Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цените на жилищата в България спират да се покачват
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:17 / 11.05.2023Коментари (0)224
©
Имотният пазар в България се връща към едно нормално състояние, от което беше излязъл в последните две години. Измина периодът на истерията, на изкуствената ситуация, в която бяхме попаднали и която ескалира процеса прекалено много. Цените на жилищата в България спират да се покачват, но не тръгват надолу. Търсенето продължава да се поддържа от лихвените проценти по ипотечни кредити, които са едни от най-ниските в Европа. Това заяви Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти“ (НСНИ), в предаването "ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Перфанова коментира данните на Агенцията по вписванията за броя продажби на недвижими имоти през първото тримесечие на 2023 г. Те показват спад на динамиката на пазара в почти всички градове на страната (бел. ред. - статистиката е обща за всички сегменти: апартаменти, къщи, магазини, офиси, строителни терени, земеделска земя и др.). В София сделките намаляват с 12% спрямо първото тримесечие на 2022 г. (от 7268 на 6381), в Пловдив намаляват с 8% (от 3534 на 3240), във Варна спадът е с 19% (от 3471 на 2813), в Бургас спадът е с 9% (от 1679 на 1528).

Високата инфлация се отразява негативно на търсенето на имоти, защото като цяло намалява покупателната способност и разполагаемия доход на мнозина, каза гостът. И допълни, че хората вече си правят по-добре сметката. Това се отнася и за по-младите, които не искат да си нарушават стандарта на живот и продължават да живеят под наем.

"Една част от хората, които искат да купят имоти с инвестиционна цел, са в очакване цените да паднат. Те са в позиция на въздържание заради информацията за случващото се на други пазари, заради покачването на лихвените проценти, което мнозина очакват да натисне пазара и да свали цените. Тези хора казват: "Ще изчакаме, докато цените паднат.“

Има клиенти, които все пак решават да инвестират в имоти и да запазят спестяванията си от инфлацията, но предвид увеличението на цените в последните две години те се ориентират към по-малък имот или сменят локацията, за да им стигнат парите, обясни Перфанова.

Пазарът на имоти в Европа в момента си търси равновесната точка и минава през колебания. Инвеститорите са нагласят към новите пазарни условия, сподели събеседникът.

"Преди два месеца бях в Румъния. Там сделките се забавят, клиентите са по-предпазливи, а цените на имотите се задържат. Предприемачите също са по-предпазливи по отношение на започването на нови проекти. Те изчакват да видят на какви нива ще се балансира пазарът“, каза зам.-председателят на НСНИ.

"В момента рисковете на жилищния пазар в България са най-вече за тези купувачи, които ще се финансират с банков кредит. Рискът е в това да не могат да си преценят възможностите, за да поемат в бъдеще едно покачване на лихвените проценти и съответно на месечните вноски.“

Купувачът трябва да може да си прецени възможностите за една ситуация, в която разходите му ще бъдат по-високи, а доходите му може да бъдат по-ниски спрямо нуждите, добави Ирена Перфанова.

Гостът коментира и какво би се стигнало при осъществяване на негативния сценарий за българския пазар, при който банките вдигнат рязко лихвите по ипотечни кредити и това се отрази сериозно на търсенето и оттам на цените.

"Няма пазар, който да върви само нагоре. В някакъв момент ние ще усетим някакво обръщане. Кога точно ще се случи – в момента е трудно да се предвиди. Очакваното покачване на лихвените проценти по ипотечни кредити едва ли ще се случи много рязко и много бързо. А и процентите, до които очакваме да се стигне в края на годината, ще са такива, които познаваме отпреди 6-7 години.“

Ако погледнем динамиката преди 6-7 години, ще видим, че това е бил един динамичен, но много по-спокоен пазар, с балансирано търсене и предлагане, заключи Ирена Перфанова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: