Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чакат по 150 млн. лв. годишно от данъка върху вредните храни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:02 / 20.10.2015Коментари (6)629
©
Около 150 млн. лв. годишно се очакват от данък обществено здраве върху нездравословните храни. Това съобщи министърът на спорта Красен Кралев, който заедно със здравния министър д-р Петър Москов представи правителствената програма "За здраво поколение". Част от нея е концепцията за данъчно облагане на храни с наднормено съдържание на сол, захар, трансмазнини и кофеин и таурин. Проектозаконът за въвеждане на данък обществено здраве бе представен от министър Москов.

Ставките, приложени върху 4 групи храни и напитки, които не са от първа необходимост, са взаимствани от доказано работещия модел на Унгария, каза д-р Москов. Той даде пример с опаковка бисквити 150 г. Те може да се обложат заради съдържание на сол над 1 г на 100 г продукт - 1,50 лв., захар над 25 г на 100 г - 0,81 лв., частично хидрогенирани мазнини - 3,10 лв. Заедно с ДДС това прави общо 0,97 лв. облагане за тази опаковка бисквити, уточни министър Москов.

Данъкът е косвен и цели промяна на поведението в посока към здравословни навици. У нас се яде средно с над 50% повече сол спрямо допустимия праг на СЗО, каза д-р Москов.

Средствата, събрани от данъка, ще се разходват чрез обществен съвет от лекари, спортисти, педагози. Проектозаконът предвижда по 20% да се дават за обновяване на физкултурните салони и програми за здравословно хранене в училищата, а 60% - за профилактични програми срещу социалнозначими заболявания.

Източник: "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз имам и добавка към този закон 75% намаляване на пенсиите и увеличение на тока за пенсионери да не седят по-цял ден в къщи и да харчат ток ами да се движат малко..... Балък земи виж в Унгария заплати и пенсии уеднакви тях пък бисквитите ги остави на тези цени!?!??!?!
0
 
 
Ще бъдат увеличени всички храни. "Вредни" е за наивните.
0
 
 
Пък аз си мислех, че ще отчетат първо здравословните ефекти върху здравето на стадото, а то какво- пак кинти броим ?!?
0
 
 
Доказано е, че човешката глупост и слабост може да бъде сериозно перо в един бюджет. И икономически полезно, и възпитателно. Много от развитите държави имат чудесни придобивки именно заради пороците на пушачи, комарджии и т.н.
0
 
 
Тъй като реално действаща икономика няма,тия отгоре се чудят откъде да съберат пари за крадене и малко за бюджета.Данъци,нови данъци,акциз и пак данъци.Щом посегнаха и на домакинската бутилка за газ да и сложат акциз...
0
 
 
Значи управниците пак са "открили" (още един) способ да ни оберат пари... от нашите покупки! Апропо, г-н Москов, а има ли на пазара бисквити за "среден българин" без "...съдържание на сол над 1 г на 100 г продукт, захар над 25 г на 100 г, частично хидрогенирани мазнини..."? Ще Ви кажа - "Няма"! Защото такива ще се водят "био" или още някак си и крайната им цена ще е доста по-голяма от посочената в публикацията барабар с облагането! По-добре наказвайте непочтени производители,.. макар, те и "риск-наказание", и самото "наказанието" ще го добавят към цената. Так че, все тая - пак ще едем боклуци, само дето ще плащаме по "...работещия модел на Унгария..." :(
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: