Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бустерна доза, различна от първоначалната ваксина, повишава значително нивото на антителата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:49 / 16.12.2021Коментари (0)891
©
На 7 декември Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) разрешиха комбинирано приложение на ваксини (РНК ваксини и съдържащи аденовирусен вектор ваксина) срещу COVID-19. Преди това, в края на месец октомври 2021 г., същото направи и Американската администрация за контрол на храни и лекарства (FDA) в САЩ.

Зад това решение стоят сериозни предклинични и клинични проучвания. Идеята за "смесването“ на ваксини срещу SARS-CoV-2 не е случайна и е продиктувана от поне 4 причини:

1. Необходимост от по-голяма гъвкавост при използване на ваксините;

2. Осигуряване на алтернатива при проява на алергична реакция след въвеждане на първата доза ваксина от определен вид;

3. Първоначални експериментални данни, подсказващи съчетаване на силните страни на двата типа ваксини – изразен антитялов (хуморален) отговор при РНК ваксините и "превъзходство“ на векторните ваксини по отношение на клетъчния имунитет;

4. Аденовирусите (аденовирусните вектори) потенциално са в състояние да предизвикат имунен отговор срещу самия себе си. Ето защо неколкократната последователна употреба на една и съща аденовирусна ваксина може да не е работещ подход – изграденият срещу аденовирусния вектор имунен отговор ще го разпознае и неутрализира, което ще попречи на ваксината да си изпълни задачата. 

Проведени в различни страни клинични проучвания разкриха, че комбинираното използване на ваксини срещу COVID-19 не отстъпва и често превъзхожда ефекта на самостоятелното им приложение, предава "Монитор". При това със странични ефекти не по-лоши от тези, причинени от стандартните схеми. Допълнителен бонус са предимствата, до които води.

Напълно очаквано и обяснимо най-много информация е събрана при съчетаването на Vaxzevria (ваксината на Университета в Оксфорд и AstraZeneca) и последваща втора доза РНК ваксина.

Да припомним, че през пролетта на 2021 г. въвеждането на първата доза на Vaxzevria в млади жени (под 60 години) беше свързано с изключително редки нежелани проблеми с кръвосъсирването. В отговор на това в редица държави (включително Швеция, Дания и др.) приложението на тази ваксина беше ограничено до по-възрастни групи от населението, а като втора доза при останалите беше използвана РНК ваксина. 

Стана ясно, че получаването на две различни ваксини (Vaxzevria, последвана от РНК ваксина) предизвиква ниво на антивирусни антитела, което е по-добро от това след две дози Vaxzevria, а в някои проучвания и от цялостна ваксинация с продукта на Pfizer/BioNTech. Анализът на данните в националните здравни регистри на Швеция (където повече от 100 000 души са получили РНК ваксина след първа доза Vaxzevria) показа, че в сравнение с неваксинирани хора, при тези, при които са смесени ваксина на AstraZeneca и РНК ваксина (на Pfizer/BioNTech или Moderna), вероятността за развитие на симптоматична инфекция при среща със SARS-CoV-2 e била с 68% по-ниска, а при приелите дози Vaxzevria понижението на този риск е с 50%.

Предварителните резултати от Националния институт по здравеопазване в САЩ сочат, че въвеждането на бустерна доза, която е различна от първоначалната ваксина, значително повишава нивото на антивирусните антитела. Това с особена сила важи за ваксината на Johnson&Johnson/Janssen – поставянето на втора доза от същата ваксина повишава 4 пъти нивото на антивирусните антитела. Истински скок е наблюдаван при въвеждане на РНК ваксина, при което увеличението им е 35 пъти (Pfizer/BioNTech) и 76 пъти (Moderna).

Прилагането на ваксините в обратен ред - РНК ваксина, последвана от вектор-базирана ваксина, е доста по-слабо проучено. Обещаващи резултати са докладвани и при смесването на две РНК ваксини.

РНК ваксините и векторните ваксини разчитат на напълно различни стратегии, а съчетаването на два подхода е по-полезно от самостоятелното прилагане на само единия от тях.

Освен това и четирите разрешени за употреба у нас ваксини носят информация за области в S белтъка (който изгражда "шипчетата“ върху повърхността на SARS-CoV-2, чрез които той се свързва с клетката и я инфектира), но кодираните от тях участъци не се припокриват напълно. Така комбинираното им приложение разширява обсега на мишените, срещу които организмът изгражда антивирусен имунен отговор.

Съчетаването на различен тип първоначална и бустерна доза може да помогне да бъде намален рискът от проява на редки нежелани реакции, включително миокардити при млади мъже (настъпват след втората доза РНК ваксина) и кръвни съсиреци с ниски нива на тромбоцити (тромбоцитопения) при жени под 50-60 години след прием на първата доза Vaxzevria или единичната доза на Johnson&Johnson/Janssen. Появиха се и съобщения, че имуносупресирани индивиди може да реагират по-успешно на смесени режими на ваксиниране, отколкото на стандартните схеми.

Проучванията продължават.

Макар и немного често, съчетаването на различен тип ваксини е познато и при други вирусни заболявания. Сред тях е полиомиелитът – в този случай се комбинира убита ваксина (вирусът е инактивиран, не се размножава и не може да предизвика заболяване, но е в състояние да стимулира изграждане на имунен отговор), последвана от атенюирана жива ваксина (вирусът може да се размножава, но е отслабен до степен да не предизвиква заболяване, а само имунен отговор). За пръв път в историята на медицината обаче разполагаме едновременно с различни типове ваксини. Съвсем скоро се очаква "портфолиото“ им да бъде обогатено с нови "играчи“. Което определено разширява възможностите ни за борба със SARS-CoV-2.


Още по темата: общо новини по темата: 11866
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Първа лига сезон 2023/24
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: