Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Четвъртокласници изслушаха с интерес лекция за киберпрестъпленията
Автор: Пламена Николова 17:11 / 13.04.2021Коментари (0)326
©
Съдия Николай Борисов от Районен съд Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура Разград изнесоха поредна лекция - част от Образователната програма "Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“,  пред ученици от четвърти клас на СУ "Христо Ботев“ Разград, съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд Разград. В интерактивния кабинет на училището присъстваха още директорът на учебното заведение Стойчо Стойчев, ст. учителят и педагогически съветник Елена Иванова и класният им ръководител Костадинка Костадинова.

Дискутирани бяха доста наболели теми като киберпрестъпленията и опасностите, които дебнат младите хора в интернет и как да се предпазят от злоупотреби в социални мрежи като Фейсбук, Тик-Ток, Инстаграм и Вайбър. Учениците научиха още какви са правата и задълженията им като граждани и по какво се различават двете институции: съд и прокуратура.

Съдия Борисов акцентира на някои използвани в интернет похвати като т.нар "фишинг“ за прихващане на важна лична или финансова информация. Дискутирани бяха начините за измами чрез различни игри, при които е възможно децата да бъдат подмамени с твърдението, че са спечелили парична сума или някаква материална награда.

Обучителите дадоха ценни съвети как четвъртокласниците да се отнасят към всяко съобщение от непознат, как в максимална степен да подсилят защитата на профилите си, да не отварят подозрителни линкове и писма в електронната си поща за да не станат жертви на кражба на самоличност, хакване на компютър и изтичане на лични данни.

В края на лекцията, провокирани вероятно от популярните напоследък криминални сериали, децата с охота задаваха въпроси свързани с това как се разкриват престъпления, как се вземат отпечатъци и събират улики от местопрестъпление и кой сезира съда за да бъде образувано наказателно производство.

Сътрудничеството между съда и учебното заведение по тази образователна програма ще продължи с още две лекции с ученици от седми клас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: