Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българските туристи са сериозно обезпокоени: Нови изисквания за влизане и пътуване в Турция
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:38 / 16.05.2023Коментари (1)179
©
Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Facebook, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане, предаде БНР.

"При влизане на турска територия с автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба…"

Хиляди потребители питат какво означава това и то точно в началото на активния туристически сезон, а коментарите във Facebook не спират дни след публикуването на разпорежданията. Някои задават въпроса какво ще се случи, ако на шофьора му прилошее или по някаква причина друг пътник в колата трябва да поеме управлението. Ще бъде ли задържан автомобилът? И как ще реагират туристическите агенции, в чиито автобуси пътуват по двама шофьори? Недоверието и неяснотата доведоха до съмнения за легитимността на информацията.

Изискванията за влизане с автомобил в Турция и пътуване в страната се появиха във Facebook страницата на Генералното консулство в Истанбул в късния следобед на 11 май. Почти светкавично постът беше разпространен в различните групи, основно в тези за почивки в югоизточната ни съседка. Само за няколко часа той събра стотици споделения и коментари от хора, на които предстои пътуване. В същото време в сайта на МВнР липсваше подобна информация. Малко по-късно постът беше "заключен", а впоследствие изтрит от администраторите на една от групите с мотива, че "новината е фалшива, защото няма официална информация". 

Официалната информация се появи ден по-късно в сайта на МВнР в раздела за Практически съвети за Турция. От министерството заявиха, че забавянето на публикацията се дължи на изчакване на официалната грама. Писма с новите изисквания са получени в туристически агенции, които вече са разпространени на техните сайтове.

Българското външно министерство е предприело постъпки за отправяне на официално запитване към турските власти какво означават новите разпореждания. Отговорът се очаква в следващите дни. В Истанбул вече са получени 3 сигнала за задържане на регистрирани у нас леки автомобили, които са управлявани от лице, различно от това, на което при влизане в Турция е вписан автомобилът, въпреки че същото е било в колата. Има и случаи с официално упълномощени лица, казаха от МВнР.  Публикуваните изисквания имат за цел да предупредят българските граждани, на които предстои пътуване в близките дни, докато се получи официалното тълкувание от турските власти, съобщиха от МВнР.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.05.2023 г.
0
 
 
ЩО ЗА ГЛУПАВИ ПРАВИЛА И ЗАКОНИ .ЩОМ ЛИЦЕТО ИМА СЪОТВЕТНИТЕ КАТЕГОРИИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА .НАЛИ ПРИ ВЛИЗАНЕ В СТРАНАТА ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА СЕ РЕГИСТРИРАТ ОТ ТОЗ КОЙТО ГО УПРАВЛЯВА И АКО ВЪЗНИКНЕ ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ С ЧОВЕКА ТОГАЗ КВО ПРАВИМ .ЩЕ СТОИМ И ЩЕ СПИМ В КОЛАТА ЛИ ГЛУПАВИ И НЕ СЪСТОЯТЕЛНИ ЗАКОНИ ИЗМИСЛЕНИ ОТ НЯКОЙ НЕКАДЪРЕН СЛУЖИТЕЛ ЗА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ .
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: