Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Честваме 179 г. от рождението на Апостола на свободата Васил Левски
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:08 / 18.07.2016Коментари (2)385
©
На 18 юли се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в град Карлово в много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий.

Васил Левски напуска манастира. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Васил Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

Днес Варна ще чества 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски с общоградско честване, което ще се състои пред паметника на великия българин в Морската градина от 9:30 часа. Съорганизатори на събитието са Военноморските сили и Община Варна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И в този ден коментарът Ви г-н Иванов е още едно доказателство, че за нас няма нищо свято, даже и Апостола. И какво целите, като цитирате проф. Иван Д. Стоянов.... Жалко, че същият е председател на фондация В. Левски??? Аз пък ще си позволя да цитирам тези, които са имали щастието да познават Левски: "Нечут характер" го нарича Ботев, ,,някакво чудо" казва Каравелов (който в много отношения не е бил съгласен с Левски, защото е бил сръбски шпионин) , ,,сила, излязла из векове страдания, из цял океан унижения" е той според Вазов! Поклон пред едни от най-великите българи!!
-1
 
 
През 1837 имало и други важни събития. Ханс-Кристиан Андерсен е публикувал своята приказка "Новите дрехи на царя". Тя бързо станала световен феномен, защото показва една от най-парадоксалните черти на човешката психология - голяма лъжа буди у нас голямо доверие. Малката лъжа веднага ражда недоверие, а голямата - обратното. Това е един от най-важните принципи на пропагандата. Върху него е изграден и образът на Левски. В него няма НИТО ЕДНА ДУМА истина. Вътрешната революционна организация, известна у нас като "комитети" е проект на руско разузнаване, което е искало да има тук своя постояно действаща мрежа. Ръководителят му за България полковник Иван Кишелски е изработил план за изграждането й и заедно с подробен разузнавателен въпросник го е дал за реализация на Любен Каравелов. Той не само се е хванал за идеята, но я и развил. Разбрал е че такава организация му дава възможност рязко да засили собствените си позиции сред българската общност. Най-вече чрез терора - убийства, сплашвания и грабежи на политическите му противници. След което е започнал да търси хора, които да вършат тази работа. Първият, когото Каравелов е пратил в страната , е бил Левски, след него са Димитър Общи и Ангел Кънчев. Проблемът дойде от това, че дяконът веднага се е опитал да обсеби организацията. Подържал е директна връзка с Кишелски, саботирал работата на Общи и Кънчев, прекалявал с терора. За краткото съществуване на ВРО са известни четири убийства (едното лично от Левски и три по негова заповед) плюс няколко несполучили покушения (пак по негова заповед), множество изнудвания и грабежи. Във всички случаи мишените са били само българи и никога турци. Шпионажът и терорът срещу сънародници не са подходяща основа за привличане на членове. Поради това на думи целта на ВРО е била национална революция. Но делата на Левски много скоро са пробудили силни съмнения в очите на местните комитети и дейци. Все пак повечето от тях наистина са вярвали, че работят за свободата. Ловешкия комитет му е отнел много правомощия. Но разрушителния ефект от вътрешните борби се е оказал решаващ за скорошния общ провал. Как при това положение този човек е станал национален идеал? Отговорът е циничен, но прост. Защото е обесен в града, който скоро става столица. Необходимо е било в нея да се провеждат най-важните национални ритуали, а единствената връзка на София с освободителното ни движение е обесването на Левски. Простичко е ... За повече четете "Васил Левски - идеал или идол" на https://ids777.wordpress.com/
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: