Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цената на водата се променя?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:53 / 23.06.2023Коментари (1)212
©
Да се променят условията и редът за изменение и/или преразглеждане на одобрените цени на ВиК услуги през регулаторния период, предвиждат промени в Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, качени за обществено обсъждане.

Съществуващата нормативна уредба не предвижда възможност при годишните изменения на одобрените цени на ВиК услуги през регулаторния период, КЕВР да отрази в цените действително извършените от ВиК операторите разходи за снабдяване с електрическа енергия от свободния пазар, което налага да се създаде възможност при изменението на одобрените цени на ВиК услуги да се отразяват действително отчетените разходи. Това може да се постигне чрез включване във формулата, по която се изчислява коефициент Q, на нов коефициент - Qе, който отразява разликата между прогнозните (одобрени) и действителните (отчетени) разходи за доставяне на електроенергия за технологични нужди от свободен пазар за предоставяне на ВиК услугите, приспаднати с получени помощи и компенсации от държавата, при отчитане на постигнатите годишни целеви нива на относимите показатели за качество на ВиК услугите, пише в мотивите към проекта.

 

Настъпилите драстични изменения в цените на електрическата енергия, търгувана на свободния пазар, показаха невъзможност за устойчиво планиране от ВиК операторите на разходите за електроенергия през 5-годишния регулаторен период. В одобрените бизнес планове за регулаторен период 2022 г. - 2026 г. ВиК операторите са прогнозирали разходите за електроенергия въз основа на средна месечна цена, определена на пазар "ден напред“ на "Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ ЕАД) за 6-месечен период, като по указания на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предимно е използвано второто полугодие на 2021 г.

Средната цена за второто полугодие на 2021 г. от сегмент "ден напред“ е 309 лв./МВтч, а за цялата 2022 г. е в размер на 494 лв./МВтч. В последствие през 2022 г. са приети множество програми за компенсации на разходи за електроенергия, както общо за всички небитови потребители (в т.ч. и ВиК дружества), така и конкретно за ВиК сектора. Представените в КЕВР отчетни доклади на ВиК операторите за 2022 г. показват, че над 50% от направените от дружествата разходи за електроенергия са възстановени чрез така получените компенсации. През 2023 г. се наблюдава трайно понижение на цените на електроенергията, търгувана на БНЕБ ЕАД, като за първите четири месеца е 238 лв./МВтч, като същевременно е продължена и програмата за компенсации на небитовите потребители.

Друга промяна предвижда да се разширят основанията, при които могат да се изменят одобрените бизнес планове през регулаторния период - при промяна в границите на обособената територия на ВиК операторите и/или при необходимост от предоставяне на нови ВиК услуги, променят се условията и реда за преразглеждане на цените на ВиК услугите през регулаторния период. Според действащата наредба процедура за актуализация на бизнес плана може да се открие само при наличие на събития, които в тяхната съвкупност водят до изменение на приходите или икономически обоснованите разходи на ВиК оператора с повече от 10 на сто.

Това ограничава възможността на КЕВР текущо да преразгледа цените на ВиК услугите при възникване на непредвидено или непредотвратимо събитие или събития от извънреден характер, доколкото съгласно действащата разпоредба изменението на цените се извършва чак от 1-ви януари на следващата година, предаде pariteni.bg.

Оптимизират се и изискванията за реда за внасяне на  заявленията за утвърждаване на цени на ВиК услугите, като се съобразяват  въведените в Закона за водите изисквания относно съгласуването на бизнес плановете от асоциациите по ВиК и задълженията по сключените договори между асоциациите по ВиК и ВиК операторите, и отпадат неясни и дублиращи се изисквания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.06.2023 г.
0
 
 
Те заплати, пенсии, ток, вода, хляб, бензин... всичко върви ръка за ръка. Честито!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: