Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цанко Василев: Стартира 20-тото издание на фестивала за късометражно кино "In the Palace"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:57 / 12.06.2023Коментари (0)218
©
Фестивалът за късометражно кино е нещо, което работим с голямо сърце. Нашата селекция е от години много добре призната и много добре приета. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Цанко Василев – създател и директор на Международен фестивал за професионални и студентски късометражни филми “In the Palace". "Ежегодно получаваме над 3 000 късометражни филма. Селекцията е жестока – затова е една от най-резултатните, с най-добра реализация след това в професионално отношение. Ние освен квалифициращи за наградите "Оскар“, сме квалифициращи и за студентските Оскари и за Наградата "Гоя“ – Оскарите за испаноговорящия свят. В рамките на фестивала има професионалисти и програматори на други фестивали, които идват да наблюдават лично, да се срещнат лично и с авторите на филмите“.

"Заради това, че сме подкрепени от Програмата МЕДИА на ЕС, трябва да имаме много високо европейско измерение, и над 80% от програмата трябва да са европейски филми. Но за да не изпуснем хубаво световно кино, което е извън границите на ЕС, ние сме длъжни да си вдигнем количеството европейски филми, които да приемем,“ разказа още Цанко Василев. Няма конкретни условия, на които един филм трябва да отговаря, каза още той: "Трябва филмът да ни направи впечатление със своята си динамика и да влияе на емоциите. Ние се водим изключително и от това как ни повлиява един филм докато го гледаме. Имаме си изградена механика за това да подбираме филми, които да включим в нашата селекция.“  

Късометражно кино има много бърза рефлексия върху това, което се случва в световен мащаб, разказа още директорът на фестивала: "Късометражното кино е фирма, в която малък екип може бързо да обследва конкретен проблем. И затова част от документалните филми се подчиняват на това, което се случва в световен мащаб. Ние винаги избираме не просто да се регистрира даден проблем, а да бъде разработен художественият разказ върху този проблем“, разказа още той.

"Ние сме може би единственият фестивал в Европа, който е квалифициращ за Наградите “Оскар“ в 7 категории, като 3 категории са в професионалния "Оскар“ конкурс за късометражно кино. Това е за анимация и лайфекшън. Голямата гордост е, че ние изпащаме и един български филм. Ние сме единствената институция, която има право да изпраща един български късометражен филм всяка година, и той директно попада в Топ 100 на света,“ заключи създателят и директор на фестивала “In the Palace" Цанко Василев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Лято 2024
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: