Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Четвъртокласници изслушаха с интерес лекция за киберпрестъпленията
Автор: Пламена Николова 17:11 / 13.04.2021Коментари (0)336
©
Съдия Николай Борисов от Районен съд Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура Разград изнесоха поредна лекция - част от Образователната програма "Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“,  пред ученици от четвърти клас на СУ "Христо Ботев“ Разград, съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд Разград. В интерактивния кабинет на училището присъстваха още директорът на учебното заведение Стойчо Стойчев, ст. учителят и педагогически съветник Елена Иванова и класният им ръководител Костадинка Костадинова.

Дискутирани бяха доста наболели теми като киберпрестъпленията и опасностите, които дебнат младите хора в интернет и как да се предпазят от злоупотреби в социални мрежи като Фейсбук, Тик-Ток, Инстаграм и Вайбър. Учениците научиха още какви са правата и задълженията им като граждани и по какво се различават двете институции: съд и прокуратура.

Съдия Борисов акцентира на някои използвани в интернет похвати като т.нар "фишинг“ за прихващане на важна лична или финансова информация. Дискутирани бяха начините за измами чрез различни игри, при които е възможно децата да бъдат подмамени с твърдението, че са спечелили парична сума или някаква материална награда.

Обучителите дадоха ценни съвети как четвъртокласниците да се отнасят към всяко съобщение от непознат, как в максимална степен да подсилят защитата на профилите си, да не отварят подозрителни линкове и писма в електронната си поща за да не станат жертви на кражба на самоличност, хакване на компютър и изтичане на лични данни.

В края на лекцията, провокирани вероятно от популярните напоследък криминални сериали, децата с охота задаваха въпроси свързани с това как се разкриват престъпления, как се вземат отпечатъци и събират улики от местопрестъпление и кой сезира съда за да бъде образувано наказателно производство.

Сътрудничеството между съда и учебното заведение по тази образователна програма ще продължи с още две лекции с ученици от седми клас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: