Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България в очакване на рекордно лято по брой туристи и по липса на персонал
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:09 / 26.06.2017Коментари (10)455
©
Хубави плажове, пълни хотели, веселие на достъпни цени - българският туризъм може да се надява тази година на отличен сезон. Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на персонал, пише германската агенция ДПА.

И тази година българският туризъм печели от несигурността в традиционни туристически дестинации като Турция и Египет. Заради терористичната заплаха в тези две страни много чужди туристи се пренасочват към България и нейните курорти, посочва агенция ДПА и добавя, че българското Черноморие привлича гостите най-вече с доброто съотношение между цени и предлаган продукт, както и с хубавите си плажове.

"Българските курорти са сигурни и предпочитани места за почивка", казва българската министърка на туризма Николина Ангелкова, цитирана на сайта на телевизия n-tv. А шефът на РПУ-Несебър Живко Даскалов допълва картината с уверението, че силите на реда и хотелиерите работят съвместно за намаляване на риска от тероризъм. "Към това спада охрана на плажовете и обучение на персонала в хотелите", казва полицейският началник пред агенция ДПА.

Всички в бранша - от хотелиерите до продавачите на сладолед - очакват отличен летен сезон. Министър Ангелкова - също. Прогнозите са за 10% повече туристи, отколкото през миналата година, която беше най-добрата за българския туризъм от 1989 насам. През 2016 България прие общо 8,2 милиона чуждестранни туристи, припомня ДПА и уточнява, че около 10 на сто от чуждите туристи, почивали в България през миналата година, са били германци. Агенцията цитира и прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма, според която през 2017 в България ще почиват 11 на сто повече туристи, отколкото през миналата година.

Около 13 процента от БВП на България се дължат именно на туризма. Постъпленията за 2016 се изчисляват на над 3,15 милиарда евро, което е с 15% повече спрямо 2015 година. Да не говорим, че реалните постъпления със сигурност са много по-високи, тъй като статистиката няма как да обхване сивия сектор, посочва ДПА.

Най-сериозните конкуренти на България са двете ѝ южни съседки - Турция и Гърция. По отношение на цените обаче България е без конкуренция: цените на стоките и услугите са с около 50% по-ниски от средните за ЕС нива, отчита Евростат. По този повод вестник "Кьолнер Щатанцайгер" посочва, че никъде в ЕС дрехите не са толкова евтини, колкото в България. България е най-изгодна и по отношение на алкохола и тютюневите изделия - там те струват с 1/3 по-малко спрямо средната им цена в ЕС, отбелязва изданието, а ДПА пише на свой ред, че кредото на българския туризъм гласи: "Клиентът е цар". По-нататък агенцията цитира министър Ангелкова с думите, че България има потенциал да се превърне в целогодишна туристическа дестинация - заради богатото си културно наследство и добрите си вина.

Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на работна ръка. Навсякъде из летните курорти са разлепени обяви за набиране на персонал. Но заради ниското заплащане българските рецепционисти, камериерки, келнери, готвачи и водни спасители предпочитат да си търсят работа в Гърция, Италия или Малта, където печелят много повече.

България вече търси решение на този проблем - чрез набиране на персонал от страни извън ЕС, например от Украйна и Молдова. За тази цел в началото на юни българското правителство облекчи режима за назначаване на чужденци в туристическия бранш, информира ДПА.

Източник: Агенция Кросс







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От тази новина освен да си докараме някой атентант друго няма да се направи....
0
 
 
Tsvetelina Deneva Deneva Това не влияе по никакъв начин на туризма
0
 
 
Аз пък отидох в бюрото по труда и заявих, че искам да кандидатствам за турист :-)))) Ми така де, реват, че нямало туристи, ми да измислят схема някоя :-)))
0
 
 
Абе хора, пишете на кирилица, за да може да ви се четат коментарите
0
 
 
плащаите да имате персонал не само да обирате каимакаа
Aнонимен
на 26.06.2017 г.
0
 
 
Какъв отличен сезон?! Елате да видите,няма нито един пълен с туристи хотел,а вече е краят на юни месец! Кога ще дойдат туристи,само юли и автуст ли? И кое е отличното,робота само два месеца!!! За това и никой не се хваща да работи...два месеца,после какво? Нито борса...нищо! Всеки търси постоянна работа ! И стига сте лъгали за отличен сезон! Имаше такива сезони,когато туристите пристигаха от 18-март,а последните чартъри бяха в края на октомври..!!!
0
 
 
Тия двамата коментатори по-горе явно са от селските бизнесмени, които се радват на простаците, които им пълнят джобовете и се стискат да дават адекватни заплати. Да ви питам след 10-15 години колко българчета ще има в училищата? Едва ли ще са повече от 30 процента от общият брой ученици.
0
 
 
Отворете си кесиите за плащане ,за да ви влезат в тях и пари
0
 
 
Не е вярно, че има недостиг на кадри! Ако беше така, отдавна да бяха вдигнали заплатите! Нали така! А те не го правят! Значи... Най-са ми смешни с най-новото, дето плашат сега - щели да внесат работници от чужбина! Направо падам от смях, като го чуя! Тия нашите работодатели толкова са се самозабравили, че сигурно вече се мислят за геманци!
0
 
 
Ха добър ден. За последните 20 години с колко стотин % са се увеличили обектите (хотели, комплекси, къщи за гости и т.н.). Никой не мисли, че за него ще трябва и персонал, а този персонал липсва. Не говорим за заплащането, което искат да е символично. Няма нищо ненормално, едното нараства в пъти по-бързо от другото, от което е зависимо.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: