме.“

Искам да добавя, че нашата идея е да предизвикаме дискусия за българските национални интереси, допълни доц. д-р Николай Цонков, член на Стратегическия институт за национални политики и идеи в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“. "Ако направя паралел с изминалата предизборна кампания, повечето партии повтаряха – ние защитаваме българските национални интереси. Но никой не каза, дори малка част, не казаха кои са тези интереси. Трябва да започнем да разсъждаваме, да мислим дългосрочно и да поставяме целите и политиките, които трябва да следва България, сега е времето да ги поставим. Вече 20 г. се лутаме на изток, на запад, не знаем какво искаме, какво би трябвало да постигнем, къде е мястото на България – в Европа, в Черно море, в Източното Средиземноморие.“

Не трябва да забравяме, макар че отдавна някои от българите са излезли от своята родина, от своето Отечество, трябва да защитаваме интересите, правата на цялата българска общност извън българската държава, включително и етническите българи, допълни доц. Цонков. Трябва да създаваме една културна общност на България по света, да използваме държавите, които са близки до нас, включително и исторически, включително и емоционално, които са свързани с нас, т.е. има немалко чужденци, които са учили в България, ние не трябва да ги забравяме и трябва да възстановяваме тези връзки, защото те са полезни, чисто прагматически дори на икономическа основа да поставим отношенията. Но когато говорим с тях, ние чукаме на отворени врати. Колкото й да е трудно и сложно да си намерим нашето място, хубаво е ние да поемем инициативата, да провеждаме срещи, разговори, включително и една инициатива в Югоизточна Европа – България зона за мир, стратегическо партньорство по примера дори на Вишеградката четворка, но можем да я направим и шестица. Можем да поемем инициатива България за дигитални отворени Балкани. Има поле за действие, но трябва да имаме целенасочени и активни действия във външната ни политика."






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: