Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българска община дава 1000 лева за първо дете и в пъти повече за следващо
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:53 / 22.02.2023Коментари (1)314
©
Община Елин Пелин е една от 5-те в България, които могат да се похвалят с положителен прираст на населението, но казвам това с болка, че не са повече. Тя предлага най-високия стимул за трето дете в България от 5000 лв., а планира да подпомага жителите си и със стипендии за университети в определени специалности, стига след това родените в общината да живеят определен брой години в нея. Това каза Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин в предаването Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Ивайло Симеонов посочи, че не се гордее толкова с факта, че общината му осигурява най-голямата еднократна помощ за трето дете, а по-скоро съжалява, че останалите не могат да си позволят да правят същото.

Той допълни, че всички общини имат различни предпоставки за икономическо развитие и съответно финансови възможности.

"Ние сме една от 5-те общини в България, които имат честта да имат положителен прираст и това е вследствие и на тази социална програма, която създадохме, а именно 5000 лв. За трето и всяко следващо дете, а за 1-во и 2-ро, помощта е съответно 1000 и 2000 лв.“, каза кметът.

Симеонов засегна и въпроса за финансовата децентрализация на общините, като каза, че ако се промени моделът и се премине към пълна финансова децентрализация, "всички общини ще могат да създават финансови инструменти като в Елин Пелин, за да могат да връщат обратно своите жители, от което страната има крещяща нужда“.

Във вторник е било проведено Общо събрание на национално сдружение на общините в България, но Симеонов каза, че отново не е бил постигнат никакъв напредък по тази цел: "Продължаваме да разговаряме и да сме категорични в позициите си, че трябва да се случи нещо такова, категорично го заявяваме, но имаме нула движение“.

Гостът заяви, че в годините е участвал в множество комисии, включително и последната към Министерството на регионалното развитие, на което е било вменено да разглежда този въпрос, както и на Министерство на финансите, но тези комисии не заседават.

"Чух един отчет за постигнати 65% за финансова децентрализация, което е меко казано лъжа и меко казано не съответства на реалността“.

Според Симеонов в последните месеци в страната няма политическа криза, а борба за разпределение на ресурсите, които общините произвеждат, но започва безцеремонно погазване на всякаква логика за развитие на страната, а кметовете са принуждавани "да падат на колене, да целуват ръка, да го потупват по рамото и да ги карат да излизат пред строя и да казват благодаря за нещо, което не трябва да се случва“.

Той все пак каза и че най-добрите партньори на Националното сдружение на общините са били служебните кабинети, защото по тяхно време се постигат най-големи резултати.

Помощта от 5000 не се отпускат накуп. 2000 лв. се дават при раждане на детето, а по 1500 лв. – при записване в детска градина и в училище, като събеседникът заяви, че това е част от дългосрочната програма на общината.

По предложение на двама общински съветници в община Елин Пелин е създадена програма за финансиране на студенти по специалности медицина, образование и публична администрация, каза още той.

"Условието за тази помощ е те да се върнат в община Елин Пелин и да работят в нейните структури най-малко за срок от 5 години“, обясни кметът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Реклама.Всичкото мангал, бегом към Елин Пелин! Дават по хилядарка за парче месо, а за 5 нагоре, по 20 000.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: